Deli s prijatelji
Cupressocyparis Leylandii
Cupressocyparis Leylandii

Tako kot v živalstvu poznamo tudi v rastlinstvu križance (hibride, bastarde), ki so v naravi sami (naravni križanci), ali pa jih vzgoji človek (vrtni križanci). V zadnjem času se veča pomen križancev med cipreso (Cupressus) in pacipreso (Chamaecyparis) in nekateri med njimi so si že utrli pot v hortikulturo.

Nastali so v Angliji, pomembni pa so zaradi izredno hitre rasti. Označujemo jih kot Cupressocyparis (= Cypressus x Chamaecyparis).

Uporabljamo jih v podobne namene kot pacipreso, vendar so v naši hortikulturi še zelo redki.

Doslej poznamo tri vrste, od teh pa tudi nekatere zvrsti. Cupressocyparis leylandii ( = Cupressus macrocarpa X Chamaecyparis nootkatensis) je visoko, lepo drevo, ki doseže višino 30 m in več, krošnja je gosta in stožčaste do stebraste oblike kot cipresa, listi (iglice) pa so po obliki, velikosti in razvrstitvi zelo podobni pacipresinim.

Storži dosežejo debelino 2 cm. Ta križanec je nastal leta 1888 v Angliji (Leighton Hall, Welshpool), pa tudi pozneje leta 1911 in 1940 iz semen ciprese, ki je rasla poleg paciprese. Raste zelo hitro.

Ugotovljeno je, da doseže v 16 letih celo 15 m višine. Zato so primerne za visoke živice (žive meje) in rastlinske pregrade. Uspeva v vsaki zemlji, tudi v apnenčastih in ob morju.

Nekatere zvrsti (»kloni«):

  • Cupressocyparis Leylandii Green Spire (klon 1): ozke stožčaste rasti, zelo gosta, listi so sveže zeleni.
  • Cupressocyparis Leylandii Castelewellan Gold: zelo lepe zlato rumene barve, vendar raste počasneje.
  • Cupressocyparis Leylandii Haggerston Grey (klon 2): najbolj razširjena zvrst v hortikulturi. Krošnja je nekoliko širša, rast pa manj gosta.
  • Cupressocyparis Leylandii Leighton Green (klon 11): v začetku je ozkostožčaste rasti, pozneje pa se razširi.
  • Cupressocyparis Leylandii Naylor’s Blue (klon 10): le redkokdaj razvije storže.
  • Cupressocyparis Notabilis ( = Cupressus Glabra X Chamaecyparis Nootkitensis) je novejši vrtni križanec, ozke stožčaste rasti, veje rastejo v loku, iglice so modro zelene.
  • Cupressocyparis Ovensis ( = Cupressus Lusitanica X Chamaecyparis Nootkatensis) je novejši vrtni križanec. Veje so sprva zelene, pozneje pa škrlatno rožnate.

Primerek v mojem (Cupressus Leylandii) vrtu raste zelo hitro in je lep okras nasadov.

Zadnje vpisani mali oglasi