Deli s prijatelji
Oreh

Običajno Oreha ne Vzgajamo v Obliki Grma, Vendar je Tudi to Mogoče.

Eno ali dveletno orehovo sadiko, ki je že posajena, odrežemo pravilno nad četrtim ali petim očesom, tako da je rez poševna na oko in kak centimeter nad njim. Najbolje je, če ima sadika samo eno mladiko, če pa ima že poganjke, odstranimo tudi te. Če so poganjki tako nizko kot očesa, jih pustimo toliko, kot bi sicer pustili očes, ali pa pustimo skupaj pet očes in mladik. Mladiko odrežemo približno 10 cm nad koreninskim vratom (od tam štejemo očesa ali mladike) ali nad cepljenim mestom.

Oreh
Oreh

Eno ali dveletno sadiko odrežemo meseca julija ali avgusta, nikakor pa ne v dobi mirovanja (pozimi). Če odrežemo vrh med mirovanjem, začne oreh močno izločati sokove in se zato pogosto posuši. Vrh odrežemo gladko (z ostrim rezilom), rano pa dobro zamažemo z dobro cepilno smolo. Paziti moramo, da ne premažemo očesa pod odrezanim mestom, ker sicer težko odžene. V primeru, da je pod odrezanim mestom odgnalo preveč mladik, jih med rastjo previdno odstranimo (mandamo), tako da rastlino čim manj ranimo.

Če rastejo mladike, ki so odgnale v istem ali v prihodnjem letu, preveč navpično, jih pustimo rasti v tej smeri dve leti, tretje leto pa jih razpremo v potrebno oziroma zaželeno smer; običajno pod kotom 40 do 45°. Šibke mladike pustimo rasti še eno ali dve leti, da se ojačijo, in jih šele nato razpremo.

Ob mladikah lahko postavimo tudi opore (količke) v zaželeni smeri in nanje privežemo mladike, to je bodoče veje grma. Tako oblikovanega grma med kasnejšo rastjo ne obrezujemo in ga pustimo rasti prosto, razen v primeru, če moramo določene veje nujno odstraniti (samo v poletnem času). Tako vzgojen oreh tudi obrodi, in sicer necepljen (vzgojen iz semena) malo pozneje, medtem ko cepljeni orehi obrodijo približno še enkrat hitreje. Upoštevati moramo, da se grmičasto vzgojen oreh razraste v grm večjega obsega, zato mu ob saditvi določimo dovolj velik in primeren prostor.

Zadnje vpisani mali oglasi