Deli s prijatelji
Jabolčnik

Dober sadjevec – jabolčnik pridelamo iz zdravih, zrelih jabolk in hrušk. Najboljše sorte za sadjevec so tiste, ki so bolj trpke in imajo več sladkorja ter kisline. Zlasti so primerne sorte vinsko-kiselkastega okusa, kot so »renete«, torej zimska jabolka. Jabolkom lahko dodamo hruške, najprimernejše so tepke. Tudi divjo jabolko, lesniko, lahko mešamo z drugim sadjem, zlasti če imamo bolj prazne in sladke vrste jabolk. Zeleno sadje ima malo sladkorja ter daje prazen sadjevec z malo alkohola. Prezrelo in nagnito sadje daje priokus po gnilobi. Takšen sadjevec se tudi nerad čisti in se hitro kvari, rjavi ali črni.

Jabolčnik
Jabolčnik

Nekateri dodajajo zmleti drozgi pri »prešanju« do 10% vode. Vendar to ni priporočljivo, ker z vodo jabolčnik redčimo in ima tako manj alkohola in ekstrakta. Tak jabolčnik je praznega okusa in manj stanoviten. Vodo naj bi dodali (največ do 10%) le pri sortah jabolk z malo soka, ki dajo gost mošt. Takšni drozgi oziroma tropinam dodamo po prvem »prešanju« malo vode, dobro premešamo (po potrebi pretolčemo ali znova zmeljemo), da voda izluži še preostali sladkor, ter nato »drozgo« drugič »prešamo«. Sadjevcu, kateremu smo dodali vodo, je priporočljivo dodati približno kilogram sladkorja na 100 kg jabolk.

Nujno mora biti vsa posoda (mlini, preše, kadi, sodi) dobro očiščena.

Ko je vrenje končano in se je jabolčnik malo očistil, ga na zimo pretočimo. Včasih se jabolčnik nerad čisti, zlasti če je iz »netrpkega« sadja. Pektinske snovi, ki jih je v sadju veliko, preprečujejo sesedanje beljakovin, ki motijo jabolčnik, čiščenje pospešimo z dodatkom pektolitičnih encimov ali z večjimi odmerki želatine.

Tako, pa smo ponovno pri koncu članka. Brez strahu, mislim da je sedaj že kar nekaj za prebrati. Ko bom imel malo več časa, se bom potrudil in malo izboljšal vizualnost bloga.

So vam članki všeč? Nikar jih ne pozabite všečkati. :-)

Zadnje vpisani mali oglasi