Deli s prijatelji
Mahonia aquifolium

Poznamo številne mahonije, toda le ena vzdrži v našem celinskem podnebju, namreč navadna mahonija (Mahonia aquifolium). Če je na golem izpostavljena zimskemu soncu, so listi opaljeni. Takšne rastline niso več lepe, pa čeprav se obrastejo.

Ožig nastopi zlasti v zimah brez snega, ko globoko zmrznjena zemlja ne dovoljuje sprejemanja vode. Pokrijmo pozno jeseni tla s slamnatim gnojem, da zmrzal ne more v globino, potem izostane ožig ali pa je dosti slabši. Tudi močno zalivanje ali namakanje, preden zapade sneg ali nastopi hujša zima, preprečuje opaljenje ali celo zmrzovanje.

V mnogih primerih rastlina ne pozebe, ampak se zaradi pomanjkanja vode izsuši. To pa je enako kot pozeba. Listno izhlapevanje zmanjšamo, če sadimo mahonijo v rahlo senco. Vse zimzelene rastline, ki ohranijo svoje liste čez zimo, potrebujejo tudi pozimi vodo. Kako ne bi, ko pa transpirirajo zeleni listi noč in dan, poleti in pozimi. Če izparevajoči list ne dobi dovolj vode, če je dovajanje pomanjkljivo, se list posuši ali pa odpade. Delno posipanje listov je vrsta vodne regulacije, je zmanjšanje izparevanja, zato ni nič čudnega, če v suši odpada listje ali plodovje. Kar velja tudi za mahonijo, velja za vse zimzelene rastline!

Pozimi oblistane rastline zahtevajo velikokrat tudi zavetno lego, prostor brez močnejšega vetra in burje. Umevno, saj pospeši veter izparevanje. Za na sliki prikazano japonsko mahonijo (Mahonia japonica) je to še posebej pomembno, ker cvete že zelo zgodaj, odvisno od lege, od februarja do maja. Japonska mahonija je višja kot navadna, v primernem zavetju zraste do 3 m visoko.

Njena rast je pokončna, velikokrat naravnost navpična. Posebno lepi so njeni veliki, več kot 30 cm dolgi listi, listki so neparni (7 do 13), nasprotni, jajčasti, trnasto zobčasti (4 do 6) in lepo zeleni, ne modro zeleni kot pri Mahonia bealii. Rumeni in vonjavi cveti se družijo v 10 do 20 cm dolg, redek in kimajoč grozd. Plodovi (jagode) so sicer podobni navadnemu, vendar povsem druge barve, namreč škrlatne.

Ta mahonija zasluži, da jo sadijo v večjem obsegu na jadranski obali, seveda pa le tam, kjer ji lahko nudijo odsojno mesto in dovolj globoko, humozno, ilovnato zemljo. Krasilna je vse leto, saj so lepi listi, cvet in plod.

Sorodna iskanja:

  • Mahonija

Zadnje vpisani mali oglasi