Deli s prijatelji
Kanarček
Kanarčki pevci - ubrane strune

Znanost uči, da je slehernemu človeku že od rojstva dan čut za lepoto, vendar v kaj različni meri. Zanimivo je, da je ta estetski čut pri velikih narodnostnih skupinah drugačen in nekako v človeku zasidran. Ker je dojemanje lepote precej relativno, je tudi nemogoče postaviti absolutno veljavne norme, saj se občutek in doživljanje lepote spreminjata v času in prostoru.

Največkrat gre za nekakšno ubranost in harmonijo oblik, barv in tonov. Prav pri ocenjevanju raznih sobnih ptic, zlasti kanarčkov, se ravnamo vsaj po enem izmed teh treh vidikov.

Pri tako imenovanih barvnih kanarčkih gre predvsem za lepoto barv, tj. za njihovo ubranost, razporejenost, operjenost, postavnost itd. Postavni kanarčki morajo ustrezati predpisanim dimenzijam, oblikam itd.

Vsi ti kanarčki tudi pojo, vendar, se po mednarodnih merilih njihovo petje ne ocenjuje, ker je premalo ubrano in čisto, velikokrat zaradi izredno visokih in glasnih tonov skoraj boleče. Vendar je treba priznati, da imajo celo navadni kanarčki – čivkači, ki se mednarodno sploh ne ocenjujejo, v svojem pevskem repertoarju včasih kake prav prijetne tone in celo krajše, prikupne melodije.

Nasprotno pa je pri kanarčkih-pevcih ali žlahtnih vrvivcih domala vse estetsko bogastvo skrito v njihovih »zlatih« grlih.

Obleka teh virtuozov je prav skromna: rumena, zelena ali pa pisana (z zelenkastimi lisami na rumeni podlagi). Seveda imamo radi, da je ta vrhunski pevec tudi lepo obarvan, simetrično pisan ter elegantne in vitke postave.

Kdor namerava dobiti ptička kot sostanovalca, mora najprej ugotoviti, ali mu gre za ptička-igračko, pa bo seveda poiskal prisrčno papigico – skobčevko; ali mu je za lepoto barv in oblik, potem si bo kupil privlačno barvnega kanarčka ali celo s svojo posebno zunanjostjo očarljivega postavnega lepotca; če pa mu je za pevca – umetnika, si bo priskrbel kanarčka – vrvivca.

Medtem ko se rejci barvastih kanarčkov, križancev in postavnih kanarčkov prizadevajo za vedno novimi kombinacijami in mutacijami, pri čemer se kaj radi spuščajo na spolzka tla degeneracije, gre ljubiteljem vrvivcev le za globoko, krasno petje, ki pa jih spet ne sme zavajati na pota krvno preozkega parjenja, saj bi se jim narava maščevala s šibkejšimi in manj odpornimi ptički.

Za smotrno parjenje imamo že zelo zanesljive in dobro preskušene formule, po katerih že vnaprej vemo, kaj nam bodo prinesle paritvene kombinacije barvastih kanarčkov.

Žal so take dednostne formule pri kanarčkih – pevcih še nedognane in jih je seveda tudi teže postaviti. Res pa je, da je kanarčke – pevce laže gojiti kot postavne in barvaste kanarčke, ker so precej odporni in zdravi. Če le upoštevamo osnovna genetska, zdravstvena in prehrambena načela, uspeh ne bo izostal.

Upravičeno se sprašujemo, od kod in od kdaj kanarčku – pevcu to prekrasno petje. Skoraj pol tisočletja je trajala šola smotrne selekcije, da so zagnani ljubitelji in veščaki iz sivkasto zelenega prvotnega kanarčka, ki še dandanes kot pri nas vrabček leta po Kanarskih otokih, vzgojili mojstra med pevci.

Petje kanarčka – vrvivca je že povsem raziskano in klasificirano, četudi se skozi stoletja rahlo spreminja v pevskih odtenkih in kakovostih. Zanimivo je, da se nekateri spevi ali ture boljšajo in krepe, drugi pa spet pešajo in lahko celo ugašajo.

Vendar tako imenovane osnovne ture tvorijo še danes ne samo zaželeno, temveč tudi predpisano pevsko ogrodje tega mojstra – pevca. Votlo vrvenje (ki je najlepši spev), knoro ali bas, piščalke in votlo zvončkljanje, lahko dopolnjujejo in lepšajo; še hohotanje (ki je izredno redka tura), klokotanje (ki se kaj rado skvari), vodno žuborenje (ki je čudovito lep spev, vendar nevaren, saj se rad sprevrže v neprijetne oblike) ter zvončkljanje.

Tudi tisti, ki prav nič ne pozna omenjenih spevov, ostrmi nad lepoto petja, če mu je seveda všeč globoko, spreminjajoče se in neglasno petje.

Vreščanje ali glasno petje se pri vrvivcih celo kaznuje. Še lepše pa je ubrano petje kvarteta, še posebej, če so tekmovalci bratje ali polbratje. Seveda pa velja tudi tu, kakor pri uživanju sleherne umetniške zvrsti, da je užitek še večji, če poznamo elemente, zakonitosti in težavnosti te umetniške panoge. Zato je priporočljivo, da bi ljubitelji petja žlahtnih vrvivcev včasih poslušali strokovno razlago ob samem petju teh mojstrov.

Zdaj, ko že prihaja jesen in so se letošnji mladi kanarčki že preskubli ter se odeli v praznično oblačilo, ljubitelji barvastih in postavnih kanarčkov uživajo ob prelepih barvah in prikupnih postavah mladega rodu.

Njihova naloga je le, da tja do tekmovanja skrbno pazijo na zunanjost teh lepotcev, da se bodo čim bolje odrezali in prinesli svojemu rejcu čim večjo bero točk. Za rejce kanarčkov – vrvivcev pa se sedaj šele začenja najlepši, pa tudi najtežji del – pevska šola mladih kandidatov, ki terja od učenca in učitelja veliko truda in znanja.

Zdaj ni več počitka. Vaditi bo treba vsak dan, ob različnih urah in na različnih mestih, da učenci izgube strah pred okolico in da bodo v usodnem trenutku, ko bo šlo za tako težko osvojljive točke, pogumno zapeli in razgrnili pred sodniki vse svoje znanje.

Kako težka je ta pripravniška šola, ve samo tisti, ki je v njej »poučeval«. Koliko truda in potrpljenja je treba, ker poredno razigranim kandidatom ni moč dopovedati, kako naj pojo, kaj je lepo, kaj žali občutljivo uho.

Živalce moramo s sistematskim treningom le navajati za skupinsko tekmovanje, odpravljati napake in dolgo izbirati kvartete, katerih pesem se najlepše zliva in ubira. Za ljudi slabih živcev to delo pač ni priporočljivo, saj isti ptički učenci včasih zapojo tako lepo, da človek nehote začuti vlago v očeh, drugič, ko so morda nerazpoloženi, pa se oglašajo neurejeno, nemirno in tako malo prikupno, da bi jih – kot mi je nekoč dejal star rejec – najraje pometal skozi okno.

In tako rejci žlahtnih vrvivcev »garajo« več mesecev, prav do tekmovanja, in ne morejo nikdar napovedati, kaj in kako bo, kaj šele, da bi napovedali število točk, ki jih bo prinesla njihova kolekcija.

Morda pa je ravno v tem trdem delu in negotovosti poseben čar za nas vse, da imamo te svoje živalce tako radi.

Zadnje vpisani mali oglasi