Deli s prijatelji
Šota
Šota

Pred uporabo moramo šoto vselej namočiti, ker bi sicer v nasprotnem primeru z njo zemljo izsušili, ker je šota higroskopična in bi vlago povlekla iz svoje okolice. 

To bi lahko imelo škodljive posledice pri rastlinah (sadno drevje, vinska trta itd.), ki smo jih posadili v mešanico šote in zemlje.

Šoto namočimo toliko, da se iz nje pocedi voda, če jo stisnemo v pest. Za sajenje s šoto napravimo mešanico in sicer 2 dela zemlje in 1 del namočene šote.

V vrtu uporabljamo šoto za vse rastline. Ko smo uredili gredo za sajenje ali setev, potresemo po površini na prst debelo šote, ki jo nato z železnimi grabljami premešamo z zgornjo plastjo zemlje. Nato sadimo ali sejemo.

Negovane trave, sadne plantaže in okrasno grmičevje izboljšujemo s šoto pozno jeseni ali zgodaj spomladi. Na 1 m2 površine potrosimo približno kilogram šote.

Šota je tudi zelo praktična za shranjevanje sadja in zelenjave pozimi, saj te pridelke lahko vlagamo vanjo, da jim s tem podaljšamo čas trajanja. V hlevih velja tudi kot najbolj higienična stelja. Pod živali jo natrosimo 3 do 4 cm visoko.

Povprečni sestav šote je približno takšen:

  • botanični sestav: SPAGNUM
  • zmogljivost za vodo: 1400 – 2000 %
  • stopnja mineralizacije: do 15%
  • organske snovi: 98,8%
  • pH vrednost: 3,5 – 6,5

Kakšne vrste šot imamo pri nas

1.            Bela poljska šota pH 3,5 – 4,5. Bela jo imenujemo zato, ker je nekoliko svetlejše barve. Glede na njeno kislost (pH 3,5 – 4,5) jo priporočamo za vinsko trto, sadno drevje in negovano trato.

Na trg prihaja spakirana v plastične vreče (bale). Bala vsebuje 0,17 m3 oziroma okrog 50 kg šote. Vse šote merimo z votlimi merami, ker je teža odvisna od vsebnosti vlage in zelo variira.

2.            Poljska šota pH 5,5 – 6,5. Ta je bolj kakovostna od prejšnje, uporabljamo jo na zelo kislih tleh. Priporočamo jo za zelenjavni vrt in za vzgojo nekaterih okrasnih rastlin. Tudi ta šota je pakirana v bale po 0,17 m3. Zadnje leto se je pojavila tudi v manjših vrečah (balah) po 0,085 m3 oziroma okrog 30 kg. Te male bale so zelo praktične tudi za prevoz z osebnimi avtomobili.

3.            Ruska Šota je tudi zelo kakovostna šota, ki ima kislo reakcijo (pH 3,5 – 4,5). Pakirana je v bale po 0,17 m3 in je cenejša od poljske šote.

Na trgu se pojavlja tudi šota iz Bosanskega Grahova, ki je po botaničnem poreklu čisti phragmites in jo odlikuje tudi dobra kakovost.

Domača kemična industrija je pričela na osnovi šot proizvajati različne šotne substrate oziroma organska gnojila.

Različne šote oplemenitijo z rudninskimi gnojili in drugimi dodatki, da lahko z njimi polnimo cvetlične posode in da lahko v te mešanice neposredno sejemo in sadimo.

Tudi šotni lončki nastajajo iz čiste šote in posebnega lepila. O teh proizvodih pa bom spregovoril v enem izmed prihodnjih člankov.

Zadnje vpisani mali oglasi