Deli s prijatelji
Crassula coccinea
Crassula coccinea

Zvesta bralka mi je po elektronski pošti zastavila zanimivo vprašanje:
Pred dvema letoma sem v cvetličarni kupila lepo cvetočo lončnico z imenom Rochea. Kljub skrbni negi pa mi še ni uspelo, da bi cvetela, Bujno se je sicer razrastla, pa tudi nekaj vršičkov mi je uspelo razmnožiti, le zaželenega cvetja ni.

Lepo vas prosim za nasvet, kako naj ravnam, da se mi bo želja uresničila. Lidija …

Na vaše vprašanje je zelo težko odgovoriti, ker poznamo z imenom Rochea večje število rastlin. Najbolj znana in razširjena je Rochea coccinea, škrlatno rdeča rošovka. Verjetno gre za to rastlino, kajti druge: Rochea jasminea, odoratissima in versicolor so le malo znane.

Najdemo jih le v zbirkah zelo prizadevnih gojiteljev sočnic (sukulent). Žal so z imenom Rochea razširjene še druge sočnice, ki pa dejansko pripadajo krasu – lam ali tolsticam (Crassula); navajam le dve bolj znani, namreč srpasto (Crassula talcata) in preraslolistno tolstico (Crassula perfoliata).

Crassula perfoliata
Sočnice so čedalje bolj priljubljene rastline. Kako tudi ne bi bile, saj so v okras tako njihovi pogosto nenavadno oblikovani listi kot tudi barvno bogato cvetje. Na sliki je Crassula perfoliata, spodaj Rochea coccinea

Denimo, da imate pristno rošovko, torej škrlatno rdečo (Rochea coccinea), pri vrtnarjih bolj znano z napačnim imenom Crassula rubicunda.

Zanjo velja naslednji opis:

To je nizka, polgrmasta, običajno okrog 30 cm, ko cvete pa celo do 50 cm visoka, mnogostebelna in mnogovejasta (zlasti če jo vršičkate) rastlina z drobnimi, mesnatimi, ne več kot 25 mm širokimi, zelenimi, narobe jajčastimi in priostrenimi listi. Na steblu ali vejicah so listi križno – nasprotno razmeščeni in drug nad drugim opekasto razporejeni. Vrh stebelc ali vejic pa je kobulasto socvetje s številnimi drobnimi, škrlatnimi ali karmezinastimi cvetovi.

Rochea coccinea
Rochea coccinea

Druge manj znane rošovke razlikujemo po cvetni barvi. Rochea jasminea cvete belo, pozneje prehaja barva v rdečo; Rochea odoratissima ima bledorumen ali rožnat cvet; Rochea versicolor cvete belo znotraj in zunaj, odvisno od kultivarja rdečkasto, rumeno, rožnato ali pisano.

Škrlatna rošovka je zelo skromna sobna cvetlica in ker zelo rada cvete, je razširjena celo na kmetih. Pogoj za dobro cvetnost je pravilno prezimovanje! Pretoplo (nad 12° C) prezimljene rastline, zlasti če so še obilno zalivane, rastejo vso zimo in ne pridejo do počitka. Nespočite rastline so slabo cvetne ali pa sploh ne cveto. Ugodna temperatura v zimišču je med 7 in 10° C.

Tudi prebogata prst in prevelike količine dušika ovirajo cvetenje. Ker potrebuje mnogo svetlobe in zraka, jo gojimo poleti na zunanji okenski polici. Tudi poleti jo zalivamo zmerno, prst mora vsebovati mnogo grobe mivke (rečni pesek) ali perlita, da ne vsrkana voda takoj odteče. Presajamo jo spomladi in konec poletja, ko je odcvela. Ko se je na novo ukoreninila, jo vršičkamo, da se bolj obraste. Več vrhov, več cvetja!

Druga rastlina, ki ji pravijo tudi rohaja (rošovka), pa čeprav je to ime napačno, je srpasta tolstica (Crassula falcata). Ima močno mesnate, srpasto zavite, vijaku podobne 10 cm dolge in 3 cm široke vraničnobarvne liste.

Cvete šele, ko je dosegla določeno starost in večje število listov; cvete vrh močnega, toda vitkega, do 1 m dolgega stebla. Socvetje, mogočen pakobul, je nenavadno lepo, naravnost očarljivo. Številni, zelo očitni cveti žarijo v živo rdeči do oranžni barvi. Cvete poleti, seveda le, če smo ji zagotovili pozimi prepotrebni počitek. Tudi zanjo velja hladno zimišče (7 do 10° C). Vrtnarji jo vzgajajo iz semena, ovršnih ali listnih potaknjenk. Odlično uspeva v šotnici z dodatkom mivke ali perlita. Pozimi jo zalivamo prav malo, poleti pa, ko cvete, dokaj izdatno.

Menim, da ste po opisu spoznali, za katero rastlino gre. Pri obeh je krivda za slabo cvetnost pomanjkanje zimskega počitka in prebogato (zlasti z dušikom) prehranjena rastlina. Redkeje zavirajo razvoj rastlin in cvetja škodljivci (nematode, pršica, voskaste uši). Ko jih zatirate, pazite na sredstva, kajti večina sočnic je občutljiva za parathionske pripravke.

Zadnje vpisani mali oglasi