Deli s prijatelji
Astre
Astre

S hitrimi koraki se bliža jesen, ki bo polnila vrt in tudi vaze s pisano lepoto astrinih cvetov, dokler sneg ne bo pripravil bele zimske postelje. Poletne astre so že od julija v polnem cvetju, posebno hvaležne so pa žlahtne sorte številnih jesenskih aster. Na visokih steblih se odpirajo popki in se družijo v polne cvetne šopke vijoličaste, različne modre in roza, rdeče in bele barve. Astre sodijo med najhvaležnejše rezano cvetje. V vazah bodo ostale znatno dalj časa sveže, če jim, preden jih postavimo v vodo, na steblu potrgamo liste od zgoraj navzdol. Le tako bomo preprečili gnitje.

Skupaj z zlato rjavim jesenskim listjem se astre poslavljajo od vrta. V antiki, v dobi starogrške in rimske kulture, so jih zaradi zvezdaste oblike cvetov imenovali »Aster«. Nad 200 vrst jih je, največ jih je v Severni Ameriki. Mnoge najbolj znane grmičaste astre so prišle daleč čez morje, da bi se udomačile v naših vrtovih.

Astre in vzgoja

Žlahtnitelji so se več stoletij trudili z njihovo vzgojo. Konec 17. stoletja je bila vzgojena gololistna astra (Aster novo belgii). Potem so nastale številne nove sorte, od katerih so pa že mnoge odstopile svoje mesto boljšim. Dandanes je ponudba že tolikšna, da ostane komaj kakšna želja neizpolnjena. Visokostebelne so 60 do 180 cm visoke, so pa polcvetne ali odprtocvetne. Barve so temno vijoličaste ali krvavo rdeče. Potem so še različni odtenki modre in rožnate kakor tudi bele barve.

Od septembra do oktobra se razcvitajo nizke, blazinam podobne astre, ki delujejo kot razprostrte pisano vzorčaste preproge. Njihova temno modra barva se meša s svetlečo rožnato, temno vijoličasto, z modrikasto srebrno in navadno sivo. In vmes so še snežno bele in lososne barve. Jeseni ne izgubi vrt prav nič svoje pisanobarvne lepote.

Blazinaste astre

Blazinaste astre so posebno primerne za obsaditev ozke grede ob robu poti. Skalnjak potope s svojim cvetjem v morje barv, kakršne prinese vanj samo še pomlad. Z vzgojo blazinastih aster so pričeli šele pred nekaj deset leti, in še vedno nastajajo nove sorte. Prizadevajo si doseči nižjo, ploskejšo rast. Karminasto rdeče, temno rožnate in lososno rožnate ter kot rubin rdeče se svetijo mnoge sorte srholistnih aster (A. novae – angliae). Na togih pecljih, ki so tudi do dva metra visoki, cvetijo v septembru in oktobru.

Modro lisasta gorska astra (A. amellus)

V Evropi je doma – kot edina jesenska astra – modro lisasta gorska astra (A. amellus). Tudi z njo so se ukvarjali vzgojitelji. Danes poznamo že številne lepe sorte sive, vijoličaste in roza barve. Gorske astre so nižje kot njihove sorodnice. Dosežejo samo 30 do 70 cm, in izvrstno dopolnjujejo druge sorte.

Zadnje vpisani mali oglasi