Deli s prijatelji
Toča

Toča je vremenski pojav, ki povzroča zelo veliko škode tako v kmetijstvu kot tudi na premičninah in nepremičninah. Kmetijski in sadjarski pridelek je zaradi močne toče lahko v nekaj urah popolnoma uničen. Največja je škoda v intenzivnih nasadih, kjer lahko že manjša toča spremeni prvovrsten pridelek v sadje za industrijsko predelavo. Močne toče ne uničujejo le pridelka v sadovnjakih oziroma vinogradu, temveč ranijo trto in sadno drevje, kar se pozna pri pridelku še naslednje leto ali celo dve.

Kamena Strela - Obramba Pred Točo
Kamena Strela

Da bi preprečili točo, so v prejšnjem stoletju streljali iz možnarjev ali zvonili z zvonovi, žal pa ni to čisto nič pomagalo.

V zadnjem stoletju, še predvsem po drugi svetovni vojni, pa je znanost toliko napredovala, da je tudi točo, vsaj teoretično, mogoče povsem preprečiti. To so potrdili tudi laboratorijski poskusi. Ko so namreč v prostor, kjer so bile ustvarjene razmere za nastanek toče, spustili dovolj ustreznih kristalov srebrovega jodida, je namesto majhnega števila velikih zrn nastalo večje število manjših zrn toče. Ta drobnejša zrnca se na svoji poti skozi zrak v prizemnih plasteh, kjer je temperatura 0°C, stalijo in padajo kot dež. Teoretično je to torej izvedljivo, še ne povsem rešeno pa je vprašanje, kako določiti celico, kjer nastaja toča, in vanjo pravočasno spustiti dovolj kristalov.

V zahodni Evropi, predvsem v Franciji in severni Italiji, so spuščali kristale srebrovega jodida z manjšimi raketami z dometom nekaj nad 1000 m ali s plinskimi generatorji, ki so spuščali kristale neposredno v ozračje. Dolgoletni poskusi v Švici niso potrdili uspešnosti takšne obrambe, prav tako tudi ne poskusi, ki so jih opravljali pri nas v Goriških Brdih. Najbolj uspešno so začeli v prejšnjem stoletju preprečevati točo v Sovjetski zvezi. Vrsto let so delali poskuse in ugotavljali, v kakšnih razmerah toča sploh nastaja. Pri poskusih so uporabljali najsodobnejše tehnične pripomočke, kot so radarji, rakete in topovi, s katerimi so spuščali kristale srebrovega jodida v določeno celico. Po izjavah sovjetskih strokovnjakov je takšna obramba zelo uspešna, in čeprav je razmeroma draga, ni presegala desetine vrednosti škode, ki bi jo sicer povzročila toča.

Toča
Toča

Danes se proti toči borimo počasi, predvsem zaradi pomanjkanja sredstev, saj vsak polet letala s srebrovim jodidom stane dosti denarja. Po statistiki je na udaru še zmeraj bolj severo vzhodna Slovenija in na celotnem tem območju je v letošnjem letu na voljo le eno letalo, ki izvaja posipanje točonosnih oblakov s srebrovim jodidom. Sredstev za letošnje leto pa je na tem istem območju po pisanju medijev na voljo celih 47.000 eurov. V primerjavi s škodo, ki bi jo toča povzročila na letošnjih pridelkih, je ta znesek seveda smešen.

V nekaterih virih sem naletel na uspešno »domačo napravo« proti toči in sicer nekakšen orgonski top, sestavljen iz bakrenih cevi in kristalov (kamena strela) v njih, vendar pa priznam, da ga sam še nisem uspel izdelati, čeprav sem slišal, da stvar v resnici deluje! V kolikor pa boste brskali po spletu na to temo, pa boste sigurno naleteli na prispevek o teh topovih pri nas, kakor tudi na načrt za izdelavo le-tega.

Najnovejši mali oglasi:

Objavi oglas
Deli s prijatelji
Prejšnji članekPoletna rez vrtnic danes nujno opravilo
Naslednji članekZelena Rez v Poletnih Mesecih v Vinogradu
Sem delček nečesa, sem delček nekoga, sem delček ustvarjalnosti in sem delček požrtvovalnosti. Sem spletni "zasenjak", ki se posveča spletni prodaji različnih izdelkov, iskanju poslovnih "niš", učenju različnih script, SEO optimizaciji in spletnemu trgovanju na splošno. Sem blogerski odvisnež in kar je najbolj pomembno, sem ustanovitelj KupimProdam.si oglasnika. Tematika, ki sem jo izbral, je namenjena širši populaciji ljudi, saj pišem o meni najbolj priljubljenem rastlinskem in živalskem svetu. Članki večinoma nastajajo spontano, občasno pa se najde kakšna ideja tudi na spletu, ali po kakšni dobri razpravi s prijatelji.