Deli s prijatelji
Fuksije
Fuksije

Fuksije so znane in priljubljene okenske in balkonske rastline na podeželju in v mestih. Že leta 1696 jo je odkril francoski naravoslovec Plumier in jo poimenoval po nemškem profesorju Fuchsu. Domovina fuksije je Srednja in Južna Amerika, kjer je razširjenih okrog sto različnih vrst. Ker uspevajo predvsem v višjih gorskih predelih, ljubijo visoko zračno vlago in oster zrak.

Rastline, ki jih dandanes vzgajamo v lončkih, koritih in čebrih, so nastale s križanjem. Obdržale pa so prvotne zahteve glede ostrega zraka in zračne vlage, zato najbolje uspevajo ob gozdovih in v nekoliko višjih predelih. Fuksije razmnožujemo s potaknjenci, ki se radi ukoreninijo. Režemo jih lahko vse leto, najlepše in najhitreje pa se ukoreninijo spomladi. Posadimo jih v mešanico šote in peska ter postavimo na svetlo mesto, kjer naj bodo zavarovane pred neposrednim soncem.

Ukoreninjene fuksije

Ukoreninjene fuksije presajamo v lončke ali korita v mešanico kompostovke, listovke, stare gnojevke, šote in peska. Da vzgojimo gosto rastoče rastline, jih moramo že kmalu vršičkati, sicer raste mlada rastlina samo v višino. Poleti jih redno zalivamo, ker potrebujejo med intenzivno rastjo veliko vode. Za bujnejše cvetenje jih dognojujemo z gnojili v 14-dnevnih presledkih.

Če želimo imeti res lepe fuksije, ki bodo vse do jeseni bogato cvetele, jih postavimo na okno ali balkon, kjer ne bodo na neposrednem soncu, ker ga ne prenašajo najbolje. Prija pa jim jutranje sonce. Najlepše uspevajo fuksije na podeželju ob potokih in gozdovih, kjer je visoka zračna vlaga. Zato ni čudno, da v mestu ne moremo vzgojiti tako lepih in bogato cvetočih fuksij, kakršne vidimo na deželi.

Fuksije jeseni pravočasno prenesemo v prezimovališče, da jih ne uničita slana in mraz; nanju so zelo občutljive. Prezimimo jih na svetlem mestu, pri temperaturi okrog 8° C. Pozimi jih le malo zalivamo, ne smemo pa jih popolnoma zasušiti. Nikar naj nas ne moti, če bodo že kmalu odvrgle številne liste. Spomladi se bodo hitro obrastle. Odpadle liste in cvetove sproti poberimo in odstranimo, da ne gnijejo okoli rastlin. Nanje se namreč rada naseli siva plesen, ki kasneje lahko napade vso rastlino.

V svetu poznajo dandanes nad 200 različnih vrst fuksij. Pri nas pa je to število dokaj skromno, je pa iz leta v leto večje, čeprav so pred nekaj leti fuksije veljale že za pozabljene. Dandanes se zanje odločajo vse številnejši ljubitelji.

Zadnje vpisani mali oglasi