Deli s prijatelji
Kako pridelujemo česen
Česen

Domovina česna je jugozahodna Azija. V staroindijski medicini in tudi na Kitajskem in Japonskem so že od pradavnih časov česen uporabljali kot zdravilno rastlino. Vsi deli rastline imajo nenavaden, močan aromatičen vonj in pekoč okus. Česen vsebuje eterično olje, ki ima v sebi žveplo in vitamine A, B, C. Za mesna jedila, klobase, divjačino je česen nepogrešljiv. Tudi za pripravo različnih solat se dodaja po osebnem okusu.

Česen je rastlina, ki je zelo obstojna in popolnoma odporna proti mrazu. Česnove glavice sestavljajo številni stročki, ki so različno debeli. Česen redkokdaj cveti, še redkeje nastavi seme. Namesto semena se pri nekaterih vrstah razvijejo brstični čebulčki, ki jih lahko posadimo in se iz njih po dveh letih razvijejo normalne česnove glavice. Barva česna je lahko srebrnobela, sivobela, sivovijoličasta in vijoličasto progasta. Trg ceni predvsem bele vrste česna zaradi lepšega videza. Pri nas pridelujemo v glavnem dve vrsti: zimski in letni česen. Če sadimo tako imenovani letni česen zaporedoma jeseni, nastane iz njega zimski. Ravno tako postane zimski sčasoma jari ali letni, če ga sadimo samo spomladi.

Za sajenje vzamemo le popolnoma zdrave glavice, od katerih uporabimo debelejše stročke, izločimo pa notranji srednji strok.

Kdaj sadimo česen

Česen uspeva najbolje v globokih, srednje težkih tleh na sončnih legah. Sadimo ga jeseni ali spomladi. Jeseni sadimo v začetku oktobra, da se rastlinice do nastopa mraza dobro ukoreninijo. Prav tako se z rano saditvijo jeseni diferencirajo številni listi, ki pripomorejo k hitri rasti rastline spomladi. Spomladi sadimo, kakor hitro nam to dopuščajo vremenske razmere.

Jeseni sadimo zimski česen, ki ima debelejše stročke. Med tipi zimskega česna so tudi taki, ki tvorijo cvetno steblo in razvijejo lepe česnove glavice. Za saditev potrebujemo 5 do 6 kg stročkov na ar.

Česen sadimo v vrste 25 do 30 centimetrov narazen, v vrsti pa 10 do 15 centimetrov. Spomladi sadimo gosteje kot jeseni. Sadimo ga na drugo poljino, za vrtninami, ki so bile gnojene s hlevskim gnojem. Česen, sajen na zemlji, ki je sveže gnojena s hlevskim gnojem ali celo gnojnico, zaradi velikih količin dušika rad gnije in ni za skladiščenje. Če zemlja prejšnje leto ni bila gnojena, jo pognojimo z mineralnimi gnojili jeseni, vsaj dva tedna pred saditvijo, in to s 100 do 200 kg nitromonkala, 300 kg superfosfata in 400 kg kalijevega sulfata na hektar ali s stokrat manjšo količino na ar.

Z jesensko saditvijo pridelamo precej več česna (150 do 200 q/ha) kot s saditvijo spomladi. Ozimni česen ima običajno debelejše glavice in stročke kot jari. V povprečju pa je spomladanski česen trpežnejši pri skladiščenju in ostrejši po okusu.

Pridelki česna zelo nihajo iz leta v leto, čemur je vzrok predvsem preslaba oskrba. Ekstenzivno ne moremo pridelovati več česna. Podobno kot pri vseh drugih vrtninah moramo tudi pri česnu misliti na zaščito proti boleznim.

K dobri oskrbi spada redno okopavanje, enkratno podlistno gnojenje z nitromonkalom in redno škropljenje.

Za uničevanje plevela lahko škropimo s herbicidi.  Z sredstvi zatiramo plevel, ko je ta še majhen in je česen približno 10 cm velik. Večkrat opazimo, da nasadi česna predčasno rumenijo in glavice ostanejo drobne, kar je znak, da je rastline napadla plesen. Nujno moramo torej škropiti nasad v času rasti z enim od fungicidov, ki mu dodamo sredstvo, s pomočjo katerega se na gladki površini česnovega lista fungicid bolje obdrži.

V sušnih letih bistveno povečamo pridelek, če česen vsakih 6 dni namakamo. Na gredah pogosto vidimo med česnom solato in podobno. Premočno zalivanje vmesne vrtnine pa slabo vpliva na razvoj česna. Česen dobro prenese razmeroma gosto saditev in je zato bolje, da ga pridelujemo v čistem posevku. Česen moramo pobrati pravočasno. Rumeni listi in steblo opozarjajo, da moramo česen populiti. Vezanje in namerno poleganje listov nima na zorenje nobenega vpliva, temveč povzroča motnje v rasti in razvoju glavic, kar je nekoristno in je zato bolje, da to opustimo. Pri pozno pobranem česnu rade glavice razpadejo, še posebno pri tipu, ki ima cvetno steblo. Pobirajmo ga v suhem vremenu, da se lepo posuši, ker bodo le tako glavice ostale bele!

Pridelovanje česna je lahko zelo donosno, saj so posebno v zadnjih letih cene visoke, vendar velja, kot za vse povrtnine, da je poleg intenzivnega pridelovanja potreben še predhodni dogovor o prodaji.

Zadnje vpisani mali oglasi