Deli s prijatelji
Šopek za dan mrtvih
Šopek za dan mrtvih

Četudi vse leto skrbno pazimo in urejamo družinski grob na pokopališču, si ob dnevu mrtvih zastavimo vprašanje, kako prikupno in čim bolj smotrno urediti oziroma okrasiti grob s cvetjem.

Cvetlični aranžma, šopek ali kakršnokoli cvetno dekoracijo za na grob lahko naročimo v cvetličarni, kjer nam strokovno izdelajo lep cvetličarski izdelek. Vendar se lahko zgodi, da nam ne bo ustrezal, morebiti je preveč pisan, ne ugaja nam cvetlična ali barvna kombinacija, zdi se nam premalo vzdržljiv.

Zato je dobro, da smo vsaj malo poučeni o jesenskem cvetju, ki ga ponujajo in uporabljajo v tem času v cvetličarnah. Mogoče pa se nam sploh posreči in si šopek ali aranžma izdelamo sami doma in tako ugodimo svoji želji in okusu, hkrati pa prihranimo nekaj denarja.

Jesenski čas je bogat s cvetjem, ki se v tem času še zadnjič v letu pokaže z vso svojo barvno lepoto, večinoma v toplih, žarečih rumeno-oranžnih in bordo vijoličnih cvetovih.

Narava nam v teh mesecih ponuja svoje dekorativne plodove, kot okras pa so lahko tudi mnogi pisani listi drevja, grmovja ali trav.

V oktobru in novembru v cvetličarnah ponujajo bogato izbiro vseh cvetlic, in sicer od gerber, vrtnic, nageljnov, irisov in lilij do različnih vrst hibridnih krizantem. To so občutljivi cvetovi, ki jih v cvetličarnah dobimo čez vse leto in jih lahko uporabljamo za vsako priložnost. Sedaj pa jih vključimo med značilne jesenske predstavnike.

Za jesenske poudarke imamo na voljo značilne suhe oblike grmovnatih vej s plodovi in pisane liste drevja in grmovnic. Zanimive in zelo uporabne so vejice, polne plodičev ognjenega trna, pa nešplje, bisernika itd. Izredno okrasno je listje ruja ali prave rdeče bukve.

Za osnovno zelenje lahko izbiramo med asparagusom, praprotjo, rožmarinom in med mahonijo, bodiko, smrečjem, kar nam pač pristaja k izbranemu cvetju: nežno cvetje, nežno zelenje in nasprotno.

V vsej tej veliki izbiri cvetja, zelenja in dodatkov moramo izbrati še obliko in velikost aranžmaja ali šopka, ki mora ustrezati našemu prostoru. Pri izbiri cvetja moramo biti pazljivi in izbrati tako, ki je vzdržljivo in odporno proti mrazu.

Slednje je tudi eden od glavnih pogojev ob izbiri, zlasti zato, ker se velikokrat zgodi, da v tem času temperatura prvič precej pade in mraz poškoduje, osmodi nežne cvetne liste vrtnic ali irisov.

Zato poskušajmo izbrati in nato naročiti oziroma sami izdelati šopek ali cvetlični aranžma s čim manj občutljivimi in dragimi cvetovi, vključiti pa trpežne plodove na grmastih vejah, pisane liste ruja in druge jesenske dodatke.

Za to so prav gotovo najbolj primerne in najlepše različne hibridne vrste krizantem, ki smo jih za tako priložnost tudi najbolj navajeni. Sedaj ponujajo v cvetličarnah širok asortiment krizantem, zato lahko namesto velikih in dragih ter mogoče že malo dolgočasnih kepastih cvetov izberemo manjše, ki so lepših barv in bolj vzdržljive.

Ni treba, da je šop sestavljen ali aranžma poln velikih in dragih »turneric«, uporabljamo lahko majhne krizanteme »margerite«, ki so v čudovitih barvnih tonih, ali pa celo drobne šopke »katarinic«.

Da bo aranžma enkrat nekoliko drugačen, si lahko omislimo cvetlično okrasitev z manjšim vencem, ki je opleten z listi prave rdeče bukve, vmes pa je aranžiran šop cvetja, s krizantemami in drugimi cvetlicami v primernem barvnem odtenku.

Tako pridobimo tudi primemo zaokrožen prostor za sveče, ki naj bodo primernih barv. Za osnovo venca lahko izberemo tudi drugo listje ali iglice in temu primerno cvetje.

Cvetlični aranžma je najbolj trpežna in trajna oblika cvetlične dekoracije za na grob. Cvetje aranžiramo v primerno posodo ali košaro s posodo, v katero nalijemo vodo. Osnova za zatikanje cvetja je lahko naraven mah ali umetna goba. Z osnovo dosežemo, da je cvetje dlje časa sveže, hkrati pa tako lažje dobimo želeno obliko in višino aranžmaja.

Za večjo trajnost in lažje oblikovanje cvetja ovijemo okrog stebel in ob cvetni glavici tanko prožno žico, ki jo nato prikrijemo z gostim zelenjem. Za pritrditev plodov ali storžev uporabljamo namesto žice tudi različne palčke, zobotrebce in druge opore.

Ko razmišljamo o okrasitvi groba s cvetjem, pripravimo na grobu tudi prostor za cvetlični izdelek. Če se le da, uredimo tako, da je grob okrašen le z eno dekoracijo, zato pa naj bo ta nekoliko bolj učinkovita.

Drugo cvetje, ki ga dobimo, bodisi od sorodnikov ali obiskovalcev, postavimo na skupno mesto. Tako bo darovano cvetje oblikovalo skupino pisanega cvetja, ki je izraz pozornosti in prijaznosti, hkrati pa ne bo kazilo učinka aranžmaja, ki daje grobu celostno in urejeno podobo.

Ob urejanju in okraševanju groba pa ne pozabimo tudi na poseben prostorček za sveče; to je za sveče, ki jih bomo sami prižgali, in sveče drugih obiskovalcev.

Pripravimo kamnito ploščico ali leseno deščico, na katero se bo stekal vosek. Tako bomo preprečili onesnaženje peska ali zamaščenje nagrobnega kamna.

Zadnje vpisani mali oglasi