Deli s prijatelji
Gostovanje
Gostovanje

Ena izmed pomembnejših storitev, ki vplivajo na doseganje poslovnih rezultatov na spletu, je vsekakor spletno gostovanje. Za vse tiste, ki vam besedna zveza še ni poznana, naj na začetku razložimo, da gre za storitev, pri kateri zakupimo določen prostor na strežniku. Strežnik je ves čas povezan s svetovnim omrežjem, na sam strežnik pa namestimo datoteke in podatkovne baze, ki sestavljajo spletno stran. In zakaj mora biti strežnik neprestano povezan s spletom? Popolnoma enostavno – zato, da je vaše spletišče vedno dostopno morebitnim obiskovalcem. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati in razlagati, zakaj je v primeru poslovne spletne strani ali spletne trgovine to še kako pomembno.

Ker je podjetij, ki nudijo spletno gostovanje, zelo veliko, zna biti izbira tudi za bolj izkušene mojstre nekoliko težavna. Kaj šele za nekoga, ki se na gostovanje ne spozna… Zato smo pripravili 6 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri izbiri ponudnika gostovanja.

Sodobna oprema in dobra povezava s svetovnim omrežjem

Da bo vaša spletna stran delovala zanesljivo in hitro, je pomembno, da ima ponudnik gostovanja v lasti kakovostno in sodobno strežniško opremo. Nekateri ponudniki na svoji strani poudarjajo, katero opremo uporabljajo, kar je zagotovo dober znak. Ker so v zadnjem času zelo popularni postali mnogo hitrejši SSD diski, jih lahko povprašate, če so jih že vgradili v svoje strežnike. Poleg sodobne opreme mora ponudnik zagotavljati tudi odlično povezavo z internetom.

Odzivnost in tehnična podkovanost podporne službe

Spletna stran, ki ni dosegljiva, lahko za seboj potegne več, kot si mislite. Še posebej, če gre za spletno stran podjetja ali spletno trgovino. Zamislite si, koliko izgubljenih prihodkov vam lahko povzroči spletišče, ki je nedosegljivo več ur ali celo dni. Ker je poslovna škoda lahko zares velika, je še kako pomembno, da vam je vedno na voljo prijazna in hitro odzivna podpora. Zato je pred zakupom spletnega gostovanja priporočljivo ponudnika preizkusiti – pošljite mu email in bodite pozorni na čas, ki ga bo potreboval za odgovor. Poleg tega pa ne bo škodovalo, če ponudnika tudi pokličete in na ta način preverite, če je zares dosegljiv tudi prek telefona, kot ima to najbrž predstavljeno na spletni strani.

Strežniki v državi, od koder prihajajo obiskovalci

Ker je hitrost nalaganja spletne strani z vidika spletne uspešnosti zelo pomembna, na samo hitrost pa ima velik vpliv lokacija strežnika, si priskrbite spletno gostovanje v državi, od koder prihaja največji delež obiskovalcev. Imate namen postaviti spletno mesto v slovenskem jeziku? Potem izberite domačega ponudnika s strežniki v Sloveniji. Boste s spletiščem ciljali na prebivalce celotne ZDA? V tem primeru bo najbolje, da zakupite strežnik nekje na sredini ZDA, da bodo povprečni odzivni časi čim krajši.

Razmerje med ceno in kakovostjo

Ena izmed storitev, pri kateri je priporočljivo odšteti raje nekoliko več kot manj, je tudi spletno gostovanje. Seveda le v primeru, če smo za več denarja deležni tudi višje kakovosti. In kje oziroma na kakšen način se lahko pozanimate o kakovosti posameznih ponudnikov? Najprej obiščete njihove spletne strani, saj si že na podlagi spletišč lahko ustvarite prvi vtis. Poglejte tudi, če imajo na strani predstavljene izjave zadovoljnih strank, ter jih na hitro preletite. Preiščite spletne forume in bloge, kjer boste našli podanih precej kritik in pohval o posameznih registrarjih.

Nadzorna plošča

Preden zakupite spletno gostovanje, se prepričajte, ali izbrani ponudnik omogoča upravljanje gostovanja in domen prek nadzorne plošče. Priporočamo vam, da se odločite za ponudnika, ki vam nudi nadzorno ploščo cPanel, saj je daleč najbolj priljubljena, pregledna, ima vse potrebne funkcionalnosti, hkrati pa je preprosta za uporabo. Prav dosti ne zaostajata tudi nadzorni plošči Plesk in DirectAdmin.

Spletno gostovanje in registracija domen

Preverite, ali ponudnik spletnega gostovanja omogoča tudi registracijo domen. Če se boste želeli predstaviti na internetu, boste namreč poleg zakupljenega prostora na strežniku potrebovali tudi lastno domeno. Priporočamo vam, da imate obe storitvi ‘pod isto streho’, saj boste na ta način imeli manj komplikacij, deležni pa ste lahko tudi dodatnega popusta. Prav tako boste čez eno leto morali plačati le en račun in ne dveh. Plačevanja računov pa verjamemo, da se ravno ne veselite…

Zadnje vpisani mali oglasi