Deli s prijatelji
Espostoa Lanata

Espostoa Lanata je nedvomno kaktus, ki ga želi imeti v svoji zbirki tudi začetnik. Všečen je zaradi snežno belih dolgih dlačic, ki ne bodejo, zaradi prikupne oblike in morda tudi zato, ker je precej drugačen od drugih kaktusov.

Temu začetnemu navdušenju pa po krajšem času navadno sledi hudo razočaranje: kaktus lahko kaj kmalu propade zaradi nepravilne gojitve. Espostoa Lanata je res nekoliko občutljiv kaktus, vendar ga s pravo vzgojo ni težko ohraniti tudi po več let.

Espostoa Lanata
Espostoa Lanata

Ta kaktus je po vsej površini ovit z dolgimi belimi laski, ki so videti kot »vata«, zato ga lahko brez skrbi postavimo na direktno sonce. Če stanujete v središču mesta, kjer je zrak precej umazan, prekrijte kaktus v višini 20 cm nad njim s prozorno plastiko, da se bela barva kaktusa ne bo spremenila v sivo.

Če pa boste Espostoa lanata natančno pogledali, boste opazili, da iz belega pokrivala kukajo rumene bodice, ki postanejo izrazite šele pri starejšem kaktusu.

Espostoa Lanata in Negovanje

Sedaj pa še droben nasvet, kako boste ta kaktus negovali in tudi ohranili brez posebnega truda. Vsaditi ga morate v zemljo, pripravljeno za kaktuse, kateri pa morate na vsako vrečko zemlje nujno primešati še eno ali dve pesti kremenčevega peska. Zalivate ga poleti dvakrat tedensko (plastičen lonček), jeseni in spomladi pa enkrat tedensko. Pozimi ga postavite v svetel in hladen prostor (8 – 15°C) ter ga sploh ne zalivate.

Zadnje vpisani mali oglasi