Deli s prijatelji
Fikus (Gumovec)

Fikus (Gumovec) nam kot sobna rastlina ne povzroča mnogo skrbi, pač pa zaradi napačne oskrbe, nepoučenosti ali tudi nepazljivosti lahko zboli. Našteli bomo nekaj bolezni in hkrati tudi navodil, kako jih bomo preprečili.

Najbolj pogosten znak, da s fikusom nekaj ni v redu, je rumenenje listov in njihovo odpadanje. Vzroki so lahko napačno zalivanje, napačna temperatura, preveč ali premalo gnojil pa tudi razni škodljivci ali bolezni.

Bledica ali kloroza

Če fikus v hladnem prostoru preveč zalivamo, zboli za klorozo. Listi postanejo rumenkasto zeleni in korenine počrnijo, kot bi bile ožgane. Rešimo ga, da ga presadimo v svežo zemljo in odstranimo bolne dele korenin. Nato ga poredko zalivamo.

Lahko pa zboli za bledico, če mu manjka železa in če ga vedno zalivamo z vodo, ki ima preveč apna. Pri presajanju v zemljo, ki je premalo kisla ali ima nestrohnele sestavine, ni mogoče rumenenja docela preprečiti.

Ob pomanjkanju železa pomagajo pripravki, ki vsebujejo železo. Pri zelo trdi apnenasti vodi ali pri majhni kislosti prsti lahko gnojimo z žveplenokislim amonijem, ki veže apno. V litru vode ga raztopimo 3 – 4 g in zalivamo bolne fikuse.

Poškodbe na listnem robu

Skoraj stalno pomanjkanje vode ali pretirano gnojenje poškodujeta fikusove korenine. V centralno ogrevanih prostorih jemlje suh zrak listom vodo, a bolne korenine je ne morejo več dovajati. Posledica je sušenje listnih konic in rjavenje listnih robov. Teh napak pozneje ne moremo več ozdraviti.

Povešanje listov

Če fikus mlahavo poveša liste navzdol, je dobil premalo ali preveč vode. Ob zastajanju vode ali pri nezadostnem odtoku vode primanjkuje v zemlji zraka. Korenine, ki zrak vsrkavajo, odmirajo, pritisk soka popušča, listi se povesijo navzdol.

Listi, dovolj preskrbljeni z vlago, so čvrsto napeti, če pa jim manjka vode, so zaviti in ohlapni. Fikuse, ki smo jih pozimi preveč zalivali, spomladi presadimo. Vse nagnite korenine odstranimo od zdravega tkiva. Nikakor pa ne smemo bolnih fikusov presajati v večje posode.

V majhni posodi prerasejo korenine že po nekaj tednih vso grudo. Ko fikus svoje liste zopet zravna v vodoravno lego ali celo navzgor, ga spet normalno zalivamo. Včasih pa se listi, ki so bili dalj časa povešeni, tako navadijo tega položaja, da se ne vrnejo v prejšnjo lego.

Odpadanje listov

Začetek ogrevanja stanovanjskih prostorov je za fikus mnogokrat kritičen. Rastlina najbolje uspeva v temperaturi 15 do 18° C. Pregret prostor in suh zrak sta najpogostejša vzroka rumenenja listov in končnega odpadanja. Fikus ljubi mnogo svetlobe, vendar pa ne močnega sonca. Že goste zavese, pogostno odpiranje oken ali prestavljanje rastlin v senčen kot so lahko vzroki za odpadanje. Če previsoke fikuse z okenskih polic prestavimo na tla, zgubijo spodnje liste.

Plutavost

Pri predobro oskrbovanih fikusih plutaste okvare niso redke. Spoznamo jih po rumenkastih ali rjavkastih kozavih brazgotinah, bradavicah ali žuljih različnih oblik in velikosti. Tudi takšne okvare so posledica ali premočnega zalivanja ali pa prevelike vlage v ozračju.

Tudi lahko nastanejo, če fikus premočno gnojimo v času, ko ne more prebaviti vseh hranilnih snovi, zato se posamezne celice premočno razvijejo. Plutasto tkivo je živo le kratko dobo. Pozneje se skrči in posuši. Okvare preprečimo, če jeseni omejimo gnojenje na najmanjšo mero.

Ožig

Da ljubijo fikusi mnogo svetlobe, vendar ne močnega sonca, smo že omenili. Na južnem oknu ob premočnih sončnih žarkih dobi fikus ožige (ožganine). To lahko preprečimo, če ga prav počasi privajamo na sončno svetlobo ali pa ga prestavimo na drugo, manj sončno mesto.

Premajhni listi

Če opazimo, da fikusovi listi zaostajajo v rasti, kar se lahko zgodi pozimi, je znak, da je rastlina premalo hranjena ali pa so jo napadli škodljivci. Slabi rasti je lahko vzrok tudi pomanjkanje svetlobe, napačno zalivanje ali prenizka temperatura.

Zakrnelost fikusovih vršičkov

V zimskih mesecih se rado zgodi, da fikusu zakrnijo vršički novega brstnega lista. Še nerazviti vršički listov očrnijo in otrdijo. Le z veliko težavo se spomladi iz listnega ovoja prikaže mlad poganjek. Vzroki so prevelika suša, preveč mokrote ali pa mrzel zrak, ki je vdiral skozi špranje vrat in oken v stanovanje.

Glivične bolezni

Ob močnem padcu temperature v hladnih dneh ne smemo fikusov škropiti, ker se potem na tankem vodnem filmu razširjajo pegasti madeži. Sredina madeža je svetle barve z rjavkastim do temno rjavim robom, ki je na listu ostro začrtan.

Bolezen preprečimo, če v tem času pustimo liste suhe in če temperaturo zvišamo. Obolele liste odstranimo in fikus obvarujemo ponovne infekcije, če ga poškropimo s cuprablauom.

Fikus in rdeči pajek

V prostorih s suhim zrakom in blizu ogrevalne naprave se na fikusu rad naseli rdeči pajek oz. sadna pršica. Drži se na spodnji strani lista, kjer pod tanko pajčevino odlaga jajčeca. Same pršice so komaj vidne, le če jih je mnogo, jih spoznamo po orumenelosti listov.

Da jih preženemo, ne smemo imeti rastline preveč na toplem in suhem. Škodljivce zatiramo s sredstvi proti pršicam.

Trips

Ta nadloga se razširi zaradi majhne zračne vlage in prevelike temperature v stanovanjskem prostoru. Trips so neznatne, komaj en milimeter dolge žuželke. Hranijo se tako, da navrtajo fikusove liste in izsrkavajo celični sok. Z vdorom zraka v izsesano tkivo se tvorijo na listih fine srebrnkaste pike, ki se nazadnje združijo v večjo ploskev. Listi fikusa orumenijo in predčasno odpadejo.

Brž ko se škodljivec pojavi, škropimo s sredstvi proti mrčesu. V stanovanjskih prostorih smemo uporabljati le neškodljiva in nestrupena sredstva. Relativno malo strupeni so piretrinski pripravki, ki zanesljivo uničijo ta mrčes. Vendar jih zatremo za trajno le, če ta sredstva vedno znova uporabljamo.

Ščitasta uš

Borba proti kaparju na fikusu je najtežja, ker ga zelo težko odpravimo. Ščitasta uš leže svoja jajčeca pod ščitom. Ko se izvalijo nove uši, se naselijo ob srednji žili lista, kjer se tako vsesajo v listno tkivo, da so popolnoma pričvrščene na list.

Hrbtna stran teh uši je sprva svetlo rdeča, nakar prehaja v temno rjav ščit, ki ne prepušča nobenega škropiva. Učinkovitega sredstva proti ušem v sobi ne smemo uporabljati zaradi prevelike strupenosti. Tu pomagajo le domača, naravna sredstva. Napadene fikuse operemo z milnico iz mazavega mila ali pa jih mehanično ostrgamo z ošiljeno leseno paličico. Lahko jih pa tudi skrtačimo. Kdor ima le malo rastlin, mu to ne bo težko.

Najnovejši mali oglasi