Deli s prijatelji
Jagodičje

Takoj ko oberemo jagodičje, poskrbimo za rod prihodnjega leta. Zagotovimo, da ostanejo rastline zdrave in krepke, da lahko zasnujejo dovolj rodnih brstov za prihodnje leto. Zato jih po obiranju škropimo, gnojimo, okopavamo, po potrebi zalivamo in obrežemo.

Jagodičje
Jagodičje

Ribez, še posebej črni ribez, škropimo takoj po obiranju, da preprečimo razvoj ribezove rje in listne pegavosti, ki sicer utegneta narediti znatno škodo. Rdeči in črni ribez naj ne bi imela lesa starejšega kot 4 leta. Le-tega izrežemo pri tleh, nadomestijo ga naj močni novi (letošnji) poganjki. Šibke letne poganjke odstranimo. Grm naj ima največ 7 dot 10 vej. Če je grm videti gol, skrajšamo mlade poganjke za tretjino ali celo polovico. S tem pospešimo rast stranskih poganjkov.

Pri črnem ribezu prikrajšujemo prva tri leta po saditvi mlade poganjke le malo, da pospešimo rast stranskih poganjkov. Naslednja leta ne obrezujemo, pač pa redčimo, da odstranimo šibke poganjke. Stari les izrezujemo, če nima na osnovi več nadomestnih brstov in postaja gol. Seveda izrežemo čim bliže tlom. Kadar postanejo grmi preveliki, skrajšamo dolge poganjke do primernega stranskega poganjka. Večje rane zamažemo s cepilno smolo.

Kosmulje najbolje obrezujemo konec avgusta do sredine septembra. Ker nastanejo najboljši plodovi le na mladih poganjkih, poskrbimo z rezjo, da bodo iz koreninskega vratu pognali krepki poganjki. Po treh do štirih letih redčimo stare grme. Najstarejše poganjke odrežemo tesno pri tleh. Starejši grm ima lahko do 10 vej.

Takoj ko smo obrali maline, odrežemo pri tleh vse lanske poganjke in jih sežgemo, ker so lahko vir okužbe. Od letošnjih odganjkov ohranimo samo najmočnejše, okrog 10 na dolžinski meter. Odganjke, ki silijo iz vrste, odrežemo prav iz tal. Mladih malin nikoli ne krajšamo, bolje je, da jih povijemo navzdol in privežemo. Po obrezovanju maline zalijemo.

Pri borovnicah velja, da je potrebno po obiranju obrezati le stare veje čim bolj pri tleh in pustiti za naslednje leto nove poganjke. Rastlino po obrezovanju dobro zalijemo. Tudi kadar borovnica nima plodov in cvetov, jo je dobro zalivati, saj črpa vodo skozi vse leto in z rednim zalivanjem dosežemo le to, da rastlino pripravimo za novo sezono slastnega sadja.

Zadnje vpisani mali oglasi