Deli s prijatelji
Anturij

Anturij sodi med priljubljene lončnice, ki dobro uspevajo le v zelo toplih stanovanjskih prostorih.

Listi anturija so podolgovato ovalni, temno zeleni, na pecljih, »cvet« je svetlo do temno rdeč, zelo dekorativen zavit ovojni list (spata) s cvetnim betom, na katerem sedijo pravi cvetovi.

Rastlina zahteva 20 – 22° C sobne temperature, svetel prostor, a ne neposrednega obsevanja. Ugaja ji mesto na severnem oknu, na pisalni mizi, na knjižni polici ali pa na klopi za cvetice.

Anturij
Anturij

Ker potrebuje rahlo zemljo, ki slabo drži vlago, ga je treba pogosto zalivati. Najbolje je potopiti vso posodo do roba v mlačno deževnico ali v mlačno vodovodno vodo, tako dolgo, da se iz zemlje ne dvigajo več mehurčki. Dobro je tudi pokriti zemljo z vlažnim mahom, vendar pa anturiju škoduje, če stoji voda v podstavku, ker bi mu začele gniti korenine.

Gnojimo s cvetličnim gnojilom, ki ne vsebuje apna. V slabi koncentraciji ga zalivajmo z gnojilno raztopino vsakih 14 dni.

Ko popuščata rast in cvetenje, pustimo anturij mirovati. Prestavimo ga na hladnejše mesto, toda ne izpod 15° Celzija, in ga le malo zalivajmo, vendar prst ne sme biti nikoli popolnoma suha.

Anturij posadimo v mešanico grobo zrnate navadne zemlje, pomešane s koščki lesnega oglja in drobci šote. Idealna je gozdna zemlja, mešana s preperelimi koščki lesa in drobci glinastih črepinj, kar jo napravi prepustno za odtekanje vode.

Anturij (Anthurium)
Anturij (Anthurium)

Anturij in Vzgoja

Vzgojo iz semena prepustimo vrtnarju. Sami pa ga razmnožimo z delitvijo. Ko ga presajamo, ločimo z ostrim nožem okoreninjene dele.

Anturij presadimo vsaka štiri leta v ploščato, široko posodo. Na dno posode nasujemo črepinje.

Rumene ali rjavkaste konice listov so znak, da je dobila rastlina preveč apna, bodisi z vodo ali z gnojilom. Tudi preveč mokra prst ali stoječa voda v podstavku sta lahko vzrok rumenitve listov. Preveč suh zrak pa rad privabi rdečega pajka.

Zadnje vpisani mali oglasi