Deli s prijatelji
Kakteja - Echinofossulocactus Violaciflorus

Kakteja, ki jo botaniki imenujejo Echinofossulocactus violaciflorus, je razširjena v Mehiki, v Zacatecasu in Aguasculientesu, to je približno med 21 do 25 stopinj severne geografske širine. Za to področje je značilno visoko savansko in deloma celo stepsko podnebje. Včasih so te kakteje uvrščali v družino Stenocactus.

Kakteja - Echinofossulocactus Violaciflorus
Kakteja – Echinofossulocactus Violaciflorus

V mladosti je kakteja podobna Mamilarijam, saj ima namesto reber le majhne bradavice; ko je rastlina velika kot golobje jajce, nastane nenadna sprememba, iz temena nastanejo ozka in zavita rebra. Telo se ne razrašča, je modrikasto zeleno, visoko okoli 5 in široko do 7 cm. Reber je približno 35 in potekajo valovito. Poglobljene areole so oddaljene druga od druge okrog 2 cm in so le malo volnate. Bodic je praviloma 7, gornje so dolge do 5 cm, so ploščate in široke 5 mm; te bodice so usmerjene navzgor in so značilne za to vrsto. Navadno je le po ena bodica navpična, ostale so obrnjene na vse strani in so tudi manjše. Cvetovi poženejo iz temena med bodicami, so zvončasti, dolgi do 2,5 in široki do 3 cm, cvetovi so beli z vijoličasto progo v sredini, po tej progi je rastlina dobila tudi ime. Plod je jajčast, premer do 1 cm. Črna semena so sorazmerno velika, njihov premer je do 1,5 mm.

Kakteja Echinofossulocactus Violaciflorus in Vzgoja

Vzgoja te lepe kakteje ni težka, nekateri jo celo priporočajo za začetnike. Najbolje uspeva na svojih koreninah v srednje težki, toda redilni zemlji s slabo kislo reakcijo. Lega naj bo zelo topla in sončna, po možnosti na prostem, na okenski polici, torej ne za steklom. Poleti mora imeti dovolj vlage. Pozimi naj bo blizu okna, temperatura od 8 do 12° C. Po mnenju praktikov moramo to kaktejo tudi pozimi nekoliko zalivati in naj tudi takrat ne počiva popolnoma, ampak naj celo nekoliko raste. Cepljenje ni potrebno niti zaželeno, saj cepljene rastline nimajo toliko lepih bodic. Vzgoja iz semen je enostavna. To je vrsta, ki rada cvete, v rastlinjakih že februarja ali marca, sicer pa nekoliko kasneje.

Zadnje vpisani mali oglasi