Dom in vrt

Domov Dom in vrt
Rastline za živo mejo

Katere rastline uporabiti za domačo živo mejo

Seveda si lahko z malo znanja in vztrajnosti ustvarite živo mejo tudi iz veliko drugih vrst, a bom danes izpostavil nekaj vrst rastlin, oziroma...
Čebulna muha

Čebulna muha in njeno zatiranje

Lani, že drugo leto zapored, je domače pridelovanje česna, pora, predvsem pa čebule močno prizadela škoda povzročena od čebulne muhe. Marsikje je popolnoma uničila...
Obrezovanje marelice - rez marelice

Obrezovanje marelice

Marelica je ena najbolj cenjenih sadnih vrst v naših vrtovih. Brez posebnega varstva proti boleznim in škodljivcem (po potrebi škropimo le proti cvetni moniliji...
Vinska Trta

Sajenje vinske trte

Sadimo le najboljše, dobro dozorele in močno ukoreninjene cepljenke vinske trte. Vsestransko presodimo tudi o sorti in podlagi, da se čez nekaj let ne...
Jabolčni kis

Kis – domača priprava kisa

Kis dobimo po kisanju blagih alkoholnih tekočin z ocetnokislinskimi bakterijami. Surovine za pridobivanje kisa so predvsem vino, sadjevec, pivo in razredčen »špirit«. Ocetno vrenje...
Brajde

Brajda – prilagojena našim zamislim

Brajda je stara oblika opore za vinsko trto, ki ima dandanes še poseben estetski pomen za okolje. Brajda daje nekaterim našim naseljem in vasem...
Obrezovanje češnje in višnje

Obrezovanje češnje in višnje – kdaj je pravi čas za pomladitev

Obrezovanja češenj se lotimo potem, ko smo jih obrali. V glavnem drevo le pomladimo, to je, odstranimo slabo roden ali neroden les. Tudi vrh...
Žveplanje mošta in vina

Žveplanje mošta in vina

Žveplanje mošta in vina je zelo pomembno za njuno kakovost in zdravstveno stanje, zato ga moramo izvajati pravilno od trgatve pa vse do polnjenja. Učinki...
Kdaj in kako gnojimo sadovnjak

Kdaj in kako gnojimo sadovnjak

Sadno drevje je kultura, ki raste več let na istem mestu, od koder črpa potrebne snovi za svojo rast in razvoj. Podobno kakor druge...
Kislo zelje

Kisanje zelja in repe

Kisanje zelja je najstarejši način predelave, pri katerem zelje solimo in nato obtežimo, da ustvarimo brezzračne pogoje. V takšnih razmerah nastopa pri primerni temperaturi...

OSTANIMO POVEZANI

3,648OboževalcevVšečkaj