Deli s prijatelji
Bučke

Bučke so zelo nežna in lahko prebavljiva zelenjava. Na voljo so nam od zgodnjega poletja do pozne jeseni. Iz njih pripravljamo najrazličnejše jedi – juhe, solate, prikuhe, nadevamo jih lahko z različnimi nadevi ali jih celo ocvremo.

Mladih bučk, ki še nimajo razvitega semenja, ne lupimo, ker je lupinica še mehka in užitna. Le na obeh koncih odrežemo majhen košček. Starejše bučke pa lupimo, vendar tanko, ker so tik pod lupino nakopičeni vitamini in rudninske soli. Največkrat jim izdolbemo tudi že razvito semenje in uporabljamo samo meso. Narezane bučke hitro porjave (oksidirajo). To preprečimo, če jih pokapamo z limono ali s kisom. S kislino nekoliko zavremo tudi propadanje vitaminov, samo bučno meso pa utrdimo, da je bolj jedro. Bučke so zelo vodena zelenjava in jih pogosto dušimo kar v lastnem soku. Odlično se povezujejo z najrazličnejšimi okusi in vonji, zato pri pripravi uporabljamo veliko začimb in dišavnic.

Bučke ter kulinarika
Bučke ter kulinarika

Pa si poglejmo nekaj hitrih priprav:

Dušene Bučke s Paradižnikom

Potrebujemo:

  • 1/2 do 3/4 kg bučk,
  • 4 do 5 lepih zrelih paradižnikov,
  • 5 dag olja,
  • 1 drobna čebula,
  • 5 strokov česna,
  • zelen peteršilj,
  • nekaj žlic kisle smetane,
  • po želji še žličko moke,
  • sol,
  • poper

Priprava:

Bučke olupimo, zelo razvito semenje izdolbemo, mlado pa pustimo. Paradižnike olupimo in zrežemo na kocke, lahko pa uporabimo tudi neolupljene. Na olju zelo svetlo prepražimo sesekljano čebulo, dodamo bučke in paradižnik, potresemo s polovico peteršilja in sesekljanim česnom. Solimo in malo popramo. Dušimo pokrito približno 20 minut. Jed izboljšamo s smetano. Lahko pa jo tudi malo zgostimo, če med smetano razžvrkljamo moko ter nato še nekaj minut kuhamo. Največkrat pa moko opuščamo, v dietah z omejeno maščobo pa tudi smetano. Jed nazadnje potresemo z drugo polovico peteršilja.

Nadevane Bučke

Bučke, izberemo le večje plodove, olupimo in razpolovimo po dolgem ter izdolbemo semenje, meso pa rahlo osolimo. Izdolbine nadevamo z nadevom tako, da je le-ta nekoliko vzbočen.

Bučke zložimo v kozico in jih dušimo z dodatkom maščobe in malo juhe. Med dušenjem bučke večkrat pokapamo s smetano, da ostane nadev sočen. Mehke bučke vzamemo iz posode, sok poprašimo z moko, ga še malo zalijemo in prevremo, nato pa z njim bučke prelijemo. Namesto da jih dušimo na štedilniku, lahko damo bučke tudi v pečico. Priliti pa moramo toliko juhe in maščobe, da se bučke ne primejo dna. Ponekod pa nadevane bučke pokrijejo z drugo polovico, povežejo z nitjo in dušijo. Dušene razrežejo na manjše kose in ponudijo.

MESNI NADEV:

  • 35 dag poljubnega mletega mesa,
  • sol,
  • poper,
  • timijan,
  • zelen peteršilj,
  • malo posebej prepražene čebule,
  • 1 do 2 jajci

Vse skupaj zmešamo in dobro pregnetemo. Poleg tega nadeva uporabimo lahko še riževega (paprika) ali kruhovega (nadevane telečje prsi.)

Surova Bučna Solata

Mlade in neolupljene bučke, ki še nimajo razvitega semenja, naribamo kot kumare. Strgalnik pa mora imeti ostra rezila, da so rezine lepo odrezane. Dodamo lahko sesekljan peteršilj in malo česna, narezano čebulo ali sesekljan drobnjak. Zraven soli uporabimo še malo popra, kis ali limonin sok in olje. Namesto olja pa solati lahko primešamo žlico majoneze in gorčice po okusu.