Deli s prijatelji
Mehurnik - Koelreuteria paniculata

Med okrasnimi rastlinami so nekatere vrste, pri katerih bolj cenimo lepoto plodov kot skromnost cvetja. Takšna rastlina je tudi mehurnik, ki ga moramo razlikovati od metuljnice Colutea arborescens, s slovenskim imenom mehurka.

Drevo zraste v svoji domovini do 10 metrov visoko, pri nas pa navadno ne doseže več kot 8 m. V naših nasadih ga srečujemo bolj poredko, čeprav zasluži več pozornosti. Posamično ga najdemo v vrtovih in parkih, še bolj redko v manjših drevoredih. Posamezni lističi so do 8 cm veliki, jajčasto in šobasto nazobčani. Do 15 lističev je združenih v lihopernate liste, ki se jeseni lepo rumeno obarvajo. Pri opazovanju spominjajo listi na rahle omelaste liste praproti.

Colutea arborescens
Colutea arborescens

Cvet in Plod

Na koncu enoletnih poganjkov se julija in avgusta razvijejo močno razvejani cvetni kobuli z nežnim zlato rumenim cvetjem. Zdi se, kot bi nad listjem lebdeli lahki zlati oblački. Po cvetenju se presenetljivo hitro pojavijo mehurjasto napihnjeni plodovi, ki so v resnici luske; podobno napihnjene plodove ima v uvodu omenjena Colutea arborescens, vendar so pri njej to stroki, medtem ko imajo lampijončki (Physalis alkekengii) v balončkast ovoj spravljeno jagodo! Mehurnik obdrži plodove na drevesu do zime. Kot droben grahec debelo seme je temno rjavo in ima zelo trdo lupino. Če ga sejemo takoj, ko dozori, lahko pričakujemo zelo dober uspeh. Prvo leto zrastejo sejančki do pol metra; mlade rastline je priporočljivo nekaj prvih zim zavarovati pred hudim mrazom. Pozneje so dovolj odporne tudi v srednjeevropskih zimah; mnogi trdijo, da drevesa sorazmerno hitro odmro, toda znani so tudi več kot stoletni primerki. Ob pomanjkanju semena je mogoče rastlino razmnoževati s koreninskimi potaknjenci.

Mehurnik je Prišlek iz Azije

Mehurnik, njegovo znanstveno ime je Koelreuteria paniculata, je doma v severni Kitajski in Koreji. Že v svoji domovini je veljal za spoštovano in nenavadno drevo: nekdanji kitajski fevdalci so ga pogosto hoteli imeti zasajenega na svojih grobovih.

Mehurnik
Mehurnik

V našem podnebju prišlek iz daljnega vzhoda ni izbirčen. Ker ni pretirano hitre rasti, se zadovoljuje tudi z bolj revnimi tlemi. Dobro uspeva celo na zelo lahkih tleh in dobro prenaša sušo. Seveda to še ne pomeni, da bi v običajni vrtni prsti slabo napredoval. Vedno pa je mehurnik hvaležen za topel prostor na soncu, kjer ga ne utesnjuje drugo rastlinje in kjer je v celoti deležen sončnih žarkov.

Naše drevesnice mehurnik redkokdaj ponujajo. Vrtniki in načrtovalci zelenih površin redko segajo po njem in najbrž tudi malokdaj po njem sprašujejo. Zdaj pa seveda ni tako enostavno ugotoviti, kdo je kriv temu, da te ali one vrste okrasnih rastlin ni mogoče kupiti. Gotovo pa je, da se stanje iz leta v leto popravlja.

Zadnje vpisani mali oglasi