Deli s prijatelji
Octovec
Octovec ni samo okrasna rastlina

Octovec je okrasno drevo z velikimi, pernato sestavljenimi listi, ki se jeseni čudovito obarvajo. Tudi temnordeči plodovi, združeni v goste koničaste skupke, so na pogled nekaj posebnega, s pridom pa jih uporabljamo za pripravo osvežilne pijače.

Octovec limonadno drevo za osvežitev vročih dni

Octovec raste samoniklo v Severni Ameriki, kjer so ga že Indijanci uporabljali za pripravo osvežilne pijače. Z belim mlečkom, ki se izloča iz prelomljenih poganjkov, so odpravljali bradavice, nekateri pa so liste dodajali celo kadilnim mešanicam. Zaradi kislih plodov se ga je v domovini prijelo tudi ime »limonadno drevo«.

Octovec je povečini dvodomna rastlina, tako da bomo na moških rastlinah zaman iskali surovine za našo limonado. Na svetu uspeva okoli 150 predstavnikov tega rodu, izmed katerih so nekatere tudi strupene. Ne moremo jih zamenjati z octovcem, ker so grmi ali popenjavke s trodelnimi listi. To velja tudi za strupeni bršljan (Rhus radicans L.), ki močno draži kožo.

Pri octovcu so uporabni samo plodovi, ki jih nabiramo v suhih dneh. Najboljši so takrat, ko so najbolj žive barve in dlačice še niso poškodovane. Dež nekoliko spere jabolčno kislino, ki jim daje osvežilen okus, zato po padavinah počakamo na sončne dni. Pri nabiranju potrgamo cele skupke plodov, ki se lahko ločijo od vej. Lahko jih naberemo v večjih količinah, tako da so vedno pri roki (mogoče se bo treba zagovarjati le za »rabutanje« okrasnih rastlin). Dobro se ohranijo v hladilniku, lahko jih tudi zamrznemo.

Priprava

Čeprav nekateri recepti priporočajo pripravo smetanove omake z octovcem, žele z octovcem in slivami in podobne jedi, je najlaže in najpreprosteje pripraviti osvežilno pijačo. Plodov ni priporočljivo kuhati, ker se pri tem sprošča veliko tanina in tekočina postane grenka, pa tudi tanin je v večjih količinah že strupen. Lahko pa pripravimo octovcev žele tako, da večje količine plodov namočimo in dobro speremo v hladni vodi (deset in več zrelih socvetij na liter vode) ter tekočino vkuhamo s kilogramom sladkorja in sredstvom za želiranje.

Osvežilna pijača z octovcem

Za liter limonade iz octovca potrebujemo poleg vode še 2 – 3 srednje velika zrela socvetja in po želji še sladkor.

Plodove potrgamo s stebla in kar z roko manemo v vodi, dokler se ne obarva rožnato. Precedimo in postrežemo hladno s kocko ledu in vejico mete ali melise.

Zadnje vpisani mali oglasi