Deli s prijatelji
Coco de mer palm
Coco de mer palm

Na pol poti med vzhodnoafriško Mombaso in indijskim Bombayem leži v Indijskem oceanu 93 otokov, ki se skupno imenujejo Seychelles. Danes je tam pravi eldorado za turiste, še pred 230 leti pa je bilo na teh otokih le nekaj francoskih pionirjev in afriških sužnjev.

Coco de mer palm
Coco de mer palm

Od leta 1815 so otoki Seychelles angleška kolonija. Sedaj živi tamkaj 53.000 ljudi, od katerih je 90 % kreolcev. Podnebje na teh otokih je izredno ugodno in vedno sončno. Od morja piha rahla sapa, ki blaži tropsko vročino, pa tudi palmovi gaji dajejo dovolj prijetne sence. Morje je bogato rib, notranjost otoka pa je prava pravljična dežela. Zaradi velike zračne vlage je povsod bujno rastlinstvo, ki cvete vse leto. Drevesa so polna najrazličnejših sadežev. Na otokih rastejo banane, ananas, mangova drevesa, papayas, pomaranče, citrone in druga drevesa. Najznamenitejša, prav legendarna pa je palma Lodoicea, ki rase na dveh seychelleških otokih, Praslin in Curieuse, in rodi največji plod od vseh dreves na svetu. To je Seychelles oreh ali Coco de Mer, do 20 kg težak plod, prava znamenitost teh otokov.

Do 18. stoletja še nihče ni vedel za domovino teh velikanskih orehov. Morje jih je včasih naplavilo do indijske obale, posebno otokov Maldivi, zaradi česar so jih prvotno imenovali maldivijski orehi. Knezi in velikaši so svoj čas plačevali bajne vsote za te orehe. Po starem izročilu je plačal neki knez ves ladijski tovor za en sam oreh. Šele Ieta 1768 je francoski inženir Barre odkril pravo domovino teh plodov, ko je obiskal otok Praslin. Od takrat so te palme pod državno zaščito angleške vlade.

Vrsta palm Lodoicea sodi v družino palm, od katerih je le ena vrsta omejena na saychelleške otoke. Tam zrase 30 do 35 metrov visoko. Rodi šele po dvajsetih letih po 20 do 25 kg težke plodove, ki imajo obliko dvojnega oreha. Oreh se razvije ob vznožju pahljačastih palm. Spojen je s korenino po popkovnici. Med trdo lupino in belkastim užitnim mesom je votel prostor, obdan s staničnino tako kot pri kokosovem orehu. Zato ti plodovi plavajo na vodi in jih je morje nosilo daleč stran.

Domačinom daje Lodoicea palma živež, lupino pa porabijo za izdelovanje raznih predmetov.

Palmo težko razmnožujemo. Prvič jo je uspelo vzgojiti iz semena v botaničnem vrtu v Berlinu, drug poskus pa se je posrečil v palminem gaju v Frankfurtu ob Maini. Pri temperaturi 25 – 28° C je trajala sama kalitev 2 meseca. Po dveh letih so pridelali 10 kilogramov težak plod.

Sorodne povezave:

Zadnje vpisani mali oglasi

1 Komentar

  1. Še nikoli slišal 🙂 Postal reden obiskovalec vaše spletne strani. Veliko koristnih informacij. Lp

Comments are closed.