Deli s prijatelji
ČEBULA

Čebula je v naši kuhinji verjetno najbolj razširjena začimba. Po obliki ločimo več vrst in sicer podolgovate ali hruškaste, okrogle in ploščate, rdeče, rumene in bele čebule. Po barvi svetlejše so milejšega okusa. Čebula vsebuje do 5 % sladkorja, precej vitaminov in rudninskih soli, med katerimi je veliko kalija in fosforja. Aromatičen in oster okus ima zaradi eteričnega olja, ki vsebuje žveplo, katero povzroča solzenje.

Narezana ali sesekljana čebula hitro izgubi svojo polno aromo, okus in dobro prebavljivost. Zato jo moramo porabiti čimprej. Splošno je znano, da čebula povečuje tek in pomaga urejati prebavo. Nekaterim pa je prepikantna in jo slabo prenašajo.

Ker sem ljubitelj čebule, sem pobrskal po starih dobrih receptih moje babice. Čebulno pogačo so včasih jedli na kmetih, ko so bili še otroci .. enih 70 let nazaj in verjetno še več. Variante z mesom pa so bile seveda »novejše«, ko meso ni bilo več prepovedano.

 

Čebulna juha:

  • 25 do 30 dag čebule,
  • 5 dag olja,
  • 1 l juhe iz jušne kocke,
  • malo belega vina,
  • sol,
  • sesekljan zelen peteršilj

Čebulo zrežemo na rezine in jih na maščobi svetlo zarumenimo. Zalijemo z juho in kuhamo četrt ure. Začinimo z vinom in soljo. Na krožnik damo popečene kruhove kocke, prilijemo vrelo juho, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem, lahko tudi s sirom in ponudimo.

 

Ocvrte čebulne palačinke:

Spečemo tanke palačinke. Na rezance narezane ½ kg čebule svetlo prepražimo na 5 dag olja, solimo, dodamo mleto kumino in malo ohladimo. Palačinke nadevamo s čebulnim nadevom in zavijemo. Palačinke razrežemo na 5 cm dolge kose, jih paniramo v moki, jajcih in drobtinah, ter ocvremo.

 

Čebulna pogača:

  • 35 dag moke,
  • 2 dag kvasa,
  • 3 velike žlice mleka,
  • 5 dag masla,
  • 1/2 l kisle smetane,
  • 2 jajci,
  • sol,
  • poper

Naredimo kvašeno testo in ga damo vzhajati. Vzhajanega razvaljamo v velikosti pekača in pustimo ponovno malo vzhajati. Medtem pripravimo nadev. Na rezinice narezano čebulo prepražimo le toliko, da dobro postekleni, prilijemo ji malo vode in dušimo. Ko tekočina izhlapi, primešamo v smetani razžvrkljani jajci, solimo in popramo. S tem namažemo testo. Pečemo približno pol ure v srednje vroči pečici. Ponudimo s poljubno solato ali kot samostojno jed.

 

Čebula šalotka z mesnimi cmočki:

  • ½ do 1 kg drobnih čebulic oz. šalotke ! ,
  • 2 dag olja,
  • 1 l juhe iz jušne kocke,
  • lonček kisle smetane,
  • 40 dag mešanega zmletega mesa,
  • 1 kos kruha (ena žemlja),
  • 1 jajce,
  • sol,
  • poper,
  • paprika,
  • peteršilj,
  • koper

Čebule olupimo in v mrzli vodi operemo. Razgrejemo olje in na njem rumenkasto opečemo čebulice. Mešamo pazljivo, da ostanejo cele. Zalijemo z mesno juho in dušimo četrt ure. Moko zmešamo v smetano in jo prilijemo. Iz mesa, namočenega in ožetega kruha, jajca, popra in soli ter polovice peteršilja naredimo dobro mesno testo. Oblikujemo drobne cmočke in jih zakuhamo v omako k čebuli. Skupaj prav počasi kuhamo še četrt ure. Zlijemo v skledo in potresemo s sesekljanim peteršiljem, po želji še s koprom. Zraven ponudimo testenine ali krompir.

 

Nadevane čebule:

  • 6 do 8 debelejših čebul,
  • sol,
  • 30 dag zmletega mesa,
  • ena žemlja ali bel kruh,
  • 1 jajce,
  • 1 žlička sladke paprike,
  • poper,
  • 1 žlica paradižnikove mezge ali vloženega paradižnika,
  • zmleta paprika, peteršilj,
  • drobnjak,
  • 5 do 6 dag šunke ali slanine,
  • 1/2 l juhe iz kocke,
  • 2 dag moke,
  • po okusu začimbe

Olupljene čebule približno 10 minut kuhamo v slanem kropu. Nekoliko ohlajenim odrežemo malo zgornjega dela (kot za pokrovček) in čebulo izdolbemo. Ostati pa mora še nekaj plasti. Čebule napolnimo z mesnim nadevom. Prepražimo slanino in dodamo čebule, ki jih nekoliko popečemo. Prilijemo juho, postavimo v vročo pečico in dušimo približno 25 minut. Nazadnje omako zgostimo z moko (prežganka) in izboljšamo z začimbnim posipom.
Klasični mesni nadev: Meso dobro zmešamo z namočenim in ožetim kruhom, jajcem, papriko, paradižnikovo mezgo ali vloženo zmleto papriko, peteršiljem, soljo in poprom.
Preden damo na mizo, čebule potresemo s sesekljanim drobnjakom.

P.S. Ste s člankom pridobili koristno informacijo? Pomagajte deliti znanje, tako da uporabite gumbek “všeč mi je” :-)

Najnovejši mali oglasi:

Objavi oglas
Deli s prijatelji
Prejšnji članekKAČJI PASTIR – OKRAS POLETJA
Naslednji članekSajenje Kumar Na Našem Vrtu
Sem delček nečesa, sem delček nekoga, sem delček ustvarjalnosti in sem delček požrtvovalnosti. Sem spletni "zasenjak", ki se posveča spletni prodaji različnih izdelkov, iskanju poslovnih "niš", učenju različnih script, SEO optimizaciji in spletnemu trgovanju na splošno. Sem blogerski odvisnež in kar je najbolj pomembno, sem ustanovitelj KupimProdam.si oglasnika. Tematika, ki sem jo izbral, je namenjena širši populaciji ljudi, saj pišem o meni najbolj priljubljenem rastlinskem in živalskem svetu. Članki večinoma nastajajo spontano, občasno pa se najde kakšna ideja tudi na spletu, ali po kakšni dobri razpravi s prijatelji.