Deli s prijatelji
Ljubitelji Skalnjakov

Človek načelno ljubi naravo in se za njo zanima, išče v njej pouk in pojasnitev za mnoge pojave, zavite še vedno v skrivnost, ter jo prav tako varuje in si prizadeva, da jo ohrani neububožano za nadaljnje generacije.

Ljubitelji Skalnjakov
Skalnjak

Vrtiček ima za človeka mnogoter pomen. Nadomešča mu telovadnico, igrišče, gozd, nekaterim ljubiteljem gorskih cvetic pa celo planine. Neverjetno je, koliko najrazličnejših rastlinskih vrst zna tak »skalni vrtičkar« gojiti v miniaturnem skalnjaku. Tako navdušen je kot filatelist ali kak drug zbiralec, seveda za čim manjše cvetnice, ki hkrati cvetijo v različnih barvah, kar učinkuje velikokrat kot album za znamke. Tako je skalnjak najbolj zanimiv del vrta in njegov najlepši okras. Toda zbirateljski skalnjak z bogatim izborom je lep, če posadimo vanj več rastlin iste vrste in če spominjajo te vrste na rastlinske združbe gora ali skal.

Vrtičkarji »ljubitelji skalnjakov« so bolj tihi navdušenci. Njihovo navdušenje je neslišno, zato pa tem bolj vidno. Skalnjaki so vidni neposredno s ceste in pogosto jih mimoidoči bolje poznajo kot člani družine.

Torej tak vrtiček je za gledanje.

Primer: Oko mladenke opazi npr. Clusijev svišč – »Poglejte zvončnico, to je barva!« Vrtičkar pripomni, da je to svišč. Toda naivka se ne pusti: »Kako, da to ni zvončnica, če pa je zvončnica!«

Krasen cvet, ki ga nihče ne vidi, je kot pesem, ki je ni prebral nihče razen pesnika. Kot »ljubitelji« narave hodijo skalnjakarji v naravo z nahrbtnikom, z vrtalcem ter žepnim nožičkom, da dobe zanimive kamne in ljubke gorske cvetnice.

Če izberete pravilne vrste cvetnic, vam vedno nekaj cvete, od spomladi do zime. Pa četudi včasih nič ne cvete, je skalnjak kljub temu lep. Najbolje je, da v skalnjak posadimo vrste, ki cveto tedaj, ko na vrtu preživljamo največ časa.

Med ljubitelji skalnjakov so tudi posamezniki, ki grade neokusne velike skalnjake in to cele gore, samo na ljubo ramondije, da bi dobili zanjo severno stran.

Ramondija je gorska cvetnica v pravem pomenu besede. Njeni raskavo dlakavi listi pritrjeni h kamnom in nežni cveti podobni vijolicam so vedno predmet občudovanja in težko dosegljive sanje nekaterih ljubiteljev skalnjakov.

Med dragulje gorske flore sodijo tudi kreol, nizke prave gorske cvetnice, posebno vrsta Kabschia.

Ta sodi med najbolj pritlikave gorske rastline in najprej cvete. Tvori nizke in izbočene blazinice, ki so vse leto sveže zelene in spomladi posejane z mnogimi prelepimi cvetovi. Taki ljubitelji skalnjakov, ki se navdušujejo za kabšije in druge modne vrste, niti ne pomislijo, da so le-te za nepoznavalce premajhne, da bi bile vredne pozornosti, kot npr. vrtnice.

Kot so lahko privlačni, pa znajo nekateri urediti tudi prav neokusne skalnjake. V njih vidimo neprimerne stvari, kot so npr. mušnice, simbol gobarjev, ali različne romantične grape. Ti ljubitelji skalnjakov ne upoštevajo okolja, v katerem gradijo skalnjak, in tako izgubljajo občutek za naravnost skalnjaka.

Upravičeno grajo zaslužijo tudi vrtičkarji, ki polnijo svoje vrtičke s palčki, jeleni, srnjaki in lastnoročno izdelanimi gradovi.

Opozorilo za vse ljubitelje skalnjakov

Vsak ljubitelj skalnjakov bi moral poznati zaščitene rastline in bi moral varovati lepoto naših gora!