Deli s prijatelji
Gloxinia – sinningia speciosa
Gloxinia – sinningia speciosa

Gloksinija (Gloxinia perennis) je povsem druga rastlina, kot jo predstavlja slika. Kar imenujemo običajno gloksinija je dejansko šiningija (Sinningia speciosa). Tu imamo isti primer kot pri vitezovi zvezdi (Hippeastrum, x hortorum), ki jo imenujemo amarilis. (Amaryllis belladonna). Pravi amarilis ali »lilija lepe gospe« gojimo na vrtu in ne v lončku. Uporabna je le za vinorodne kraje in sončne lege, sicer ne pride do cvetja. V obdobjih, ko je poletje hladno in deževno, sploh ne odganjala, kaj šele cveti!

Sinningia (Gloxinia) - Gloksinija
Sinningia (Gloxinia) – Gloksinija

Ker je ime gloksinija tako zasidrano pri naših vrtnarjih (tudi drugod), ga bomo še naprej uporabljali namesto (sicer pravilne) manj znane siningije. Vrtnarji jo vzgajajo iz semena. Postopek je počasen in tvegan ter terja veliko pozornosti.

Brez toplega rastlinjaka je vzgoja iz semena nemogoča. Sejemo že decembra. Razvoj je sorazmerno hiter in v dobrih 6 mesecih imamo že cvetoče rastline. Ker je seme zelo drobno, sejemo kar v lončke.

Kako sejati gloksinijo

Prst naj bo šotnica pomešana z mivko. Njeno površino polijemo s kropom, da razkužimo prst. Ko je ohlajena na 25 do 28° C, sejemo. Seme vzkali v 10 do 12 dneh, če držimo temperaturo okoli 24° C. Brž ko je mogoče, pikiramo. Tokrat v plitve skledice ali zabojčke iz plastike. Pikiramo 1,5 do 2 cm narazen. Tri dni po pikiranju zalijemo pikirance z 0,05 benomilom, da izključimo morebitno okužbo. Ko so rastlinice že na tesnem, jih presadimo v lončke iz plastike (6 do 7 cm). Potem ko so koreninice zasedle tudi v novem lončku prst in se pojavile v večjem obsegu na steni, presadimo še enkrat, tokrat v večje lončke (12 do 15 cm). Tu ostanejo do prodaje.

V drugem lončku ne uporabljamo več šotnice, ampak prst, ki je hranilnejša. Ko se nam zdi, da je prst izčrpana, dognojujemo s hranilnimi raztopinami (tudi razredčena kurjakovica je dobra). Ves čas zalivamo le z deževnico, kajti vodovodne vode ne prenaša. Tudi ne mara zalivanja po listih.

Gloksinija in cvetenje

Ko začne cveteti, rabi manj toplote (18 do 20° C) in več zraka. Nikdar ne smejo biti lončki pretesno skupaj, da se listi prekrivajo, torej jih redno odmikamo. Večji razmiki preprečujejo gnilobo listov in osrčja (zelo nevarno). Vsak gnili list odstranimo takoj. Ozračje mora biti ves čas vzgoje vlažno, prostor pa primemo zasenčen. Ko so v glavnem vsi cvetni popki nastavljeni, začnemo gloksinije privajati na nižjo (prodajno) temperaturo (14 do 16° C). Pri tej temperaturi cvetijo nenavadno dolgo pa tudi gomolji se debelijo hitreje.

Ko preneha flor, zalivamo manj in polagoma osušujemo liste. Potem očistimo gomolje prsti, ostankov pecljev in listov ter koreninic. Gomolje hranimo v šoti pri temperaturi okoli 10 do 15° C. Šota naj bo zmerno vlažna (ne čisto suha), da gomolji ne venejo.

Konec januarja in februarja jih posadimo (plitvo) v 12 do 15 cm velike lončke. K rasti jih silimo pri nizki temperaturi (15 do 18° C) šele pozneje preidemo na višjo (22 do 24° C). Ko pa cvetijo, se vrnemo zopet k nižji, ker je cvet tedaj odpornejši in trajnejši. Gomolje ohranimo lahko več let, vedno so močnejši in cvetnejši. Sele potem, ko se že deformirajo, jih šele zavržemo. Večjo cvetnost dosežemo, če rastline enkrat ali dvakrat tedensko zalijemo z raztopino iz suhih kravjakov. Nekateri obložijo kar lončkovo prst (površino) z zdrobljenim kravjakom in čezenj zalivajo z vodo ali celo z zavrelko iz roženih opilkov. Tako je možno doseči nenavadno cvetne rastline in hkrati velik in ugleden cvet. Dovršeno lepe so le starejše rastline, zato jih uporabljamo za semenice. Izmed številnih izberemo le nekaj primerkov za seme. Zanesljivo pridemo do semena, če jih umetno oprašimo. Z opraševanjem vzgojimo lahko nove sorte, pridobimo lahko lepše barve in oblike, lahko pa tudi pokvarimo že doseženi uspeh. Nove oblike in barve so posledica dednih zakonitosti, ki jih mora gojitelj obvladati, sicer tava v neizmernem svetu slučajnosti. Tudi naključje vodi lahko do cilja, če znamo pridobljeno izkoristiti s selekcijo in fiksiranjem. Tudi to je možno, ker gomolje lahko razrežemo v večje število krhljev, ki dajo pozneje matične rastline enakih lastnosti. Na vsak način je tudi to zanimiv postopek, ki draži marsikoga k posnemanju.

Na sliki je mlada, komaj pol leta stara gloksinija, vzgojena iz semena. Nastavila je številne cvetove in obeta mnogo več, kot je trenutno vidno.

Sorodna povezava:

Sorodna iskanja:

  • Razmnoževanje gloksinije

Zadnje vpisani mali oglasi