Deli s prijatelji
Gomoljne begonije

V topla stanovanja spravljene gomoljne begonije že močno poganjajo, kmalu se bodo zganila očesa pri gomoljčkih, ki so prezimili v hladni kleti. To nas opominja, da začnimo s sajenjem, rastlinam preskrbimo rahlo prst, v kateri naj bosta zrela listovka ali mešanica listovke in šote, primešamo pa tudi nekaj mivke in kompostnice ali vsaj močne vrtne zemlje.

Gomoljne begonije
Gomoljne begonije

Za sajenje potrebujemo tudi posode za prvo in za končno saditev. Slednje so lahko koritca ali glineni lončki, za prvo saditev pa vzemimo nizke lesene zabojčke. Vse posode naj bodo predhodno temeljito očiščene, glinene pa zdrgnjene tudi z ostro ščetko. S stiskom med prsti se prepričamo, če so gomoljčki trdi, torej presušeni in nerabni, ali pa so prhki, torej bolezensko ali pa zaradi škodljivcev prizadeti.

Dobri so le gomoljčki, pri katerih čutimo med prsti elastično napetost. Take gomoljčke posadimo v 6 cm debelo plast zemlje, en gomolj naj bo oddaljen od drugega za 3 prste. Prekrijemo jih s centimetrom prsti, da se okoreninijo po vsej površini gomolja. Ko so gomoljčki že razvili vršičke nekaj cm visoko, jih presadimo v končno posodo. Ta presad vedno uspe, saj so gomoljne korenine kratke in goste, da dobro drže prst.

Če pa imamo še od prej posebno lepe sorte, jih namenimo za množenje, ko so gomolji že dobro odgnali. Če je v zavitku tak gomoljček pognal več očesc, ga prerežemo tako, da dobimo dva ali več krhljev, od katerih naj ima vsak vsaj po eno oko. Ko leže krhlji nekaj dni odrezani na suhem, jih poprhamo po rezni površini z ogljenim prahom ali z lesnim pepelom in jih posadimo. Že prvo leto dobimo od njih močno rastlino, čeprav sprva ne bodo pognale korenine na tistem delu, ki je bil prerezan. Tu se bodo koreninice razvile šele v prihodnjih letih.

Gomoljno begonijo pa množimo tudi s potaknjenci. V ta namen posadimo v lonček le cele in močne gomolje že marca, da v toplem in svetlem prostoru poženejo v rast. Topla zaprta greda je tudi porabna za hitro množenje. Vršički kmalu poženejo drug za drugim. Trgati jih začnemo, čim imajo razvita vsaj dva lističa. Medtem ko ti poganjki, postavljeni v mivkasto listovko ali v mivkasto šotnico, poženejo nove liste, zrastejo tudi na matičnih gomoljih nadaljnji poganjki, ki jih seveda zopet oberemo za potaknjence. Gomolj pa nato požene znova, zdaj pa oči ne uporabljamo več za razmnoževanje, ampak za cvetenje na oknu.

V začetku marca je pa tudi zadnji čas za razmnoževanje gomoljnih in drugih begonij s semeni. Njih seme je naprodaj v semenarnah, morda smo ga nabrali tudi doma. Prst za setev begonij naj bo sipka. Zalivanje naj bo le rosenje. Da ostane zemlja vlažna, pokrijemo posodo s steklom. Sejemo tako, da seme pritisnemo le rahlo v prst.

Sorodna iskanja:

  • Begonije za sonce
  • Rože za balkon
  • Rože za na balkon

Zadnje vpisani mali oglasi