Deli s prijatelji
Melonar - Melocactus Bahiensis

Družina melonarjev šteje okoli 50 vrst. Veliko jih raste v Mehiki, Guatemali, Hondurasu, Braziliji, na nekaterih otokih (npr. Kubi); in v Zahodni Indiji. To kaktejo poznamo po risbah v Evropi že iz časov Krištofa Kolumba, rastline pa je v Evropo prinesel Wedermam leta 1930.

Izmed teh vrst bom podrobneje opisal Melocactus bahiensis. Njegova domovina je Brazilija, Bahia in Permambuco, kjer ga pogosto srečamo v okolici mesta Sertao, ki leži približno med 8 in 16° južne geografske širine.

Telo je temno zeleno, v premeru meri do 15 cm, v višino pa do 10 cm. Razvije 10 do 12 reber, ki so spodaj širša in se proti vrhu zožujejo.

Posamezno rebro je visoko do 2,5 cm na katerem je 6 do 8 areol iz katerih poženejo bodice. Obrobnih bodic je približno 10, ki so rjavo rdeče in na koncih temnejše, dolge so do 2,5 cm.

Srednjih bodic je običajno 5 in so dolge do 3,5 cm. Starejša rastlina nekako po 5 do 6 letih ob pravilni negi požene na temenu čop ščetinastih las, kar imenujemo cefalij.

Pri tej vrsti je cefalij sorazmerno nizek, visok je le do 3,5 cm in širok do 6 cm, pri nekaterih vrstah pa je višina cefalija višja od rastline same.

Teme prekrivajo beli laski, med katerim so rdečkaste bodice. Posamezni cvetovi so svetlo karminasti, dolgi 3 cm in široki le 5 mm. Cvetovi so precej podobni cvetovom bradavičarjev.

Sadež je rdeč, podolgovat in vsebuje okoli 22 semen, ki so precej velika, saj dosežejo velikost 1,5 mm. Cvete junija ali julija, sadeže pa razvije šele naslednje leto. Zahteva nekoliko skrbnejšo nego kot večina drugih kaktej.

Uspeva v slabo kisli zemlji, ki jo pripravimo tako, da zmešamo 2 dela dobro preperele listavke in 1 del grobega kremenčevega peska.

Mešanici dodamo nekoliko zemlje iz toplih gred in ilovnate zemlje. Poleti zahteva zelo toplo in sončno mesto.

Prostor naj bo vlažen, rastline večkrat pršimo z vodo, zalivati pa moramo previdno in v lepem vremenu.

Kaktejo prezimimo pri temperaturi, ki ne sme biti nižja od 10°C. Iz semena zelo lahko vzgojimo novo rastlino. Pri nas so kakteje te družine manj razširjene.

Zadnje vpisani mali oglasi