Deli s prijatelji
Kratkodlake mačke
Kratkodlake mačke

V to skupino štejemo siamske, burmanske, abesinske, havanske, ruske plave in pasme korat. Te mačke imajo močno osebnost in so zato navezane na gospodarja. Od angleških kratkodlakih se te mačke razlikujejo po elegantnem, lahno upognjenem trupu, z rahlo klinasto glavo, s širokima špičastima uhljema in z vzhodnjaško priprtimi očmi. Kožuh je gost, dlaka pa zelo kratka. Noge so tanjše in ljubke, medtem ko je rep dolg in tanek. Izredno so prilagodljive, zato z njimi nimamo težav, niti na podeželju niti v mestnih blokih. Rade potujejo z gospodarjem in se puste voditi tudi na vrvici. So idealen družabnik otrok, starejših oseb in invalidov. S svojimi zanimivimi igrami nas lahko zabavajo ure in ure. Poleg tega so izredno inteligentne in hvaležne.

Siamske mačke

Siamske mačke so ene najbolj znanih pasem mačk v svetu. Kdor jih ni videl, je zanesljivo vsaj slišal že zanje. So izredno lepe živali, še predvsem pa so privlačne njihove obrazne maske z modrimi očmi.

Siamska mačka
Siamska mačka

O inteligenci in obnašanju siamskih mačk lahko slišimo vse mogoče. Mnoge na primer vedo, v katero stran se odpirajo vratna krila in to s pridom izkoriščajo. Druge prosijo za hrano kot pes. Sploh imajo še cel kup pasjih lastnosti:

  • spremljajo nas na sprehodih,
  • renče, če se jim kdo približa, ko jedo,
  • prinašajo palice, če jih vržemo itd.

Da ugode gospodarju, so pripravljene storiti skoraj vse. Lahko pa postanejo zelo sebične, razposajene in neukrotljive. Za ljubitelje psov je siamska mačka neprimerno nadomestilo, ker se obe živali v marsičem razlikujeta.

Najbolj zanimiv je glas siamske mačke. Globok in glasen je, z mnogimi edinstvenimi tonskimi variacijami. Godrnjava siamska mačka je prijeten prijatelj, toda samice nas v času paritve lahko s svojim mijavkanjem spravijo v obup. Kaj šele sosede v stanovanjskem bloku!

V zahodni Evropi je več klubov za ljubitelje siamskih mačk. V Angliji priznavajo osem pasem siamskih mačk. Vse so po telesnih značilnostih enake, le barvno se razlikujejo. Značilno zanje je, da imajo na obrazu tako imenovano »masko«. Maska, uhlji, noge in rep so enake barve, ki je vedno temnejša od ostalega telesa. Kožuh drugod po telesu je ledeno bele do oranžno bele barve, odvisno pač od barve maske.

Pasme določijo po barvi »maske«.

Plave: imajo ledeno bel kožuh, ki se plavo srebrno svetlika na zadku. Maska, uhlji, noge, rep so v temno plavem odtenku.

Čokoladne: imajo kožuh slonokoščene barve. Maska in preostali temnejši deli telesa so močno čokoladne barve.

Lila: imajo skoraj bel kožuh. Temnejši telesni deli so temnejše lila barve.

Rdeča: imajo bel kožuh z odtenkom breskve. Temnejši deli so svetlikajoče se rdeče zlate barve. Posebno pridejo do izraza živo modre oči.

Pisane: imajo kožuh bele barve. Temnejši deli so vedno pisani. Na repu so temnobarvni obročki.

Želvje: kožuh je bledo bele barve. Temnejši deli imajo želvje vzorce temnejših barv.

Nato je še nekaj plavih različic, kot so barve pečatnega voska, krem, bela krem, čokoladna krem, modra krem, in še nekaj drugih barv. Mladiči se skotijo bele barve, šele po nekaj dneh jim potemnijo uhlji in rep. Pozneje se razvije še barva »maske« na obrazu, pa tudi noge postanejo temnejše. Ko mačka odraste, mora biti barvno spreminjanje že končano.

Siamska mačka je zelo zamerljiva. Nikakor ne prenese, če se iz nje norčujemo ali če jo po krivici kaznujemo. Naše prijateljstvo bo plačala s svojim. Siamska mačka nadvse potrebuje človekovo družbo. Če ji nismo pripravljeni pokloniti vsaj delčka svojega časa, je bolje, da je nimamo. Največjo ljubezen izkazuje svojemu gospodarju, čeprav je prijazna tudi z drugimi družinskimi člani.

Naj še enkrat omenimo njene telesne značilnosti. Telo je srednje veliko, podolgovato, noge razmeroma tanke, zadnje noge malo višje kot sprednje, šape majhne in ovalne, rep dolg in proti koncu zašiljen. Glava je dolga in v pravilnem sorazmerju, oči stoje narazen in so vzhodnjaško priprte, uhlja sta pri osnovi široka in proti koncu zašiljena. Oči so temno modre barve. Kožuh je fin, gost ter kratek. Vsa pojava izraža ljubko eleganco in ravnotežje. Glava ne sme biti ne široka ne špičasta. Obrazna maska mora biti povezana z uhlji s tanjšimi črticami, ki so seveda enake barve kot maska in uhlji. Če so oči modre z zelenim odtenkom, štejejo to kot napako. Mačji izraz mora izražati inteligenco in pazljivost. Bele šape so pasemska napaka.

Abesinske (Etiopske) mačke

To je ena najredkejših pasem, ki postaja zadnje čase vse bolj priljubljena. Vzrok za to so njena elegantna postava, velika navezanost in močan značaj. Lahko jo naučimo, da nam sledi kot pes ali pa jo vodimo na vrvici. Tudi ta pasma mačke ima naraven smisel za prinašanje. Glas ima takšen kot naše navadne mačke.

Abesinska Etiopska mačka
Abesinska Etiopska mačka

Pasma ne izhaja iz Etiopije, kot bi po imenu sklepali. Močno spominja na egipčanske svete mačke. V starem Egiptu so morale vse družine imeti mačko, ki je bila pod zaščito boginje Lune-Paš. Če je poginila, so jo mumificirali, lastnik pa si je moral v znak žalosti obriti obrvi in trepalnice ter nositi žalno obleko. Mačke ni smel nihče ubiti. Legende pripovedujejo, da je perzijski kralj Kambes premagal egipčansko vojsko tako, da je vsakemu vojščaku dal namesto ščita živo mačko. Egipčani zaradi tega niso streljali s puščicami in metali kopij v strahu, da ne bi kakšne mačke ubili.

Na prvih mačjih razstavah v Evropi in Ameriki je prihajalo do zmešnjav, ker niso vedeli, kako bi jih ocenjevali. Današnje abesinke imajo obliko glave podobno kot siamske mačke, toda manj zašiljeno. Imajo široka špičasta uhlja in izrazite »japonske« oči, ki so lahko zelene, rumene ali pa rjavo zelene barve. Kožuh spominja na tigraste mačke. Če pa ga natančneje pogledamo, vidimo, da je lepe rdečkasto rjave barve. Dlaka je kratka, svilnata in gosta. Posamezna dlaka ima dva ali tri barvne odtenke, ki se prelivajo od rdeče rjave do črne ali temno rjave barve. Sprednje noge in trebuh so rdeče rjave barve. Notranja stran nog mora biti oranžno rjava. Kožuh ne sme biti tigrasto črtast, vendar je odvisno od sodnika, kako strogo bo ocenjeval morebitne črte. Rep mora biti dolg, šape majhne, blazinice črne. Črni morajo biti tudi zadnji deli zadnjih nog. Če ima mačka bel podbradek, je to napaka. Mačka mora biti srednje velika, ne robustna, temveč elegantna.

Zadnje vpisani mali oglasi