Deli s prijatelji
Sadje in zelenjava iz zamrzovalnika
Sadje in zelenjava iz zamrzovalnika

V zimskih mesecih in tudi zgodaj spomladi uporabljamo živila, ki smo jih zamrznili poleti in jeseni. Kakovost teh živil je odvisna od načina priprave pred zamrzovanjem, na primer od pravilnega blanširanja pri določenih vrstah sadja in zelenjave, od dodatka limoninega soka, citronove kisline ali tudi vitamina C. Ti ukrepi oziroma dodatki imajo v glavnem svojo vlogo v tem, da ohranijo čvrstost, barvo in aromo plodov. Mnogi pridelovalci vrtnin in sadja so si v nekaj letih pridobili izkušnje, kako pripraviti kakovostno zelenjavo in sadje za vse leto.

Tehnika zamrzovanja je dokaj razširjena veja ohranjanja živil, ki smo jo povzeli po tehniško razvitih deželah, vendar osveščenost prebivalstva ni potekala vzporedno s pridobivanjem tehniških naprav. Ta proces prilagajanja med tehniko in porabo je nujen in značilen za vse novosti, ki jih vpeljujemo tudi pri nas; včasih preseneča nadpoprečna kakovost zamrznjenega živila, drugič tudi slaba kakovost. Vzrok vsemu je pomanjkanje izkušenj, ker novosti niso bile preverjene za našega porabnika in naše prehranske navade.

Tako je tudi odtajanje zamrznjenih živil postopek, ki ga naši proizvajalci zamrzovalne opreme niso dovolj preučili ter prilagodili našim prehranskim navadam.

Pri mnogih vrstah zamrznjenega sadja, sadnih sokov in mezg, zamrznjene zelenjave, predpripravljenih zelenjadnih jedi ipd. ni opisan način odtajanja, ki najbolj ustreza. Zaradi nepravilnega odtajanja se razkrajajo vitamini, izlužujejo dragocene rudnine, spreminja barva, okus in čvrstost plodov. Tako so mnoge nevščenosti odvrnile porabnike zamrznjenega sadja in zelenjave, čeprav so bila živila v osnovi dobro ohranjena, vendar pomanjkljivo embalirana in nepravilno odtajana. Zamrzovanje in odtajanje živil sta povratna procesa. Kot vodilo velja, da moramo zaradi škodljivega učinka drobnoživk odtajano živilo takoj uporabiti; nikakor ga ne smemo ponovno zamrzniti!

Postopki za odtajanje

Pri posameznih živilih rastlinskega izvora izberemo glede na vrsto živila ustrezen postopek:

 • odtajanje pri sobni temperaturi, v shrambi ali kleti,
 • pogreznemo ovito živilo v hladno ali toplo vodo (ovoj v tem primeru ne sme biti poškodovan),
 • v hladilniku,
 • v pečici pri temperaturi največ do 60″ C,
 • zamrznjeno zelenjavo damo naravnost na vroče olje, mast ali maslo in jo dušimo,
 • zamrznjeno zelenjavo odtajamo in pripravimo v aluminijevi posodici ali foliji,
 • zamrznjeno zelenjavo damo v vrelo vodo v loncu, kuhamo in solimo,
 • sadje in zelenjavo lahko odtajamo v mikrovalovni pečici,
 • zamrznjeno zelenjavo kuhamo v loncu na pritisk.

Izberemo tak postopek, za katerega imamo opremo in nam po izkušnjah daje zaželeno kakovost živila ali gotove jedi.

Zelenjavo kar zamrznjeno v lonec

Večino zelenjave, ki jo uživamo kuhano ali dušeno, damo kar zamrznjeno, neodtajano v posodo z maščobo ali vodo, ustrezno predvidenemu načinu priprave živila. Pri tem upoštevamo skrajšan čas kuhe, ki velja za zamrznjeno zelenjavo, posebno če smo jo pred zamrzovanjem blanširali.

Kako dolgo kuhamo zelenjavo

Čas (v minutah) velja za neodtajano zelenjavo, ki ji dodamo malo vode. Minute štejemo od trenutka, ko je voda začela vreti. Sol dodamo na koncu kuhanja.

Način priprave zelenjave je enostaven in hiter. Tako pripravljamo tudi kupljeno zamrznjeno zelenjavo, ki si vse bolj utira pot v gospodinjstva in tudi izbira je vsako leto večja.

Vrsta zelenjave Minute kuhanja
Beluši, narezani 4 – 8 min
Beluši, celi 6 – 12 min
Korenje 4 – 8 min
Zelena (narezana, blanširana) 4 – 6 min
Zelje 5 – 10 min
Cvetača 4 – 8 min
Bučke 3 – 4 min
Špinača 3 – 6 min
Stročji fižol 6 – 10 min
Repa 10 – 15 min
Grah 5 – 8 min
Gobe 5 – 8 min
Buče 6 – 10 min
Por 8 – 10 min

Sadje odtajamo v hladilniku

Sadje odtajamo tako, da izberemo primeren način za določeno rabo:

 • surovo odtajano sadje brez dodatkov ohrani kakovost, če ga čez noč odtajamo v hladilniku v pokriti porcelanasti, stekleni ali plastični posodi. Dve do tri ure pred porabo ga damo na sobno temperaturo, vendar ne na grelno telo ali v bližino drugega toplotnega vira, ker se neenakomerno ogreje. Plodovi izgubijo privlačno obliko, iz njih se izteka sok in spremenijo barvo;
 • sadje za kompot polijemo v skledi s toplo raztopino sladkorja in počasi previdno ogrevamo;
 • zamrznjenih plodov jagod in drugega sadja, ki ga uporabljamo za obloge slaščic, ni potrebno odtajati;
 • določene vrste plemenitega sadja, kot so maline, robide, višnje in podobno, dajemo v žganje, konjak, viski in druge napitke zamrznjene, kar je primerno v poletnih mesecih. Tudi sokove teh plodov zamrznemo v kockah, ki jih dajemo v mineralno vodo in tako dobimo hladne osvežilne brezalkoholne naravne napitke.

Po mojih poskusih je najprimernejše odtajanje sadja v hladilniku. Mnogo boljši in krajši način je vsekakor uporaba mikrovalovne pečice, ki ima poseben program za odtajanje. V tem primeru se 0,5 kg zamrznjenega sadja odtaja v nekaj minutah. Sadje obdrži vse svoje naravne značilnosti in se ne ogreje.

Nekatere vrste so občutljive

Mnoge vrste sadja, na primer jagode, češnje in višnje, zahtevajo pazljiv postopek odtajanja. Obstajajo velike razlike med samimi vrstami jagod in načinom pridelave. Pretirano gnojene plantažne sorte jagod in drugega sadja so sicer po videzu vabljive, vendar niso vedno primerne za zamrzovanje, razen če jih porabimo kot mezge, z vinom ali smetano. Pri odtajanju namreč izgubijo obliko in barvo. Zato tudi porabo prilagodimo kakovosti in izvoru sadja. Pri domačih jagodah, prav tako pri gozdnih plodovih, tega nezaželenega pojava ni. Tudi gozdne jagode, maline, brusnice in borovnice obdržijo pri odtajanju svojo naravno čvrstost. Določene vrste hrušk in jabolk pri odtajanju porjavijo, če jih nismo blanširali in dodali sladkorni razstopini limonin sok ali pa vitamin C. Temne vrste višnje in češenj se obnesejo, svetle vrste hrustavk pa pri odtajanju porjavijo. Za zamrzovanje se dobro obnesejo tudi nektarinke.

Zadnje vpisani mali oglasi