Deli s prijatelji
Kombi

Načrtujete  potovanje z avtomobilom? Raziskovanje bližnjih in daljnjih krajev z avtom ali avtodomom? Mogoče kot alternativa izposoja kombijev?

Potovanje z avtodomom nam nudi svobodo in fleksibilnost na potovanju. Potujoča hiša (kot jo imajo polži) nudi velike prednosti pri raziskovanju obiskanih krajev. Na takih potovanjih nismo odvisni od prostih kapacitet hotelov, nismo vezani na uro, ko je treba sprazniti hotelsko sobo, počivamo lahko kadarkoli in to točno takrat, ko smo resnično utrujeni in ne takrat ko nam tako zapove turistični vodnik.

Vendar pa nam lahko izposoja avtodoma ali kombijev povzroči nezaželene komplikacije na potovanju, kot naprimer zavarovalna klavzula. Pred najemom avtodoma se je dobro prej natančno pozanimati, koliko nas bo najem stal, kaj vse vsebuje cena najema, kaj piše v drobnem tisku in kako in kam potovati, da imamo čimmanj problemov in težav na poti.

Predstavljajte si, da si najamete sanjski avtodom, dovolj prostoren za več kot 4-člansko družino… potem pa odpotujete s takim vozilom v Benetke… Kje boste parkirali, kako se boste premikali po ozkih italijanskih ulicah, da ne boste npr. poškodovali vozila?

Kako boste izbrali pravo vozilo ?

Najprej je potrebno vedeti, koliko oseb nas bo potovalo, ali so zraven majhni otroci ali najstniki, če potrebujemo vsaj en ločen prostor, ali je dovolj manjši avtodom, na katerega so seveda vezani manjši stroški in večja prilagodljivost cesti, natrpanim turističnim krajem in  podobno.

Vendar pa večkrat velikost vozila ni edini faktor. Ste morda med tistimi, ki iščete okolju prijazno vozilo? Iščete morda eko avtodom ali pa preprost kombi najem oziroma rent a car kombi ? Vsekakor je priporočljiv najem vozila oziroma najem kombijev z avtomatskim menjalnikom (v mnogih deželah je avtomatski menjalnik v avtodomih in kombijih obvezen, zato se je obvezno dobro tudi pozanimati o »pravilih« države kamor smo namenjeni). Prav tako se prepričajte, da ima vaše najeto vozilo nosilce za kolesa, možnost priklopa tende za zaščito pred soncem, GPS sistem, ipd.

O izbiri ponudnika odloča tudi čas našega potovanja. Če potujete za dlje časa, priporočamo vsekakor najem avtodoma večjih družb, saj imajo le-te dodobra »naštudirane« vse možne variante, ki se nam na poti lahko pripetijo in so zato morda bolje pripravljene in fleksibilnejše v primeru nezaželenih nesreč.

Če pa nam je važna le cena najema, pa se splača vsekakor obrniti na kakšnega manjšega najemodajalca.

Nikoli ne bukirajte vozila pri prvem ponudniku. Kot dobro obveščen potrošnik je pri rent-a-car variantah nujno potrebno, da si pridobimo ponudbe večih najemodajalcev, saj le tako lahko primerjamo kaj različni ponujajo in za kakšno ceno. Tudi izposoja avtomobila naj bo tako načrtovana.

Ko imamo izbranega ponudnika, skušajmo malce barantati, v večini primerov se namreč splača (sploh v današnji situaciji vsesplošne krize, ko ljudje vse manj hodimo na dopuste). Mnogo ponudnikov najema vozil namreč nudi posebne popuste, če bukiramo vozilo za dlje časa, ali pa če bukiramo v t.i. »mrtvi turistični sezoni«; seveda če imamo možnost dopusta v takem času. Včasih se splača tudi bukiranje preko spleta. V večih primerih je namreč cena najema vozila pri bukiranju preko spleta ugodnejša kot pa če bukiramo na sedežu podjetja najemodajalca. Pozanimajte se za oboje.

V drugih državah je na voljo tudi članstvo v rent-a-car. Če si član, pa si deležen raznih dodatnih ugodnosti. Pozanimajte se , morda tudi najemnik v vašem kraju nudi karkoli podobnega.

Podpišite pogodbo šele takrat, ko ste dodobra seznanjeni z vsemi pogoji.

Če bukirate preko interneta, res dobro preberite pogoje in klavzule v pogodbi, preden podpišete. Če rezervirate kar preko telefona, vprašajte agenta o vseh omejitvah in kaj vse vam nudijo.  Ali obstaja mogoče kak strošek rezervacije? Je v primeru stornacije potrebno plačati penale ? Kaj se zgodi, če zaradi zamašene prometne konice dostavimo vozilo po preteku določenega in dogovorjenega roka? Je potrebno za dodatne voznike plačati pristojbino? Ali lahko npr. 19-letna hči, ki je mlad voznik, tudi vozi avtodom ?  Kako postopati v primeru nesreče ? Na koga se lahko obrnemo v taki situaciji in kaj moramo storiti?

In ko boste v rokah imeli že podpisano pogodbo, skrbno preglejte vozilo. Prekontrolirajte, če delujejo vse luči in smerokazi, če je v vozilu vsa potrebna dodatna oprema, gasilni aparat, prva pomoč, rezervno kolo,….  Preverite kilometrino in si jo zapišite na pogodbo vpričo najemodajalca, če ta podatek slučajno ni vpisan na pogodbi.

Ko vse preverite in ste zadovoljni in že nestrpno čakate na odriv novim dogodivščinam naproti, se usedite v vozilo in ga najprej spoznajte. Poskusite, kje so stikala za luči, kako delujejo brisalci, zavore, sklopka in menjalnik, nastavite si ogledala in sedež. Morda se sliši neumno, vendar je zelo pomembno, da si vozilo tudi z zunanje strani dodobra ogledamo in si zapomnimo tip in znamko, barvo vozila. V mnogih primerih namreč ljudje ostanejo zgubljeni v kakšnem avtokampu ali večjem parkirišču in iščejo svojega »cestnega partnerja«.

In potem spakirate svojo družino in prtljago in odrinete na zaslužen dopust…

Ko se vrnete, in predate najeto vozilo, ponovite postopek in preverite delovanje luči, smerokazov, …

Ne pozabite napolniti rezervoar za gorivo ko vračate vozilo, saj boste tako prihranili nekaj denarja. Najemodajalci imajo namreč višjo tarifo goriva kot bencinske črpalke.  In nazadnje – dobro preverite, če ste iz vozila pobrali vso vašo prtljago in osebne stvari (dežnike, kopalke, sončna očala, mogoče dokumente iz stranskega predala …..)

Pa vso srečo pri najemih vozil in seveda – srečno pot !