Deli s prijatelji
Čebulnice
Čebulnice

V tokratnem članku bomo obravnavali pomembno znanje, ki ga moramo obvladati, če naj uspešno gojimo čebulnice. Velja za vse vrste rastlin, ki jih opisujem, kot tudi za mnoge druge. V članku bom uporabljal izraz »čebulica« bodisi za rastline, ki so prave čebulice, ali za korme oziroma gomolje.

Zemlja

V vseh člankih, kjer pišem o gnojenju, uporabljam izraze, kot so dobra vrtna zemlja, dobro pripravljena zemlja, dobro drenirana zemlja ali zemlja, ki vsebuje humus, tako pogosto, da postaja že skoraj monotono.

To ponavljanje je razumljivo, če upoštevamo, da začne kmalu potem, ko čebulico posadimo, le-ta odganjati koreninice, ki prodrejo najmanj dvakrat tako globoko, kot je čebulica sama (lilije in amarilis imajo seveda že korenine, ko jih vsadimo). Da omogočimo koreninam lažje prodiranje v globlje plasti, mora biti zemlja pod čebulico dovolj porozna.

Idealna zemlja za večino čebulic je porozna in dobro prepustna ter seveda dovolj vlažna. Takšna zemlja je običajno bogata z organskimi snovmi. Če je zemlja težka, neprepustna (npr. ilovica) in se počasi suši, ali če je zelo peščena in ne zadržuje vode, jo lahko izboljšamo z dodatkom organskih snovi, npr. šotni mah, lubje, žaganje ali ajdove luščine (stroki). Najbolje je, da razprostremo 7 do 8 cm debelo plast enega izmed dodatkov za izboljšanje zemlje prek grede za čebulice in ga vkopljemo do 25 centimetrov globoko. Če dodatki, ki smo jih našteli, ne vsebujejo dovolj hranil, dodamo kot dopolnilo kompleksno rudninsko gnojilo in ga ob prekopavanju zemlje primešamo zraven. Upoštevajmo navodila na nalepkah za uporabo pred sajenjem!

Rudninska gnojila

Če imamo dobro vrtno zemljo, ki vsebuje enakomerne količine organskih snovi, pred sajenjem ne dodamo rudninskih gnojil. Vendar pa dodajmo popolno gnojilo (NPK) pred cvetenjem in po njem, da nadomestimo hranilne snovi, ki so jih porabile rastline med aktivno rastjo, in da okrepimo čebulice za cvetenje v prihodnjem letu. Nekatera gnojila so precej alkalična. Ko uporabljamo gnojilo, bodimo previdni in izlužimo presežek soli z močnim zalivanjem.

Pri sajenju čebulic se je vrsto let uporabljalo tudi kostno moko. Zadnje čase ljudje sprašujejo – zakaj? In prav zares ne vidim nobenega tehtnega vzroka. Če je to zaradi dodatka fosfora, lahko učinkoviteje in bolj gospodarno uporabimo superfosfat. Če dodajamo superfosfat ali gnojilo, ki ga vsebuje, ga damo v zemljo pod čebulice.

Globina sajenja

Poglavitno pravilo pri sajenju čebulic je, da jih posadimo približno trikrat tako globoko, kolikor je njihov največji premer. Če sadimo v peščeno zemljo, damo čebulice malo globlje, manj globoko pa v težko zemljo. Če v eno gredo sadimo večje čebulice, je bolje, da izkopljemo vso površino do priporočene globine, dodamo gnojilo (če je potrebno) na dno jame, namestimo čebulice in jih vse naenkrat prekrijemo. Seveda je to eden izmed načinov, da sadimo vse čebulice enako globoko. Predvsem je to pomembno pri sajenju hijacint ali tulipanov, ki bodo tako natančno in simetrično razvrščeni. Za saditev v manjšem obsegu uporabljamo orodje, ki je posebej namenjeno za sajenje čebulic.

Če hočemo posaditi čebulice in enoletnice ali, trajnice v eno gredo, je bolje, da vsadimo najprej druge rastline, nato šele čebulice, ker ni nevarnosti, da bi sadili neposredno nad vrhom čebulic. Če pa se nam zdi bolj primerno, da obrnemo postopek, označimo lego čebulice z majhnim kupom peska. Nato lahko nadaljujemo s sajenjem v globino (več dni ali celo nekaj tednov kasneje), ne da bi se bali, da bi rastline posadili tik nad čebulice, ki so skrite v globini.

Zalivanje

Ko začno čebulice živahno rasti, potrebujejo veliko vlage. Vedeti moramo, da so korenine čebulic precej globoko in potrebujejo zato več kot le priložnostno površinsko zalivanje. Če ne kaže, da bo kmalu po saditvi čebulic začelo deževati, to se pogosto dogaja predvsem na vzhodu, v poznem novembru ali celo decembru in januarju, preden pridejo deževni nalivi, moramo površino temeljito zalivati. Običajno zadostuje eno samo dobro namakanje. Ko čebulice prenehajo cveteti, še naprej zalivamo, dokler listi naravno ne porumenijo. Seveda pa je dobro odvajanje vode prav tako izredno pomembno.

Mulčenje

Nastil obvaruje zemljo pred izsušitvijo in zaskorjenostjo, rastline pa pred oblatenjem med deževjem. Prav tako preprečuje rast plevelov in daje gredi urejen videz. V toplih, suhih predelih, na jugozahodu, nastil izredno pomaga, da ostane zemlja med toplim vremenom, ki sledi sajenju, hladna. V mrzlih zimskih predelih uporabljamo nastil iz slame, sena, zimzelenih vej, borovih iglic in listja zato, da preprečimo izmenično zamrzovanje in tajanje zemlje.

Skrb za rastline po cvetenju

V mojih člankih večkrat opozarjam, da ne smemo odstranjevati listov s čebulic, dokler se le-ti ne posušijo. Hrana se mora namreč vrniti iz listov v čebulice, da jo bo rastlina porabila prihodnje leto za cvetenje. Ne le, da ne smemo odstraniti listov, tudi zalivati moramo vse dokler listje ne naznani s tem, da orumeni, da je opravilo svojo pomembno nalogo pri oskrbovanju rastline s hrano za zalogo v notranjosti čebulice. Če pa je treba prekopati čebulice, preden se je njihovo listje razvilo, jih previdno dvignemo z zemljo vred, tako da čim manj premikamo korenine, in jih posadimo na ustrezno gredo, kjer naprej rastejo in se bo njihovo listje lahko normalno razvijalo.

Če prekopavamo čebulice ali oblikujemo grede, kjer rastejo, pazimo, da jih ne poškodujemo, ker čebulice pogosto napadejo bolezni in škodljivci prek zareznin ali zmečkanin. Najboljše orodje za prekopavanje čebulic so lopataste vile. Z lopato bi verjetno čebulice razklali. Če opazimo, da so čebulice poškodovane, potresemo ranjena mesta z žveplom.

Sadimo zgodaj

Za večino čebulic je priporočljivo, da jih, ko postanejo uporabne, čim hitreje posadimo. Pri tem pa je nekaj izjem: V toplejših predelih je bolje, da čebulnice, kot so narcise in tulpe, shranjujemo na hladnem, dokler traja toplo vreme. Lilije, ki nikoli popolnoma ne mirujejo v rasti, pa so posebno občutljive za sušo in jih vsadimo takoj brez odlašanja. Če ni mogoče vsaditi čebulic lilij takoj, ko smo jih dobili ali izkopali, jih uskladiščimo v šotni mah, žagovino ali jih shranimo na hladnem.

In še nekaj trikov

  • Pri sajenju čebulic si lahko pomagamo s priročnim merilom, ki ga izdelamo sami. Na leseno deščico izpišemo črtice in številke v centimetrski razdalji,
  • Če sadimo v gredo večje čebulice, izkopljemo zemljo do potrebne globine, potrosimo gnojilo in ga pomešamo z zemljo, posadimo čebulice in jih zagrnemo,
  • Če želimo imeti na isti gredi trajnice in čebulnice, sadimo najprej druge rastline. Tako se izognemo nevarnosti, da bi posadili trajnice tik nad čebulicami

Zadnje vpisani mali oglasi