Deli s prijatelji
Ascidie
Ascidie

Ascidie iz rodu plaščarjev so pravi posebneži. Njihove telesne značilnosti nas skoraj prisilijo, da jih razglasimo za nezemeljska bitja. Ta žival (sodi med nižje živali) je presenetila znanstvenike.

Medtem ko vse živali uporabljajo železo za krvni pigment, uporabljajo ascidie v ta namen redki vanadij. Njihov »okus« je nadvse edinstven. Včasih uporabljajo namesto vanadija titan, krom, tantal, molibden ali pa tungstem, torej same redke kovine.

Poleg tega so ascidie edine znane živali, ki sintetizirajo celulozo (ta proces je lasten samo rastlinam) za konstrukcijo tunike. Naslednje »čudo« je njihovo srce. To potiska določen čas kri v eno smer in nato nekaj časa v nasprotno.

Vse te izjemne značilnosti nas silijo k razmišljanju, v kakšnem okolju so se pravzaprav ascidie razvile. Nobeno živo bitje se ne razvije v redkih okoliščinah, temveč v takšnih, ki so najbolj pogostne.

Deli s prijatelji
Prejšnji članekRazmnoževanje rib
Naslednji članekPravi jasmin – grmovnica z belim cvetjem
Sem delček nečesa, sem delček nekoga, sem delček ustvarjalnosti in sem delček požrtvovalnosti. Sem spletni "zasenjak", ki se posveča spletni prodaji različnih izdelkov, iskanju poslovnih "niš", učenju različnih script, SEO optimizaciji in spletnemu trgovanju na splošno. Sem blogerski odvisnež in kar je najbolj pomembno, sem ustanovitelj KupimProdam.si oglasnika. Tematika, ki sem jo izbral, je namenjena širši populaciji ljudi, saj pišem o meni najbolj priljubljenem rastlinskem in živalskem svetu. Članki večinoma nastajajo spontano, občasno pa se najde kakšna ideja tudi na spletu, ali po kakšni dobri razpravi s prijatelji.