Deli s prijatelji
Cvrenje v globoki maščobi
Cvrenje v globoki maščobi

V globoki maščobi scvremo jed prej kot v plitvi, ker je živilo med pečenjem popolnoma potopljeno v maščobi. Živila za to vrsto pečenja ponavadi paniramo, da jih obvarujemo pred vplivom visoke temperature in da dobijo boljši okus. Maščobo za cvrenje počasi segrevamo do potrebne temperature. Olja ne smemo nikoli segreti nad 190°C. Najbolj primerna temperatura za cvrenje je 170°C.

Pomembno je, da živila ne začnemo cvreti že takrat, ko maščobo šele segrevamo, temveč damo jed v vročo maščobo, da čim prej zakrkne. To pa zato, da se živilo ne prepoji z maščobo in je tako lažje prebavljivo.

Zlate kruhove rezine

  • 4 rezine črnega kruha
  • 2 žlici gorčice
  • 8 rezin sira (gauda, ementaler)
  • 8 dag prešane šunke
  • 2 dag masla
  • 2 jajci
  • moka
  • drobtine
  • sol

Kruhovo rezino namažemo z gorčico. Nanjo položimo dve rezini sira in premažemo s penasto umešanim maslom, v katerega smo dodali na drobno sesekljano šunko. Rezino prerežemo na polovico, jo prepognemo in paniramo v moki, jajcu in drobtinah. Zlato rumeno ocvremo.

Sirovi krapki

  • 3 dl vode
  • 10 dag masla
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 15 dag moke
  • 4 jajca
  • 10 dag sira

Naredimo paljeno testo: vodo, maslo, sol in papriko zavremo in v to vmešamo moko. Mešamo tako dolgo, da se testo loči od posode. Testo ohladimo in umešamo jajca. Iz testa naredimo kroglice ali žličnike in jih na hitro ocvremo v vroči maščobi.

Kijevska zarebrnica

  • 4 piščančja cela stegna
  • zeliščno maslo
  • jajca
  • moka
  • drobtine

Piščančjemu stegnu izrežemo krajšo oziroma gornjo kost, tako da se meso še drži. Na mesto, kjer je bila kost, damo zeliščno maslo, ki ga naredimo tako, da penasto umešanemu maslu dodamo zelišča (peteršilj, sol, poper, gorčica, drobnjak, limonin sok, worchesterska omaka).

Meso povijemo in damo v hladilnik, da se maslo popolnoma strdi. Ohlajene zarebrnice na hitro paniramo in ocvremo.

Skušini fileji v pivovskem testu

  • 8 filejev skuše
  • 2 limoni
  • 1 šopek peteršilja
  • sol

testo:

  • 25 dag moke
  • 3 dl piva
  • 2 jajci
  • sol

Ribje fileje posolimo, pokapamo z limoninim sokom in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Pustimo v marinadi vsaj pol ure. Med tem časom pripravimo testo. Pivo, jajca, moko dobro umešamo. Fileje posamično namočimo v testo in na hitro ocvremo v olju. Zraven ponudimo hladne ali tople omake.

Cvrenje in flancati (cvrtnjaki)

  • 50 dag moke
  • 17 dag sladkorja v prahu
  • 3 dl kisle smetane
  • 2 jajci
  • 0,03 dl žganja
  • ščep soli in sladkor za posipanje

Med presejano moko damo kislo smetano in jajca in zamesimo testo. Počiva naj 3 do 4 ure. Ohlajeno testo razvaljamo za nožev rob debelo in ga razrežemo na pravokotne krpe, velike 12×5 cm. V vsako krpo napravimo nekaj zarez in upognemo vogale proti sredini, da dobimo obliko metulja. Tako oblikovane flancate položimo na prt in jih znova ohladimo. Po dveh urah hlajenja jih ocvremo v vroči maščobi. Vroče flancate povaljamo po sladkorni moki in jih ponudimo, ko so hladni.

Sorodna iskanja:

  • Recept za cvrenje
  • Cvrenje maščoba
  • Cvrenje recepti

Najnovejši mali oglasi