Deli s prijatelji
Črna liska
Črna liska

Pri določanju oziroma prepoznavanju ptic moramo poleg izvirnih značilnosti opazovane vrste paziti tudi na pridane. Takšna pridana značilnost je ime, ki pa nemalokrat prej zavaja kot koristi. Tokrat obravnavani »racam podobni« ptici nista v medsebojnem sorodstvu, nemara sta le v svaštvu, pa ju vendarle, če ne drugače, vsaj po imenu radi zamenjujemo. To pa nikakor ni opravičljivo, saj se dobro razlikujeta tako po barvi kot po obliki in celo po vedenju. Le če se bomo preveč zanašali na ime, ju ne bomo razločili: zelenih nog pri tukalici pri plavanju namreč sploh ne vidimo, poleg tega pa sta na vodni površini obe videti kar se da črni.

Po barvi se razlikuje kljun oziroma v čelo podaljšan kljun, imenovan čelni ščit. Pri liski je ščit bel, pri tukalici rdeč. Tukalica ima belo podrepno perje, kar je zelo lahko opaziti, saj razburjena trza z repom, pri čemer postaja belo podrepje še bolj očitno. Ko smo že pri repu, omenimo, da ima tukalica privzdignjen, liska pa pritlehen ali bolje rečeno privoden rep. Liska se drži na odprti vodi, tukalica pa se raje skriva med grmovjem, tako tistim, ki raste na bregu, kot onim, ki raste iz vode. Odprto površino prečka plavaje. Če ju preplašimo, poletita v nizkem letu. Kadar pa se dvigneta iz vode, puščata za sabo vzletno sled, kajti ne moreta se dvigniti drugače, kot da s perutmi in nogami nekaj časa udarjata ob vodno ploskev. Tako je videti, kot bi tekli po vodi.

Zelenonoga tukalica
Zelenonoga tukalica

Liska se iščoč hrano potaplja na odprtem, tukalica pa le med obrežnim rastlinjem. Pri potapljanju bi lisko, zlasti če opazujemo od daleč, utegnili zamenjati s sicer veliko manjšim malim ponirkom. Toda liska se pri potapljanju dvigne na površje na tistem mestu, kjer je bila poniknila, ponirek pa daleč proč.

Mladi tukalica in liska imata obe rumen kljun. Tedaj nam šele prav pomaga bela barva podrepja pri tukalici. Kebčki so oboji črnega mahu, po glavi pa kaj čudno maskirani. Liskini imajo oranžno lice, tukaličini pa modre »obrvi«.

Najpogostnejši plenilec lisk in tukalic je ščuka, ki zmore tudi odraslo ptico sneti z vodne površine. Najpogostnejši spodrivalec pa je ribič, ki ne da bi se zavedal, čepi celo popoldne poleg gnezda. Zato naj bi ribiči ne lovili ob bregovih poraslih s šašem, trstjem in rogozom.

Sorodne povezave:

http://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_ptic_v_Sloveniji

Sorodna iskanja:

  • Črna liska
  • Črna liska ptica

Zadnje vpisani mali oglasi