Deli s prijatelji
Kroton (Codiaeum variegatum)

Včasih so krotonu dajali razna sortna imena, da bi ga ločili med seboj. Ker je vedno več sort, opuščajo poimenovanja in nekoč »slavna« imena gredo počasi v pozabo. Današnji žlahtnitelji ne iščejo več novih različic, ampak med obstoječimi sortami odpornejše rodove, ki bi jih lažje gojili v stanovanju. Lepota krotona je tako prikupna, da ne moremo mimo njega, da ne bi kupili kak lonček. Potem sledi razočaranje. Ponavadi odpadejo najlepši listi, ne da bi vedeli, kje je pravi vzrok.

Skratka, kroton spada med občutljive sobne rastline in ni za vsako stanovanje. Primeren je za okenski vrt, kjer je možno upravljati z vlago in temperaturo. Hoče sicer mnogo svetlobe, ne mara pa neposrednega sonca. Vlažno ozračje dosežemo, če damo v njegovo bližino krožnik z mokro gobo. Poleti ga smemo dnevno orositi, zlasti spodnjo listno ploskev, ker preprečimo s tem naselitev rdečega pajka. Prija mu topel prostor (18 do 24° C), tudi ponoči naj ne pade temperatura pod 16° C. Pozimi naj počiva. Tedaj ne gnojimo in tudi zalivamo zelo skromno. Nagla menjava temperature, presušitev prsti, prepih in nizka temperatura povzročajo znano odpadanje listov. Tudi volnata uš in kapar sta zelo nevarna.

Kroton
Kroton

Kroton sicer cveti, vendar je cvet neugleden. Gojimo ga v glavnem zaradi lepih listov. Barvna lestvica je zelo bogata. Beli, rumeni, oranžni, rožnati, rdeči, rjavi in skoraj črni toni so zastopani v različnih mešanicah in risbah. Celo listna oblika je mnogostranska: vrbolistna, jajčasta, ribjekostna, hrastolistna ipd. Lepi so le košati grmi stasite rasti. Takšno rast dosežemo le s smotrnim vršičkanjem in rednim gnojenjem (hranilni zalivki). Pravilno vzgojen in skrbno negovan kroton je nenavadno lep in prikupen.

Kroton (Codiaeum variegatum)
Kroton (Codiaeum variegatum)

Ime kroton, čeprav je zastarelo, je bližje vrtnarjem kot novejše kodieja (Codiaeum variegatum). Po Enckeju je ime nastalo na Molukih, kjer ga imenujejo kodilho. Drugi avtorji trdijo, da prihaja iz stare grščine kodeia, kar je po naše makova glavica. Iz nemščine smo prevzeli »čudežni grm«, oziroma »čudežnica«; isto ime najdemo tudi pri jalapski ponočnici (Mirabilis jalapa), ki je v ljudski označbi »nočna deva«.

Razmnoževanje Krotona

Kroton razmnožujemo z vrhnjimi potaknjenkami pri temperaturi okrog 24° C. Prst naj bo rahla in zelo humozna, prisotnost gline dvigne barvni sij! Napol oleseneli vršički se koreninijo laže kot povsem oleseneli. V večjih vrtnarijah razmnožujejo kroton s semenom. V enem letu je možno vzgojiti toliko razvite rastline, da lahko izločimo slabe primerke, ki ne ustrezajo po barvi in obliki. Semenska vzgoja nudi nenavadno veliko število novih tipov.

Zadnje vpisani mali oglasi