Deli s prijatelji
Kolkwitzia amabilis

Katera okrasna rastlina pravzaprav ni ljubka? Vsaka je po svoje lepa, da je le na pravem mestu in v pravi družbi! Vsaka cvetlica ali lesnata rastlina je ob svojem času brhka in upoštevana — vsak opazovalec pa ima seveda svoje nazore o lepem in vsakomur ni vse všeč.

Kolkwitzia amabilis

Ime je Čisto Vredu

Kolkvicija je ljubka tudi po svojemu imenu, saj jo znanstveno kličemo Kolkwitzia amabilis. Svoj prilastek »ljubka« zasluži ta okrasna grmovnica v polni meri, in številni lastniki domačih vrtov si jo želijo imeti v družbi svojih ljubljencev. V drevesnicah navadno razprodajo že majhne grmičke, ampak kdor dovolj zavzeto išče – ta jo tudi najde.

Sorodstvo po Vsej Evropi

V obsežno in raznovrstno družino kovačnikovcev (Caprifoliaceae) ne uvrščamo le vseh domačih in tujih loncer (Lonicera sp.), pa naj bodo to cvetive ali zimzelene hitro plezajoče vzpenjalke, zimzeleni pritlehni grmički ali višji grmi z lepim cvetjem in barvitimi plodovi. V isto družino sodijo vse vajgelije (Weigela), ki so doma v vzhodni Aziji in se ponašajo z belimi, rožnatimi ali rdečimi cvetovi na začetku poletja. V zahodni Kitajski je doma sorodna kolkvicija, ki se je odlično prilagodila evropskim razmeram in je ne prištevamo več med tuje razvajenke. Nekaj azijske nežnosti in krhkosti pa ji je le ostalo in prav to jo ločuje od drugih grmovnic v parku in vrtu.

Kakšna je in Kaj Hoče

Kolkvicija je ena sama v svojem rodu in tudi sorte niso znane. Zato ni mogoča zamenjava ali zadrega pri nakupu in izbiri. To je srednje velik grm, ki sprva raste nekoliko počasneje, potem pa ga ne moremo prištevati med manj bujne. Na enoletnih šibah poženejo iz brstičev kratki poganjki s šopastim socvetjem na koncu. Številni rožnati cvetovi z rumenim grlom so zvončaste oblike in se odpirajo maja in junija. Za bogato cvetenje je potrebno občasno izrezovanje starih vej in tu in tam malo gnoja. Nekateri pravijo, da jim kolkvicija bolje cveti na rahli in prepustni zemlji, drugi pa trdijo, da so z njo popolnoma zadovoljni tudi v svežih in bolj vlažnih tleh. Vsi pa so si edini, da izredno dobro prenaša polsenco ali celo senco ter da za mraz ni niti zdaleč tako občutljiva, kot bi mogli sklepati po njeni nežnosti.

Kam Naj jo Sadimo

Elegantna rast in privlačno medeče cvetje nam narekujeta, da kolkvicijo sadimo v bližino bivališča, od koder jo lahko od blizu občudujemo in opazujemo. Primerno rastišče so brežine, kjer pride do izraza rahla pobešenost s cvetjem preobloženih vej. Tudi za zakrivanje golih in pustih zidov je kolkvicija prav dobrodošla. Do prave veljave pride v skupini s pacipresami, jelkami, pritlikavimi smrekami ali omoriko; prijetni sosedje so še nepravi jasmin, negnoj, dojcija in podobne drevnine.

V travišču je potrebno prva leta skrbeti za okopan kolobar, v starosti pa se grm razraste in pod seboj duši travo. Če se nam zdi potrebno, poiščemo kakšno nadomestilo za trato, na primer plazečo se mrtvo koprivo ali zimzelen, ki dobro prenaša, senco.

Setev in Potaknjenci

Setev je pri rastlinskih vrstah vsekakor najbolj naraven in pri umetnem razmnoževanju najbolj običajen način reprodukcije. Pri kolkviciji to ni nobena izjema. Sveže seme precej dobro kali, če ga sejemo spomladi v lončke ali skodele ter poskrbimo, da vzniklih rastlinic ne popari pozna pomladanska slana. Do jeseni se sejančki toliko utrdijo, da jim zadošča samo rahla listna odeja. Drevesničarji navadno razmnožujejo kolkvicijo z zelenimi potaknjenci, za kar je treba imeti nekaj več izkušenj. Še zdaleč ni vseeno, kdaj si naberemo zelene potaknjence, in prav kolkvicija je zelo občutljiva, ker mladi poganjki hitro uvenejo in tako tudi z okoreninjenjem ni nič. Naj vam izdam drevesničarski »patent« za potaknjence kolkvicije? (Vendar ne prevzemam za uspeh ali neuspeh nobene odgovornosti). Torej: najhitreje poženejo korenine tisti potaknjenci, ki imajo še zeleno ali rdečkasto skorjo, vršički s svetlo rjavim lubjem so že prestari. Močan kalus se razvije že po treh tednih, do pošteno okoreninjene sadike pa lahko traja tudi dva meseca, in ves ta čas je treba paziti na najugodnejšo vlago in zasenčen ost – sicer gre kolkvicija po gobe!

Kdor Izbira — Izbirek Dobi

Smo torej domenjeni? Kolkvicija je vredna, da jo posadimo in občudujemo njeno cvetje vsako pomlad. Če pohitite, jo lahko kupite, še preden bodo okrasne grmovnice ozelenele. Če odlašate in pri tem tvegate, da sploh še katero dobite, utegnete kupiti kolkvicijo v plastičnem kontejnerju, ko že kaže prve cvetove. Takrat vam bo laže, saj ne boste kolkvicije poznali le po sliki in samo po mojem opisu, temveč boste gotovi, da kupujete resnično nekaj ljubkega in ne »mačka v žaklju«. Potem se pa le pohvalite tudi pri vaših znancih: »Resnično je ljubka moja kolkvicija!«

Zadnje vpisani mali oglasi