Deli s prijatelji
Oblačila za pse

Redki so ljudje, pa čeprav še tako veliki ljubitelji živali, ki se ne bi posmehljivo nasmehnili ob misli na oblečenega psa. Res, največkrat je oblačilo psu nepotrebno, še več, lastniki psa dobesedno mučijo s tem, da mu natikajo vse mogoče in nemogoče. Ta razvada je razširjena predvsem v zahodnih deželah, kjer imajo trgovci s potrebščinami za pse veliko izbiro takih predmetov: od svilenih oblek do klobukov, dežnikov, očal in podobnega.

Vendar pa postane oblačilo v določenih primerih tudi zelo koristno, lahko bi rekli celo nujno potrebno.

Tak primer srečamo pri majhnih psih s kratko dlako, še posebno takrat, ko ostarijo in postanejo bolj občutljivi za temperaturne spremembe. Obstajajo celo pasme, ki so skoraj popolnoma brez dlake (kitajski goli pes). Kratka dlaka je običajno le slaba zaščita pred mrazom.

Najbolj so prizadeti psi, ki pretežno večino življenja prebijejo v toplih prostorih, zaradi česar se njihov organizem ne more več prilagoditi, telo ni več sposobno proizvajati dovolj toplote, da bi obdržalo normalno telesno temperaturo. Posledica je podhladitev, ki ji sledijo razni prehladi, pljučnice, vnetje ledvic, mehurja in podobno.

Psi so še posebno občutljivi za kombinacijo mraza in vlage. Tak pes nam bo hvaležen, če mu v slabem vremenu nadenemo topel plašč, ki mu bo pokril hrbet, prsa in trebuh.

Prav tako bo plašč koristil tudi bolnim psom, ko jih peljemo ven, da opravijo svoje potrebe. Pozimi psi pogosto zbolijo zaradi vnetja mehurja, ki ga v veliki meri lahko omilimo in hkrati pospešimo zdravljenje, če psa na sprehodu zaščitimo s plaščem.

Dobrodošel je tudi pri nekaterih obolenjih, ko pes izgubi dlako. Tudi takšnega psa ne smemo pustiti, da bi zmrzoval zaradi naših predsodkov. Lastniki dolgodlakih psov, kakršen je npr. yorkshire terier ali malteški terier, psom spenjajo dolge dlake nad očmi s pentljicami ali sponkami. Tudi to ima poseben pomen. Preprečijo, da bi dlake, ki visijo prek oči, dražile ta občutljivi organ.

Koristni del pasje garderobe so tudi posebni pasovi oziroma nekakšne hlačke, namenjene psicam, ki se gonijo. Z njimi preprečimo, da bi gonitvena kri in sluz kapljala po stanovanjskih tleh. Mehanično lahko preprečijo tudi nezaželeno sparitev. Znan je še en, večkrat zelo pomemben pripomoček: to so škorenjci. Zelo dobrodošli so takrat, kadar si pes poškoduje šapo. Z njimi zaščitimo rano pred udarci in umazanijo, kar bi poškodbo lahko poslabšalo.

Nadvse primerni so pozimi, ko pričnejo potresati ceste in pločnike s soljo. Ta sicer zavaruje ceste pred zmrzaljo, pasjim tacam pa prav nič ne koristi. Še več. Blazinice na podplatu so pogosto ranjene. Majhne reže, ki psa drugače ne motijo, postanejo vir močne bolečine, če pride vanje sol. Pes dviga bolečo taco v zrak, se noče premikati in zaradi bolečin presunljivo cvili. Tedaj je najboljša čista voda, s katero speremo nadležno sol. Na žalost pa te običajno nimamo pri roki. V sili zadostuje, da psu otremo šapo z rokami in podržimo na njej nekaj snega. Sneg se bo zaradi toplih rok stalil, voda pa bo odplavila vsaj del soli. Škorenjčki, ki jih uporabljamo, so izdelani iz usnja ali pa iz prožne plastike.

Obuvala so primerna tudi za lovske pse, s katerimi lovimo po skalnih terenih, ki jih tudi pri nas ni malo. Škorenjci preprečijo poškodbe blazinic, ki zelo hitro nastanejo pri teku po ostrem kamenju.

Pameten lovec, ki pred lovom nadene psu obuvalo, s tem zaščiti psa in hkrati prihrani denar, ki bi ga sicer potrošil za stroške zdravljenja. Korist je torej obojestranska.

Pletene škorenjce ali copate iz blaga bodo lahko koristno uporabili tudi tisti lastniki, ki svojega psa pogosto vozijo v avtomobilu. Ko psa spustimo iz avta, ne izbira, kam bo stekel. Največkrat in najbolj mokre so ravno noge. Če psu, preden ga spustimo nazaj v avto, nataknemo copate, bo večina mokrote in umazanije ostala v njih, sedeži pa bodo ostali čisti ali pa vsaj ne bodo preveč umazani.

Zadnje vpisani mali oglasi