Deli s prijatelji
Orlica - Aquilegia Caerula

Orlica (Aquilegia) je v Sloveniji rastlina travnikov in pašnikov, sicer pa je njenih 120 vrst razširjenih po vsej severni polobli. Tako uspevajo v srednji Evropi, Severni Ameriki in Aziji.

Pri nas razširjeno (A. vulgaris) najdemo tudi drugod po Evropi. To je trajnica pokončne rasti, ki zraste tudi do tričetrt metra visoko. Liste sestavljajo manjši okroglasti lističi, gladki ali nekoliko nazobčani. Listi so sivo zelene barve. Prevešajoči cvetovi z ostrogami so na koncu močnih, zelo razvejanih cvetnih stebel. V modri, včasih tudi rožnati ali celo beli barvi se pojavljajo od maja do julija.

Orlica - Aquilegia Caerula
Orlica – Aquilegia Caerula

V okrasne namene vzgajamo dandanes številne križance različnih barv in velikosti. Sadimo jih v skupine, ker pride le tako njihovo bogato cvetje do izraza.

Orlica najlepše uspeva v humoznih in dovolj prepustnih tleh, na sončnem ali polsenčnem mestu. Razmnožujemo jo s semenom, ki ga spomladi sejemo v zaprte grede ali zabojčke. Če za to nimamo ustreznih pogojev, pa sejemo orlico meseca junija na prosto. Sejančke pikiramo, jeseni pa jih posadimo na stalno mesto. S semenom razmnožene rastline pogosto niso preveč podobne matičnim rastlinam, ker pride do križanja. Če želimo obdržati določene sorte nespremenjene, jih razmnožimo z delitvijo. Delimo jih pred cvetenjem ali po njem. Tako razmnožene bodo obdržale vse lastnosti matične rastline.

Orlica in Njeno Stalno Mesto

Pred sajenjem na stalno mesto ustrezno pripravimo zemljišče. Očistimo ga plevelov ter dobro pognojimo, ker potrebuje rastlina veliko hranilnih snovi. Presajamo jih spomladi meseca aprila ali jeseni – septembra. Nekatere vrtnarije prodajajo že v lončke posajene orlice; le-te lahko presajamo vse leto, ker imajo dobro koreninsko balo, ki se ne poškoduje. Po sajenju jih temeljito zalijemo.

Pri nas so najbolj razširjeni križanci A. caerulea, katere domovina je Severna Amerika. Njeni cvetovi so precej veliki, modri z rumenim ali rdečim nadahom. Cvet ima dolge ravne ostroge, ki se v polnem cvetju zvijejo nekoliko navzven. Križanci so najrazličnejših barv, od modre, bele do rdeče. Iz Severne Amerike sta še A. chrysantha, ki zraste do meter visoko in ima zlato rumene cvetove, in A. skinneri z ozkimi cvetovi in dolgimi ostrogami. Cvetovi so rdeči do oranžno rdeči in zelo številni. Cveti od julija do septembra. Ker je zelo občutljiva, jo moramo pozimi zavarovati, sicer propade. Izmed nizkih vrst je znana A. akitensis z Japonske, ki zraste le okrog 15 cm visoko in je posebno primerna za zasajanje skalnjakov.

Zadnje vpisani mali oglasi