Deli s prijatelji
Narastek
Narastek

Narastek je nasitna jed, s katero imamo malo dela in veliko veselja. Pripravljamo jo kot nekakšen puding iz rahlih zmesi, vendar jo pečemo v pečici, praviloma v plitvih posodah, da tekočina lažje izpari.

Razlikujemo sladke in slane narastke. Osnovne sestavine so jajca, smetana, nariban sir, sadje, zelenjava in meso. V pekač, ki mora biti dobro namaščen, zložimo plasti različnih sestavin in pečemo v pečici pri 180 – 200° C do 45 minut.

Pikantni krompirjev narastek

  • 5 pečenih krompirjev
  • 4 dag masla
  • kozarček kisle smetane
  • 2 jajci
  • 1 žlica moke
  • 5 dag naribanega sira ementaler
  • sol
  • poper

V folijo ovit krompir spečemo v pečici, ga olupimo in s stiskalnico stisnemo. Jajca ubijemo in ločimo rumenjak od beljaka. Maslo, rumenjake in kislo smetano zmešamo s krompirjevo kašo, dodamo nariban sir in moko ter začinimo. Beljake stepemo v trd sneg in ga previdno vmešamo. Vse skupaj damo v pomaščen pekač in spečemo v segreti pečici.

Sirov narastek

  • 15 dag masla
  • 15 dag moke
  • 3 dl mleka
  • 2 rumenjaka
  • 7 dag nastrganega sira
  • 20 dag kruha v kockah
  • 1/2 sesekljane čebule
  • 2 dag masla
  • 2 beljaka

Iz masla, moke in mleka pripravimo bešamelno omako. Vanjo vmešamo oba rumenjaka in nariban sir. Kruh in sesekljano čebulo malo popražimo na maslu in vmešamo v omako. Beljak stepemo v trd sneg in ga dodamo masi. Naložimo v pomaščeno ne-pregorno posodo in v segreti pečici spečemo v 15 minutah.

Narastek iz kislega zelja

  • 10 dag na kocke narezane slanine
  • 1 drobna sesekljana čebula
  • 1/2 kg kislega zelja
  • ščepec sladkorja
  • sol in poper
  • 1 žlica drobtin
  • 20 dag krompirja
  • kozarček kisle smetane

Slanino razpustimo in v njej opražimo čebulo. Dodamo kislo zelje, sladkor, sol in poper ter toliko vode, da je zelje prekrito. Kuhamo do mehkega.

Posodo za narastek namažemo in potresemo z drobtinami. Vanjo v plasteh naložimo zelje in narezan kuhan krompir, pomešan s kislo smetano. Jed spečemo v pečici v 20 minutah.

Gobji narastek

  • 30 dag gob
  • 4 jajca
  • 1 mlada čebula z zelenjem
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica vegete
  • 10 dag masla
  • 3 žlice moke
  • 3 dl mleka

Gobe očistimo in narežemo na tanke rezine. Tri dekagrame masla stopimo, dodamo sesekljano čebulo in jo popražimo. Dodamo še gobe in dušimo. Začinimo s soljo, poprom in sesekljanim peteršiljem. Dušimo do suhega.

V drugi posodi zavremo mleko, ki smo mu dodali preostalo maslo in med mešanjem vsujemo še moko. Ko se jed precej strdi in ohladi, vmešamo še rumenjake, premešamo in dodamo gobe. Iz beljakov naredimo sneg in ga narahlo vmešamo v jed.

Pekač namažemo z maščobo in ga potresemo z drobtinami. Vanj vlijemo mešanico, ki je precej tekoča. Pečemo pri srednji temperaturi 40 minut.

Ribji narastek

  • 1 kg ribjega mesa
  • 12 dag moke
  • 8 dag masla
  • 3 jajca
  • muškat
  • sol in poper
  • 4 dag mesne slanine
  • 3 dag čebule
  • drobtine

Skuhanim ribam odstranimo kosti. Iz osnovnih sestavin pripravimo bešamel (maslo, mleko, moka). Ko je ohlajen, vmešamo rumenjake, ribje meso, pomešano z narezano slanino, in praženo čebulo. Tej masi dodamo še stepen sneg in nariban sir.

Maso narahlo premešamo in jo damo v namaščen pekač, ki smo ga potresli z drobtinami, in spečemo v pečici.

Postrežemo kot toplo predjed ali kot glavno jed s solato ali toplo omako.

Rezančni narastek

  • 40 dag širokih rezancev (lahko so tudi zeleni – špinačni)
  • 15 dag kuhane šunke
  • 5 dag prekajene slanine
  • 5 dag trdega naribanega sira
  • 2 jajci
  • 2 dl smetane
  • 3 dag masla
  • sol
  • poper
  • muškat
  • peteršilj

Rezance v slani vodi skuhamo in jih odcedimo. Šunko in slanino narežemo na tanke trakove. Smetano zmešamo z jajci, soljo, poprom, muškatom, sirom in sesekljanim peteršiljem.

V pomaščeno posodo najprej naložimo plast rezancev. Nanje položimo narezano šunko in slanino. Zalijemo s polovico mase, ki smo jo naredili iz jajc in smetane. Potem naložimo drugo polovico rezancev in jih prelijemo s preostalo polovico mase.

Narastek obložimo z nastrganimi koščki masla in vstavimo v prej ogreto pečico.

Narastek iz drobtin

  • 14 dag drobtin
  • 7 dag masla
  • 2 celi jajci
  • 3 rumenjaki
  • 7 dag sladkorja
  • 7 dag orehov
  • dišave

Drobtine polijemo z belim vinom, da se napoje. Maslo s sladkorjem penasto vmešamo in primešamo rumenjake ter cela jajca. Čez čas dodamo še zmleta jedrca orehov in namočene drobtine.

Odišavimo s cimetom in naribamo limonino lupino. Zmes stresemo v namaščen in potresen pekač ter spečemo v pečici.

Narastek iz ovsenih kosmičev

  • 1 liter mleka
  • 25 dag kosmičev
  • ščep soli
  • naribana limonina lupina
  • 6 dag masla
  • 3 jajca
  • pest rozin
  • 8 dag sladkorja

Skuhamo gosto kašo iz mleka in kosmičev, soli in limone.

Penasto vmešamo sladkor, maslo in rumenjake. Postopoma primešamo ohlajeno kašo in oprane rozine, nazadnje pa še sneg. Denemo v namaščen pekač. Obložimo s koščki masla. V pečici pečemo 40 minut.

Najnovejši mali oglasi:

Objavi oglas
Deli s prijatelji
Prejšnji članekSmrtoglavec (Acherontia atropos) naš drugi največji metulj
Naslednji članekPijavčnica (Lysimachia punctata) iz divjine v vrt
Sem delček nečesa, sem delček nekoga, sem delček ustvarjalnosti in sem delček požrtvovalnosti. Sem spletni "zasenjak", ki se posveča spletni prodaji različnih izdelkov, iskanju poslovnih "niš", učenju različnih script, SEO optimizaciji in spletnemu trgovanju na splošno. Sem blogerski odvisnež in kar je najbolj pomembno, sem ustanovitelj KupimProdam.si oglasnika. Tematika, ki sem jo izbral, je namenjena širši populaciji ljudi, saj pišem o meni najbolj priljubljenem rastlinskem in živalskem svetu. Članki večinoma nastajajo spontano, občasno pa se najde kakšna ideja tudi na spletu, ali po kakšni dobri razpravi s prijatelji.