Deli s prijatelji
Avtoplin

Ker se vsi vozniki dodobra zavedamo porasta cen, tako dieselskega kot bencinskega goriva, se je veliko ljudi odločilo za alternativo;  pričela se je namreč izvajati  množična predelava avtomobilov na plin.

Predelava na plin je bistvenega pomena za ljudi, ki letno prevozijo z vozilom več kot 25.000 km, saj je pri kalkulaciji potrošnje potrebno odšteti tudi investicijo same vgradnje. Sam sem ponosni lastnik sistema Landirenzo, čeprav pri sami kvaliteti Zavoli kaj dosti ne zaostaja.

Odločil bi se sicer raje za Zavoli, ampak ima moje vozilo direkten vbrizg. Kaj je to? Šobe vbrizgavajo gorivo direktno nad bate in ne v sesalni kolektor. Pri vgradnji sistema Zavoli bi tako prišlo do neprijetnih prekinitev pri dovodu LPG plina, saj je za moj tip avtomobila predvidena izvedba s podaljšanimi šobicami, kar pomeni da so vrtanje v sesalni kolektor izvedli cca. 12-15 cm pred samimi benciskimi šobami in od tam izvedli podaljške v cevni obliki.  Ti podaljški potem nadoknadijo teh 12-15 cm od zvrtanih lukenj na sesalnem kolektorju do bencinskih šob. Uf, zakomplicirano…

Po sami vgradnji sem imel na sistemu dve reklamaciji, prva je bila puščanje plina na malem polnjenju pri bencinskem čepu rezervoarja goriva, ter druga rahlo cukanje vozila pri 3.300 vrtljajih, katero se je pojavljajo pri zelo vročem avtomobilu oz. vročem motorju avtomobila. Obe reklamaciji sta bili rešeni v cca. 20 minutah in od takrat lahko rečem brez problemov, samo pohvale.

Poraba je za 10% večja od predvidene porabe, a se pri tankanju na to kar hitro pozabi. Občutek pri tankanju je še sedaj neverjeten, saj dejansko napolnim rezervoar za polovično ceno, količina bencina pa se je od same vgradnje spustila po indikatorju za cca. 9-10mm.

Predelava avtomobila je bila zame sprva težka odločitev, saj sem po internetu pregledal vse možnosti izvedb in mi vrtanje v sesalni kolektor na nov avto ni bila ravno izvedba, za katero bi rekel »pa ja, kar je treba je treba«. Ko sem pa po sami vgradnji videl da se je zvrtala luknja tudi pod samim rezervoarjem goriva, mi je pa bilo pravzaprav že vseeno za luknjice na sesalnem kolektorju, saj je bila luknja pod plinksim rezervoarjem dokaj večja, na internetu pa pri pregledu same vgradnje tega ni bilo nikjer zaslediti, uh kako je bolelo. Omeniti pa moram da je izvedba bila izvedena resnično na profesionalnem nivoju in mi ni žal, nasprotno, zelo priporočam.

LPG avto plin je sedaj možno dobiti že na skoraj vseh Petrolovih poslovalnicah kot tudi na vseh Ininih poslovalnicah po Hrvaški obali. Marsikomu se bo zastavilo sledeče vprašanje in to je; plin avto, avtomobil na plin? Kako pa gre to skupaj? Kaj se mi bo zgodilo v primeru prometne nesreče? Verjemite da ne boste eksplodirali, se še ni zgodilo. Na samem rezervoarju se namreč nahaja multiventil, ki ob naglem padcu tlaka zapre izhod plina iz rezervoarja, še en ventil pa se nahaja v sprednjem delu vozila, pri samem uparjalniku.

Pri sami vgradnji dobite na izbiro veliko in malo polnjenje in bi rekel samo eno: v kolikor imate prostor pri obstoječem čepu goriva, se vsekakor odločite za malo polnjenje. V nasprotnem primeru boste imeli dodatno luknjo na zadnjem odbijaču vozila, kar pa ni tako prijetno za oko.

Moje mnenje, predelava avta za vse redne voznike daljših relacij je danes nujen poseg. Ta investicija vam že v drugem letu privarčuje zajeten kupček denarja.

Zadnje vpisani mali oglasi

Deli s prijatelji
Prejšnji članekRezultat Lota
Naslednji članekKako Shujsati