Deli s prijatelji
Gazanija (Gazania splendens)
Gazanija (Gazania splendens)

Gazanija (Gazania splendens) je lepa cvetnica, ki nekoliko spominja na prikupno gerbero. Preprosto marjetasto cvetje pa je manjše in na precej nižjih pecljih. Domovina gazanije je Južna Afrika, kjer bogato cveti v čisti oranžni barvi. V Dalmaciji se pogostokrat srečamo z njeno rumeno inačico, ki ima dekorativno polsteno sivo (skoraj) belo listje, združeno v pritlehnih rozetah.

Angleži so s križanjem vzgojili veliko število raznobarvnih sort, ki bogato cvetijo tudi v našem podnebju, če upoštevamo nekatere posebnosti gojenja, ki je zlasti v mladosti precej zapleteno.

Posejati jih moramo že pozno jeseni in sicer pod steklom, kjer jih vsaj enkrat presadimo in prezimimo. Spomladi, ko mine nevarnost slane, jih tako rekoč že cvetoče presadimo na suho in zelo sončno rastišče.

Tako bo vse poletje veliko cvetja. Če jih sejemo prepozno pozimi ali celo spomladi, zacvetijo šele jeseni.

Ker jih brez težav ne moremo prezimiti, nas nekaj jesenskih cvetov ne more posebno razveseliti. Primerne so tudi za sušne balkone, nadstrešne vrtove, korita in druge podobne združbe, kjer prevladuje trajno rastlinje.

Ne ustreza pa jim družba pelargonij, gomoljnih begonij, fuksij, petunij, lobelij in drugih še vedno prevladujočih okenskih in balkonskih rastlin.

Prezimovanje je zelo težavno. Čeprav je gazamija izrazita trajnica, je v naših krajih najbolje, da jo vsako leto sproti sejemo. To pa lahko opravijo sama vrtnarji in tisti ljubitelji, ki imajo rastlinjak ali vsaj zimski vrt.

Zahtevnost gojenja je razlog, da to sicer zares izredno mikavno cvetnico pri nas zelo slabo poznamo. Tudi v javnih nasadih bi gotovo pomenila veliko spremembo v primerjavi z enoletnicami, ki jih že zelo dolgo gojimo.

Zadnje vpisani mali oglasi