Deli s prijatelji
Bodika, božikovina ali božje drevce (Ilex aquifolium)
Zadnja leta bodiko (Ilex Aquifolium) vedno bolj cenimo in mnogi med nami si žele, da bi njeni rdeči plodovi krasili tudi njihov vrt

Bodika, božikovina ali božje drevce (Ilex aquifolium) je od nekdaj cenjena okrasna rastlina. Je zimzelen košat grm ali manjše drevo, obraščeno do tal v naravnih rastiščih, v senčnih gozdovih pa je spodaj golo in kaže tanjše, ne vselej ravno deblo s temnim, dokaj gladkim lubjem. Zimzelenost, ki je sicer v vrtovih tako redka, je vsekakor zelo pomembna oblika bodike.

Rastlina dobro prenaša mraz, sonce ali senco, le zadosti vlage mora imeti, zato v predelih z obilnejšimi padavinami ni izbirčna glede tal, v bolj sušnih in vročih območjih pa zahteva bogatejšo zemljo. Doma je v gozdovih večjega dela Slovenije, predvsem na Štajerskem, vendar so jo gozdarji že skoraj povsem iztrebili, ker s svojimi močnimi koreninami hudo moti sosednje, gozdarsko pomembnejše drevesne vrste. Pogosta je tudi na Goriškem (Panovec), ob morju pa ni doma, če jo že posadimo, raste zelo počasi in trpi zaradi nizke zračne vlažnosti.

Lepo bleščeče listje je praviloma nazobčano, vendar ne vedno in celo na istem drevesu niso vsi listi enaki. Pri nekaterih narodih, posebno med Anglosasi, je vejica bodike obvezen okras doma med božičnimi prazniki. Znana je stara navada, da ima fant pravico poljubiti dekle, ki se ustavi pod vejico bodike – nekoliko manj znana, vendar tudi zelo stara zvijača fantov pa je, da so obešali vejice nad ogledalom, tam pač, kjer se dekleta zanesljivo ustavijo. Bodika je tudi pogost okras novoletnih čestitk, zadnje čase srečujemo takšne čestitke v večjem številu.

Bodika in plodovi

Na bolj ali manj posrečenih risbah bodike obvezno zasledimo tudi živo obarvane plodove – jagode. Zaradi svojih zares dekorativnih plodov je bodika vse bolj cenjena, ne samo pri dekoracijah interierov, temveč prav v okrasnem vrtnarstvu. Če torej še enkrat omenim vse privlačne lastnosti bodike: zimzelenost, skromnost in predvsem lepoto plodov, ki nas razveseljujejo v sicer dolgočasnih jesenskih in zimskih dneh, res ne moremo dvomiti o vrednosti te rastline.

Le malokdo, ki je kdaj videl grm ali celo drevo bodike, ko je bogato obloženo s plodovi, si ni zaželel, da bi podobna lepota krasila tudi njegov vrt. Ker presajanje iz narave posebno pri starejših sadikah le redkokdaj uspe, predvsem pri presajanju iz slabega, kamnitega zemljišča – kupimo sadiko v drevesnici. Posadimo jo in sprva kar potrpežljivo čakamo, ker vemo, da bodika le počasi raste ter da potrebuje nekaj časa, da si opomore po presajanju. Ko plodov le ni in ni, pričnemo dvomiti o kakovosti rastline. Sadika je lahko sicer videti popolnoma zdrava, listje je gosto in bleščeče, rastlina celo cveti, plodov pa ne da!

Ko vidimo drugod bodiko, ki raste v mnogo slabših razmerah, pa je vendar vsa polna plodov, le ugotovimo, zakaj naša rastlina »stavka«. Bodika ima torej samo moške ali samo ženske rastline, pravilneje povedano, rastline so samo z ženskimi ali samo z moškimi cvetovi. Ker naša bodika, najsi bo moškega ali ženskega spola, nima daleč naokoli primernega ženina oziroma neveste, plodove pač zaman pričakujemo. Rešitev potem ni težka – nabavimo še eno sadiko, ki jo lahko posadimo tudi povsem v drug konec vrta. Vedeti pa seveda moramo, kako razlikujemo sadike. Najlažje je to v času cvetenja, to je od maja do junija. Cvetje je pri obeh majhno, precej neugledno, belkaste barve, praviloma je v pazduhi listov. Ugotavljanje, ali ima cvet pestič ali prašnike, je seveda najbolj temeljito, vendar poznamo še hitrejši način razpoznavanja. Pri ženskih rastlinah je cvet posamičen, pri moških pa se držijo po trije skupaj, tako da so podobni majhnemu grozdiču.

Prvo leto po presajanju, predvsem takrat, ko jo prestavimo v dokaj drugačno okolje, zacveti včasih bodika v povsem neobičajnem času, celo jeseni lahko pripravi to presenečenje, vendar naj nas to ne moti. Že naslednje leto se bo sadika udomačila in nam nudila tisto, kar od nje pričakujemo.

Sorodna povezava:

Sorodna iskanja:

  • Bodika vrt
  • Bodika razmnoževanje
  • Bodika božji les
  • Navadna bodika

Zadnje vpisani mali oglasi