Deli s prijatelji
Chutney - Mango
Chutney - Mango

Konzerviranje sadja in zelenjave je vedno v veselje vsem ljubiteljem konzerviranja. Poleg klasičnih marmelad in zelenjavnih solat za zimske dni, pa je prav tako nepogrešljivih par kozarcev eksotičnih pripravkov za popestritev naših ozimnic. Eden izmed takšnih je kečapu podoben pripravek chutney. Ime izhaja iz hindujščine chatni, kar pomeni polizati. Tako kečap kot chutney sta prišla k nam iz indijske kuhinje, le da je chutney praviloma pikantnejši, ker mu dodajamo precej različnih začimb, kot so ingver, koriander, piment itd. Njegova posebnost je tudi v tem, da so praviloma napravljeni iz sadja in zelenjave. Tako zelenjava kot sadje morata biti prvovrstna in ne prezrela. Pripravek kuhamo približno eno uro. Če je dovolj kuhan, spoznamo tako, da ga zvrnemo žličko na krožnik in počakamo, da se ohladi. Ohlajen mora biti gosto kašast. Še vrel chutney prelijemo v pogrete čiste kozarce in takoj dobro zapremo (kot pri vročem polnjenju kompotov, marmelad itd.).

Chutney - Mango
Chutney – Mango

Chutney ponudimo k pečenemu, ocvrtemu in dušenemu mesu, še prav posebno se poda k mesu pečenemu na žaru ali ražnju, k narezkom itd. Ime izhaja iz hindijske besede chatni (pomeni za polizati).

Melonin chutney

Potrebujemo:

  • 1 kg meloninega mesa (brez pečk in olupkov),
  • 1 pomarančo,
  • 2 zeleni ali 2 rdeči papriki,
  • 12 dkg rozin,
  • 85—90 dkg sladkorja,
  • pol žličke soli,
  • za noževo konico zmletih klinčkov in popra,
  • pol žličke curry¡a (praška),
  • eno in pol skodelice dobrega kisa

Melonino meso zrežemo na tanke rezinice, pomarančo olupimo in zrežemo na koščke. Papriki očistimo semenje in zrežemo na tanke rezance. Rozine operemo in osušimo. Melonine in pomarančne koščke ter papriko s 40 dag sladkorja mehko skuhamo. Dodamo rozine, sol, klinčke, poper in curry ter dobro prevremo. Posebej vremo pet minut kis z ostankom sladkorja, nato ga primešamo. Skupaj kuhamo še četrt ure. Vrelo predenemo v majhne, čiste in pogrete kozarce ter takoj dobro zapremo.

Paprika chutney

Potrebujemo:

  • 1 kg zelenih in 1 kg rdečih paprik,
  • ¾ kg čebule,
  • Pol litra dobrega kisa,
  • 35 – 40 dag sladkorja,
  • 1 žlička zmletega gorčičnega semena,
  • za noževo konico plemenite suhe paprike,
  • 1 zravnano žličko soli

Papriko operemo, očistimo semenja in zrežemo na tanke rezance. Čebulo olupimo in zrežemo na drobne kocke. Kis sladkamo, solimo, mu primešamo gorčično moko in papriko ter prevremo. Dodamo papriko in čebulo in kuhamo med mešanjem 40 do 60 minut. Nastati mora gosta kaša. Nazadnje poskusimo, in če se nam zdi, še dodatno krepko začinimo. Vroče damo v pogrete kozarce ter takoj dobro zapremo.

Nešpljev chutney

Potrebujemo:

  • Pol kg suhih nešpelj,
  • Pol kg kislih jabolk,
  • Pol kg sladkorja,
  • 12 do 15 dag rozin,
  • za noževo konico strtih feferonov,
  • dve noževi konici soli,
  • 15 dag zmletega ingverja,
  • Četrt litra dobrega kisa

Nešplje operemo in namočimo čez noč, odcedimo, izločimo koščice in meso drobno zrežemo. Dodamo na koščke ali kocke zrezana olupljena jabolka, sladkor, oprane rozine in pol skodelice vode, v kateri smo namakali suhe nešplje. Vse skupaj skuhamo v gosto kašo. Dodamo feferone, sol, ingver in kis. Skupaj naj vre še 10 do 20 minut. Dovolj zgoščeno maso damo v majhne kozarce in dobro zapremo.

Namesto nešpelj lahko uporabite tudi suhe slive, ali pa eksperimentirate s suhimi figami ali katerim drugim suhim sadjem.

Na splošno pa velja za vsak chutney, da se ne smemo bati dodati začimb, saj s temi pripravek le izboljšamo. Torej, vsi ki se boste lotili priprave chutney, pripravite si ingver, kurkumo, koriander in še kakšno eksotično ali indijsko začimbo, pripravite si žličko za pokušanje in si pripravite unikaten chutney, s katerim boste navdušili vašo družino in tudi goste.

Dober tek.

Objavi oglas
Deli s prijatelji
Prejšnji članekOskrba Jagodičja Po Obiranju
Naslednji članekBradate Perunike in Njihovo Sajenje
Sem delček nečesa, sem delček nekoga, sem delček ustvarjalnosti in sem delček požrtvovalnosti. Sem spletni "zasenjak", ki se posveča spletni prodaji različnih izdelkov, iskanju poslovnih "niš", učenju različnih script, SEO optimizaciji in spletnemu trgovanju na splošno. Sem blogerski odvisnež in kar je najbolj pomembno, sem ustanovitelj KupimProdam.si oglasnika. Tematika, ki sem jo izbral, je namenjena širši populaciji ljudi, saj pišem o meni najbolj priljubljenem rastlinskem in živalskem svetu. Članki večinoma nastajajo spontano, občasno pa se najde kakšna ideja tudi na spletu, ali po kakšni dobri razpravi s prijatelji.