Deli s prijatelji
Obrezovanje cvetočih grmovnic
Obrezovanje cvetočih grmovnic

Cvetočih grmovnic je največ v spomladanskem času in zgodaj poleti. Mednje smemo z vso pravico šteti tudi rože-vrtnice vseh vrst in sort. Vrtnice gojimo namreč prav zaradi njihovega cvetja in zato jih je treba obrezovati tako, da bodo kar se da bogato cvetele. Z rezjo uravnavamo število in položaj enoletnih mladic, iz katerih bodo pognali cvetovi.

Pri drugih grmovnicah je pomembno poleg cvetja spomladi tudi njihovo zelenje. Njihovo cvetno popje je pripravljeno že zdaj in samo čaka potrebne toplote, da se bo odprlo. Te vrste grmovnic pred cvetenjem spomladi ne obrezujemo, ker so cvetni popki največkrat vzdolž vejic. Največkrat vidimo spomladi v nasadih in vrtovih cveteti forsitije, medvejke, japonske kutine, kosteničevje in še nekatere druge. Po cvetenju takim grmičkom, če so mladi, preredčimo poganjke in jim usmerimo rast. Starejšim grmom z rezjo odstranimo ostarele, suhe in nalomljene veje ali tudi do tal porežemo odvečne poganjke, ker grm zavzema preveč prostora in ni več lep. Za vsako vrsto grmovnice moramo vedeti, kakšna je njena oblika rasti. Po cvetenju, ko so veje že ozelenele, odrežemo vse, kar bi motilo in kazilo rast grma. To delo omenjamo zato, da ne bi preveč vnet vrtnik obrezoval grmičevja z nabreklim cvetnim popjem in tako pokvaril za več let obliko grma. Obliko posameznega grma si lahko ogledamo na sprehodih po parkih ali ob posebnem obisku vrtnarije, najbolje v Arboretumu v Volčjem potoku.

Naj bo torej naša poglavitna skrb posvečena obrezovanju vrtnic, ker je z njimi najprej delo, in nadvse pomembno je, kako ga bomo opravili. Za rezanje cvetja posadimo hibridne čajevke, ker imajo zares izrazit cvet v vseh mogočih odtenkih, odvisno od sorte. Prav tako so številne sorte in barve v vrsti mnogocvetnic, ki jih videvamo najpogosteje v javnih nasadih. Za rezanje jih ne uporabljamo, ker imajo prekratke peclje, čeprav je včasih cvet tudi izredno lep. Tretja dokaj pogostna vrsta vrtnic so vzpenjalke, kar pa vrtnice nikoli niso v pravem pomenu besede, saj vedno potrebujejo oporo. V tej zvrsti je prav tako mnogo sort, ki so si po rasti včasih zelo podobne.

Hibridne čajevke bomo obrezali močno. Dela se bomo lotili, ko bodo očesa že dovolj razvita. Grmičem, ki jih bomo obrezali, bomo pustili tri ali štiri nastavke z dvema do tremi očesi. Enako obrežemo tudi slabotne grmiče ali tiste, ki jih je morda obžrl voluhar. Cvetje na teh grmičih bo izrazito po velikosti, barvi in dolžini pecljev. Da bo grmiček čimbolj in dolgo cvetel, bomo cvetove rezali čim pogosteje.

Včasih imamo hibridne čajevke posajene na vidnih mestih pri hiši. Tukaj želimo imeti vse poletje in jeseni obilo cvetja. Te grmičke bomo obrezali manj ostro. Normalno razvitim bomo pustili 4 do 5 nastavkov s 6 do 7 očesi. Sproti moramo odrezati vsak odcveteli cvet skupaj s prvim listom.

Mnogocvetnice obrezujemo dokaj skromneje. Pri mladih grmih bomo obrezali glavno vejo na par očes, ker se mora rastlina dobro vrasti. Starejše rastline v glavnem pregledamo, če je njihova rast v vse smeri enakomerna. Vsekakor preredčimo število glavnih vej vsaj na polovico, tako da jih odrežemo čisto pri tleh. Preostalim poganjkom odrežemo vse poškodovane ali ozeble dele; obrežemo jih tik ob glavni veji. Porežemo tudi vsa lanska odcvetela socvetja, ki jih je zalotil mraz. To napravimo ob očesu, ki raste v smer, kamor želimo usmeriti letošnji vrhnji poganjek.

Nasade mnogocvetnic največkrat lahko vidimo v javnih nasadih, ob bencinskih črpalkah pa so jim sploh domiselno odstopili veliko prostora. Mogoče se bo ponudila priložnost, da bomo videli na teh nasadih vrtnarja obrezovati vrtnice. Ustavimo se in povprašajmo ga, kako obreže posebej zaraslo rastlino. Še bolj kot spomladansko obrezovanje je pomembno poletno odstranjevanje odcvetelih šopov pri mnogocvetnicah. Tako bo nasad čistejši, vedno poln cvetja.

Obrezovanje vzpenjalk je spomladi omejeno na odstranjevanje starejših poganjkov in seveda polomljenih ali drugače poškodovanih vej. Če rastlina ni preveč razrasla, jo obrežemo ob poškodbi, preveč košate grme pa razredčimo tik ob tleh. Zelo visoko razpredeno je dobro tudi prikrajšati, ker je vzdrževanje visoko ob zidu in opori preveč težavno. Pregoste in košate grme redčimo tudi s poletno rezjo. Odrežemo celotno mladiko, ko odcveti. Vzpenjalke s cvetovi v gostejših grozdih so navadno zelo lepe ob primernem plotu iz lesa, žice ali tudi ob suhem zidu, če ni previsok. Te vrste vrtnic spomladi samo dobro očistimo odmrlega lesa in lanskih socvetij ter seveda korenin slaka, pirnice ali drugih nadležnih plevelov.

Prej omenjeno delo sicer ni obrezovanje, a menim, da ga smem tukaj svetovati, ker se nasadi vrtnic radi zaraščajo prav s temi trajnimi pleveli, ker je zemlja dobro gnojena. Med obrezovanjem je zemlja še toliko rahla, da živice omenjenih ali drugačnih plevelov zlahka brez posebnega orodja odstranjujemo. Vreme ob obrezovanju naj bo seveda suho in primerno toplo, posebno če bomo obrezovali grmovnice na obdelani zemlji. V mokrem bi namreč preveč steptali zemljo ob rastlinah. Odrezane vejice vržemo na najmlajši kompostni kup, če le niso preveč debele. Grmovnice obrezujemo z dobro nabrušenimi škarjami, da je rez ravna in gladka. Okrasno grmičevje in vrtnice obrezujemo ob poganjku brez štrclja, ki ga včasih puščamo pri sadnem drevju. Če bi po obrezovanju še nastopil hud mraz ali zapadel sneg, bomo nastalo škodo popravili s škarjami, ko bodo rastline začele rasti. Tudi hortenzije bomo očistili starih in suhih poganjkov, ko bodo pognala očesa, ki so ostala živa.

Čeprav bo po tej pozni zimi obilo dela, se vendarle premišljeno in natančno lotimo obrezovanja, saj nas bo uspeh razveseljeval vse leto.

Upam da ste uživali ob branju tega prispevka. V kolikor ste, nikar ne pozabite uporabiti funkcije »všeč mi je«.

Zadnje vpisani mali oglasi