Kulinarika
Domov Kulinarika
Octovec – drevo z velikimi, pernato sestavljenimi listi, ki se jeseni čudovito obarvajo
Octovec je okrasno drevo z velikimi, pernato sestavljenimi listi, ki se jeseni čudovito obarvajo. Tudi temnordeči plodovi, združeni v goste koničaste skupke, so na...
Travniška penuša – družina Brassicaceae
Travniška penuša je poleg grenke in dlakave penuše najbolj uporabna in morda tudi najlepša predstavnica svojega rodu. Že aprila pobeli travnike s svojimi cvetovi,...
Rumeni dren – razraščen grm, ki zraste do 5 metrov visoko
Nekoč je prišel medved pod rumeni dren in se odločil, da bo kar pod njim počakal plodove. Ti pa so zoreli počasi in medved...
Pražena Čebula + Recepti
Nemara boste rekli, da o čebuli veste že vse, kar je treba in da je torej tale zapis odveč. Vendar mislim, da te dragocene...
Vanilija – Nepogrešljiva Dišavnica
Gospodinje rabijo v kuhinji dišeč, podolgovat, črnikast strok, da odišavijo domače slaščice. Strokom pravimo vanilija(Vanilla planifolia) in je sad orhideje. Ste vedeli to ?
Orhideja...
Topinambur – bližnji sorodnik sončnice
Topinambur sodi med tiste rastline, ki imajo za marsikoga še vedno nekoliko nadiha eksotike. Je pač tako, da ne sodi med tiste vrtnine in...
Črni koren samonikla rastlina v svetlih gozdovih in na vlažnih travnikih Sredozemlja
Črni koren je znan kot samonikla rastlina v svetlih gozdovih in na vlažnih travnikih Sredozemlja. Koren, katerega koža je črno rjava (meso pa belo),...
Narastek – nasitna jed, s katero imamo malo dela in veliko veselja
Narastek je nasitna jed, s katero imamo malo dela in veliko veselja. Pripravljamo jo kot nekakšen puding iz rahlih zmesi, vendar jo pečemo v...
Sivka, žajbelj in rožmarin
Sivka, žajbelj in rožmarin so najpogostejša zdravilna zelišča naših, predvsem primorskih vrtov. Prvi dve zdržita na prostem tudi v naših zimah, medtem ko mora...
Zamrzovanje orehov, lešnikov in kostanjev
Jeseni, ko smo zamrznili že vse vrste zelenjadnic in sadja, si pripravimo v zamrzovalniku tudi razno lupinasto sadje. Mnogi vrtniki imajo lešnike in orehe,...