Deli s prijatelji
Japonski šipek
Japonski šipek

Kdor išče vsestransko uporabno parkovno vrtnico, ki bi bila seveda uporabna tudi za manjši vrt, se mora ustaviti ob japonskem šipku (Japonski šipek – Rosa rugosa). Vrtnice, ki so po svojem poreklu še prvotne botanične vrste ali pa so le nekoliko izboljšane z odbiro in enostavnimi križanji, so v parkovnih nasadih prav cenjene.

Toda redko katera vrsta se po svoji lepoti meri z japonskim šipkom, ki ne izstopa samo z velikim in barvitim cvetjem, temveč tudi z živo zelenim listjem in velikimi rdečimi plodovi. Zato ga uporabljamo v javnih zelenicah, v pred hišnih vrtovih in tudi za prosto oblikovane živice.

Po svoji rasti je japonski šipek bolj širok kot visok grm.

V višino požene največ do dveh metrov. Se pa raje razrašča v širino, saj rastline silijo na vse strani s podzemnimi živicami in tako si lahko okoli prvotne sadike nakopljemo že čez dve ali tri leta lepo število enakovrednih potomcev; to pride posebno prav pri klonsko razmnoženih sortah in odbrancih. Ta sla po razraščanju še ne pomeni, da postane grm nadležen: z malo truda ga lahko krotimo, ne da bi se bali nenadziranega divjanja tja, kamor ni treba. Sorte zelo uspešno razmnožujemo tudi z lesnatimi potaknjenci. Tega se poslužujemo predvsem pri polnjenih sortah in takrat, ko hočemo napraviti nasad iz večjega števila enakih rastlin.

Japonski šipek – najbolj običajen način razmnoževanja

Najbolj običajen način razmnoževanja je setev, cepljenje praktično ni potrebno. Za setev naberemo dozorevajoče ali tudi že povsem zrelo seme. Plodove zdrobimo in posušimo. Nato zlahka ločimo seme od ostankov plodov. Seme stratificiramo ali pa ga takoj sejemo. Vsekakor naj seme prezimi na vlažnem in na mrazu, da spomladi takoj kali. Spomladi se sejančki prve tedne obotavljajo in jih moramo nekoliko bolj pazljivo oskrbovati (pletev, okopavanje in dognojevanje). Pozneje pa močneje rastejo in do jeseni lahko pridelamo tudi do 60 cm visoke razvejane grmičke, ki v ugodnih razmerah že nastavijo prve cvetove in celo plodovi že lahko dozore! Tako hitre reprodukcije bi skoraj ne našli pri drugih vrtnicah. Tudi velikost ploda je presenetljiva. Zgodi se, da so plodovi tako veliki kot droban kostanj. Barva postopoma prehaja od zelenkasto rumene prek oranžne do cinobrasto rdeče. Z vitaminom C bogate plodove rade predelujejo gospodinje v okusne marmelade.

Načrtovalci javnih zelenic zelo cenijo japonski šipek. Veliko okrasno vrednost pripisujejo rožnatim, karminasto vijoličnim ali belim cvetovom, ki pocvitajo do pozne jeseni. Še bolj pa je v čislih zaradi svoje skromnosti in velike odpornosti na posolico ob cesti ter na onesnaženo mestno ozračje. Tudi vsem znanim boleznim in škodljivcem se uspešno upira, tako da je vsakršna oskrba med rastjo popolnoma odveč. Edino ostarele veje je treba od časa do časa izrezovati, da napravimo prostor mladim. Tudi najhujša zima v naših krajih japonskega šipka ne prizadene. Zato ni presenetljivo, da tudi v Mariboru in okolici zadnja leta srečujemo vedno več Rosa rugosa. V Slovenskih Konjicah je že starejši nasad, ki je iz leta v leto poln cvetja, po Mariborskih parkih so zasajene skupine mladih sadik, prav tako pa tudi visoko v dolini Drave, na Koroškem (v Muti).

Za japonski šipek sem se navdušil pri »Florini«, kjer lahko ponudijo kupcem poleg rožnatih in rdeče vijoličastih različkov tudi belocvetno sorto ’Alba’; tuji katalogi pa navajajo tudi druge sorte: ’Conrad Ferdinand Meyer’ ima vrstnat rožnat cvet in izvira iz konca prejšnjega stoletja, ’Hansa’ je vijolično rdača sorta, ’F. J. Grootendorst’ ima rdeče vrstnate cvetove, ’Pink Grootendorst’ pa je le do meter visoka sorta z rožnatimi cvetovi v šopkih.

Pri mnogih rastlinah nas ime zavede na napačno pot, ko ugibamo, od kod je rastlina prišla v naše kraje. Pri Rosa rugosa pa ni nobenega dvoma: japonski šipek je res doma na Japonskem, Kitajskem in Koreji. Dokler ga ne spoznamo, je za nas eksotična novost, potem pa se njegova lepota skladno vključi med drugo vrtno in parkovno rastlinstvo in prišleka sprejmemo prav hitro za svojega – kot bi bil že od nekdaj pri nas. Vas je japonski šipek zamikal? Ne obotavljajte se, posadite ga! Vam je članek všeč? Ne obotavljajte se, všečkajte ga :-)!

Zadnje vpisani mali oglasi