Deli s prijatelji
Kolibri

Znani francoski naravoslovec Buffon je že pred 200 leti zapisal: »Kolibri ima od vseh bitij najlepše telo in najkrasnejše barve. Nobenega dragulja ne moremo primerjati s to umetnino narave; njena največja mojstrovina je ravno ta ptiček.«

Danes poznamo že nad 319 vrst kolibrijev (Trochilidae) iz 125 rodov. Največ jih živi v tropični in subtropični Ameriki.

Vsi so razmeroma majhni, saj so najmanjši ptički sploh; nekateri ne tehtajo niti 2g, drugi so nekoliko večji in težji.

Kolibriji so sorodni navadnim in čopastim hudournikom, s katerimi se ujemajo po več anatomskih posebnostih.

Kolibri in velikost srca

Kolibri lahko tako hitro šviga po zraku, da temu gibanju sploh ne moremo slediti; v letu se lahko navpično dviga in spušča, obenem pa leti naprej in nazaj. Tako naporno delo zmore samo njihovo zelo veliko srce, ki predstavlja 1,8 do 2,8% celotne telesne teže.

Ko frfota na mestu, npr. pred kakim cvetom, se zdi, da se mu gibljejo perutnice podobno kot vijak helikopterja, vendar ne v vodoravni, pač pa v navpični smeri; pri tem se sliši prav rahel šum perutnic.

Barvna lepota kolibrijev je že skoraj pregovorna; večinoma so zeleni, modri, zlati in vijoličasti, vselej pa se jim perje kovinsko blešči. Rep imajo včasih zelo dolg, viličast ali kopjast.

Jedilnik kolibrijev je omejen na dve jedi: žuželke in cvetni nektar. Celo prav majhne mušice bliskovito hitro in spretno lovijo v zraku; pobirajo pa jih tudi iz dna cvetov.

Kljun imajo zelo različno razvit; lahko je majhen in šibak, pa tudi dolg, močan in rahlo ukrivljen navzdol ali navzgor. Jezik lahko daleč izprožijo, podobno kot žolne.

Svoj čas so ženske nosile na klobukih kolibrijeve mehove s perjem. K sreči je ta moda že minila. Število nekoč ogroženih vrst se je tako spet dvignilo.

Danes sestavljajo že dobro umetno hrano za te visoko specializirane ptičke; tako jih lahko gojijo v nekaterih živalskih vrtovih. Največji živalski vrt za ptice je v Nemčiji »Vogelpark Walsrode« v trikotniku avtomobilske ceste Bremen – Hamburg. Ob priložnosti si ga velja ogledati!

Zadnje vpisani mali oglasi