Deli s prijatelji
Mleček
Mleček

Ko si ob morju urejujemo vrt, imamo že od začetka sicer veliko težkega dela, pa tudi veliko veselja. Izbira okrasnih rastlin je takrat še lahko delo; kvečjemu smo v dvomih, katerega izmed priljubljenih iglavcev bo treba na zmeraj premajhnem vrtnem prostoru izpustiti.

Ko je vrt zasnovan, pa so pred nami navadno teže rešljiva vprašanja: kaj izbrati za podrast, kako ozeleniti kamnite podlage, katere cvetoče pritlikave rastline izbrati itd. Težave so toliko večje, če se lahko vrtu posvetimo le med prazniki in dopustom; tedaj odpadejo vse rastlinske vrste, ki zahtevajo stalnejšo oskrbo. Sprehod po bližnji okolici pa nam bo odkril lepe samonikle rastline, ki dobro prenašajo lokalne podnebne in talne razmere. To je tudi ena izmed poti za uveljavljanje domačih rastlinskih elementov v primorskih vrtovih, pot ozelenjevanja s slanovci, z brškini, reliko, s sredozemskim resjem, sivko, z lobodičjem in ne nazadnje tudi z mlečki.

Mlečki so bili pri nas dolgo časa popolnoma pozabljeni in so sodili (marsikje še vedno sodijo) med neuporabne plevele, ki, če že niso škodljivi, vsaj koristni niso, zato jim »vstop« v kultivirano okolje ni dovoljen. Prvotni prebivalec Sredozemlja je skopo odmerjeno plodno površino nerad žrtvoval za »nekoristne rožice«; če pa se je že odločil zanje, je upošteval stranske učinke (senca, zaščita pred vetrom) ali pa njihovo izredno lepoto (vrtnice, oleander). Za občudovanje drobnih nadrobnosti ni bilo v z močnimi doživetji obarvanem Sredozemlju ne prostora ne časa. Dandanes, ko je tudi to »okolje« vkovano v cement in asfalt, pogrešamo te drobne domačine Sredozemlja, primanjkuje pa nam tudi časa za oskrbo bolj zahtevnih rastlin. Torej imamo več vzrokov, da posežemo po do včeraj odrinjenih domačih rastlinah. Izmed mlečkov sodi mednje predvsem Wulfenov mleček (Euphorbia wulfenii), To je nizek pol grm, ki le izjemoma zraste nad pol metra visoko. Prezimijo le oleseneli spodnji deli poganjkov. Konec zime odžene mleček zelnate vrhove poganjkov, ki so tako gosto olistani, da so pod listjem popolnoma skriti stari lesnati deli rastline. Listje je živo zeleno, poleti dobi nekoliko temnejši odtenek, spodnji del listov pa je modro zelen. Socvetje je po obliki značilno za mlečke, le da je precej veliko; odpira se v začetku pomladi. Wulfenov mleček lahko nepretrgoma cvete tudi dva meseca; verjetno je prav preproga rumenega cvetja njegova največja vrtnarska vrednost. Učinkovit je mleček le v skupinah in morda prav zato, ker v naravi rastejo le posamične skromne rastline, mnogokrat ne pritegne pogleda naključnega sprehajalca.

Wulfenov mleček ne zahteva posebnih vzgojnih ukrepov

Ker ga ne moremo kupiti v vrtnarijah, ga bomo presadili iz naravnega rastišča. Razmnoževanje z zgodnje spomladansko delitvijo je zelo enostavno. Za začetek presadimo na sončno lego deset petnajst sadik, ki smo jih pred saditvijo razdeliti, posadimo pa jih gosto drugo ob drugi tako, da imamo že isto leto pravo cvetno preprogo. Ko mlečki povsem ozelenijo, je že prepozno za presajanje; presajenci bi zaradi že razvitih zelnatih poganjkov preživeli le ob ustreznem zalivanju in rosenju.

Wulfenov mleček je pravi domačin na vzhodni obali Jadranskega morja; poznamo ga tudi pod imenom Euphorbia veneta. Ime »veneta« ni dobil po Benetkah, pač pa zaradi obsežnih rastišč na nekdanjih ozemljih Beneške dežele, torej v Istri in Dalmaciji.

Euphorbia spinosa – bodičasti mleček je tudi domača vrsta, ki je ob morju zelo pogosta. Spomladi cvete rumeno, vendar se po cvetnem bogastvu ne more kosati s prejšnjo vrsto. Posebnost med mlečki je drevesasti mleček – Euphorbia dendroides, ki je lahko celo tri metre visok in ker tvori pravilno razrast kroglaste oblike, skoraj prav toliko širok. Žal ne prenese nizkih temperatur in je primeren le za zavetne lege ob južnem Jadranu. Ta mleček je izredno prilagojen sredozemskemu podnebju, v suhih poletjih odvrže listje in ponovno ozeleni šele z nastopom jesenskega deževja. Takrat tudi začne cveteti in cveti z značilnimi rumenimi socvetji vse do zgodnje pomladi.

Sorodni povezavi:

Sorodna iskanja:

  • Razmnoževanje mlečka

Zadnje vpisani mali oglasi