Deli s prijatelji
Nega činčil
Nega činčil

Činčile so zelo čiste živali. Tudi kožnih zajedavcev, kot so uši ali bolhe, nimajo. Ljubijo čistočo in veliko svežega zraka. Rejni prostori naj bodo vedno zelo čisti in zmeraj dobro prezračeni. Če redite činčile v suhem kletnem prostoru, mora biti okno, ki je v kleti pogosto tudi edino, vedno odprto, dan in noč, tako pozimi kot poleti. Zaprto naj bo le v hladnih zimskih nočeh. Takrat je primerno zračenje z ventilatorjem, ki ga je treba namestiti po navodilih za uporabo in tako, da ni prepiha. Zelo priporočljiva je mreža proti komarjem, ki preprečuje tudi dostop umazaniji, mrčesu, podganam, mišim in drugi golazni. Vsekakor pa se izogibajte prepihu. V prostorih za činčile nikoli ne sme smrdeti. Diši naj samo po senu, oblancih, torej po činčilah.

Poreklo in vrste činčil

Glavna zapoved je predvsem čistoča. In pa nega! Oboje združeno, to je higiena reje. Zaradi tega je treba vsak večer odpreti vsa okna in pomesti. Enkrat tedensko je potrebno temeljito čiščenje. Takrat se tudi počistijo predali z oblanci ali banjice z žaganjem ali papirjem. Dvakrat na leto je veliko čiščenje. Spomladansko čiščenje je v maju ali juniju, ko so samičke že skotile. Za jesensko čiščenje izberemo sončen dan, preden pripravimo prostore za zimo.

Vso umazanijo, kot so ostanki peska, pajčevine, dlačice pod kletkami, vmes in za kletkami je treba odstraniti. Pogledati je treba, ali se ni pod talno oblogo razvila plesen. Po daljšem času je treba stare, zarjavele kletke na novo ponikljati, da bodo zopet kot nove, ali jih nadomestiti z novimi. Umazane kletke je treba temeljito očistiti z milnico, vodo in žično ščetko, znova splakniti in nekaj dni sušiti na soncu.

Vreče z briketi je treba zmeraj dobro zapreti, da se ne onesnažijo s prahom ali mrčesom. Stekleničke za vodo moramo vsak večer pred glavnim hranjenjem dobro splakniti, enkrat na teden pa jih je treba dobro pomiti s sredstvom za pomivanje posode. V stekleničkah ne smejo ostati nobeni ostanki, torej jih moramo s čisto vodo ponovno splakniti. To je zelo pomembno, da preprečimo razvoj alg v stekleničkah, ker škodijo zdravju činčil. Vsak teden tudi očistimo zamaške. Površnost in malomarnost pri oskrbi z vodo sta že marsikdaj povzročili drisko, bolezen ali smrt činčile.

Namesto stekleničk ne smemo nikoli uporabljati odprtih skledic. Činčila, ki nekaj dni ne pije vode, je bolna. Torej bodite vedno pozorni, ali vaše živalce pijejo.

Že precej let so v rabi tudi avtomatični napajalniki z nipli. Če tudi vi uporabljate take, morate paziti, da se v cevkah ne naberejo umazanija ali alge, da se nipli ne zamašijo z vodnim kamnom in da je vodni rezervoar s pokrovom zavarovan pred umazanijo. Najboljši so zaprti rezervoarji. V vodo ne smejo oddajati zdravju škodljivih snovi (npr. težke kovine). Uporabljamo vodoodporne, neprosojne plastične posode in tudi dovodne plastične cevke, ki ne prepuščajo svetlobe. Pri velikem številu živali je tako napajanje racionalno, toda slaba stran je, da ne moremo nadzirati, koliko vode popije ena žival.

Dnevna peščena kopel

Kopanje v pesku moramo činčilam omogočiti vsak dan pred hranjenjem, in to 10 do 15 minut. Tako si čistijo in negujejo dragoceni kožušček, poleg tega kopanje potrebujejo za dobro počutje. Če živalci ni do kopanja, je to znak, da se ne počuti dobro ali da je celo bolna. V kopalnico nasujemo poseben pesek. Skladiščen mora biti v suhem in čistem prostoru. Že uporabljen pesek naj bo pogosto presejan, tako odstranimo iztrebke, dlakice, seno in drugo umazanijo. Enkrat na teden ga zamenjamo. Na trgu se dobi zelo praktična kopalnica, v kateri se pesek samodejno preseje.

Pozor: Zelo pomembno! Vsaka žival naj ima svojo kopalnico, tako se prepreči prenos bolezni. Činčile, ki se ne kopajo redno, imajo umazano krzno, sfilcano, štrleče in brez vrednosti.

Velja si zapomniti: čistoča in pravilna prehrana ohranjata činčile zdrave. Poskrbite, da sta posoda za hrano in steklenička za vodo tako čisti, da bi iz njih sami jedli in pili!

Previdno z oblanci

Niso vsi oblanci primerni za činčile. Listavci, predvsem hrast in bukev, vsebujejo tanin, rdeča bukev in macesen lahko obarvajo krzno. Poleg tega smemo uporabljati le oblance neprepariranega lesa. Oblanci luženih, impregniranih, furniranih, barvno ali kako drugače obdelanih desk, panelnih plošč ali s plastično prevleko prevlečene deske so za zdravje in življenje činčil izredno nevarni, saj živalce sem ter tja kak oblanec tudi pojedo in se tako zastrupijo.

Priporočljivo je, da si priskrbimo vedno oblance iz obrata, v katerem obdelujejo samo naraven les iglavcev. Če je rejec prisiljen nabavljati oblance v drugačnem obratu (npr. tovarna pohištva), naj bo skrajno previden in naj se vedno prepriča, ali so oblanci res primerni. Nujno je treba zaloge oblancev skladiščiti v suhem prostoru in nikoli v plastičnih vrečah. Enaka previdnost naj velja tudi pri žaganju, poličkah ali lesenih skrivališčih.

Zadnje vpisani mali oglasi